“Τσέτα”: Η γιορτή των ψαράδων στην Μπάλτιζα Πορτοχελίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία προχθές Κυριακή 27/11, η αναβίωση του εθίμου της ‘’Τσέτας’’ στο Πορτοχέλι. Μια γιορτή που οργανώθηκε από την Κοινότητα Πορτοχελίου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο ‘’Ο Φάρος’’, τις εθελόντριες και τους εθελοντές του Πορτοχελίου με την στήριξη του Ν.Π. Κοινωνικής Πρόνοιας & Αλληλεγγύης, Πολιτισμού & Παιδείας του Δήμου Ερμιονίδας και των χορηγών τους.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Μπάλτιζα, η οποία έχει πλέον πάρει την μορφή που της αρμόζει, ύστερα από αρκετή δουλειά και έχει μετατραπεί πλέον σε έναν από τους δημοφιλέστερους δρόμους περιπάτου για ντόπιους και επισκέπτες.

Η Γιορτή τους ξεκίνησε με την Παιδική χορωδία του ‘’Φάρου’’ ενώ την ίδια στιγμή προσέγγιζαν στο γραφικό λιμάνι τα ξύλινα παραδοσιακά ψαροκάικα υπό το φως των βεγγαλικών.

Συνέχισαν με το δρώμενο, υπό τις καλλιτεχνικές οδηγίες του Αντώνη Ρεμούνδου, που αναφέρονταν σε ιστορικές καταγραφές σχετικά με την Τσέτα, του πιο δημοφιλούς και περίτεχνου τρόπου ψαρέματος, μέχρι και πριν από μισό αιώνα περίπου, στο Πορτοχέλι.

Το δρώμενο πλαισιώθηκε άριστα από την Χορωδία και το Χορευτικό του Συλλόγου ‘’Ο Φάρος’’ και την Χορευτική Ομάδα του Δήμου Ερμιονίδας με τέτοιο τρόπο που κατάφεραν να τους ταξιδέψουν στο χρόνο και να ζωντανέψουν την παράδοση.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Ο Φάρος’’ τίμησε με μια χειροποίητη αναμνηστική πλακέτα τους Θεόδωρο Ρετσίνα, Νικόλαο Λούμη και Ηλία Μαστροκόλια, τρεις ψαράδες που συμμετείχαν στην Τσέτα εκείνα τα χρόνια.

Νέοι και ηλικιωμένοι χόρεψαν υπό τους παραδοσιακούς νησιώτικους ήχους της ορχήστρας , τα ψάρια έβγαιναν ξεροψημένα από τα κάρβουνα, η αθερίνα, οι σαρδέλες και οι γαρίδες ζεστές και τραγανιστές από το τηγάνι, τα νόστιμα μαγειρεμένα φαγητά, το άφθονο κρασί, το τσίπουρο και η ρακή δεν άργησαν να μετατρέψουν την εκδήλωση στο απόλυτο θαλασσινό γλέντι μέχρι το βράδυ.

f

e

g

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λουτράκι: Λεωφορείο με μαθητές της Β Λυκείου έβγαζε καπνούς εν κινήσει

Τρόμαξαν προς στιγμήν μαθητές και καθηγητές της Β Λυκείου...

Επικαιροποίηση έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ: Καταιγίδες και άνεμοι

Θυελλώδεις άνεμοι, χαλαζοπτώσεις και ισχυρές καταιγίδες σάρωσαν τη χώρα...

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών

Θεσμικό πλαίσιο, χωροταξικό και αλλαγές στο νόμο 4982/22 στο...

Στις Βρυξέλλες για το EUTeens4Green ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός | «Νέες φωνές με καινοτόμες ιδέες, γεμάτες ελπίδα για το μέλλον»

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση ολοκλήρωσης της πρωτοβουλίας EUTeens4Green, που διοργανώθηκε, στις Βρυξέλλες, το διήμερο 18-19 Απριλίου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Νεολαίας. Δεκάδες νέοι που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον επιχειρηματικό τομέα, συμμετείχαν στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και συνοδευόμενοι από συντονιστές και υποστηρικτές, βρέθηκαν για δύο ημέρες στις Βρυξέλλες, όπου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο