Γ. Γεωργόπουλος: H φθηνή και υποκριτική αντιπολίτευση σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα δεν έχει καμία θέση

Για φθηνή και υποκριτική αντιπολίτευση σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου Ερμιονίδας, δεν έχει καμία θέση, είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη τονίζει ο Δήμαρχος Ερμιονίδας αναφερόμενος στον κ. Τόκα.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 10ης Αυγούστου 2020, ο κ. Τόκας καταψήφισε θέμα της αναμόρφωσης του Προϋπολογισμού το οποίο αφορούσε την διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου Ερμιονίδας, προφασιζόμενος αστείες δικαιολογίες και με σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε προσπάθησε να δικαιολογήσει την στάση του.

Και ενώ γνωρίζει πλήρως την αλήθεια, επέλεξε να πέσει πολύ χαμηλά, κάνοντας φθηνή αντιπολίτευση σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα δημόσιας υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος, όπως αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων, το οποίο έχει ταλαιπωρήσει αφάνταστα τον τόπο μας την τελευταία δεκαετία. Φαίνεται ότι θέλει τα σκουπίδια να μείνουν ξανά στους δρόμους, έτσι ώστε να αποκτήσει λόγους και αιτίες να κάνει αντιπολίτευση, διότι αυτή τη στιγμή δεν έχει κανένα τέτοιο λόγο.

Αναρωτιέται με υποκρισία πως φτάσαμε στο σημείο να πληρώνουμε για τη διαχείριση των σκουπιδιών 110,00€ ανά τόνο και γιατί δεν μπορέσαμε να έχουμε μέσα από την διαπραγμάτευση καλύτερες τιμές, ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι σήμερα το κόστος της απλής ταφής των σύμμεικτων απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής ανέρχεται στα 80€ ανά τόνο, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται στην τιμή αυτή η επεξεργασία των απορριμμάτων, τα έξοδα παραλαβής και μεταφόρτωσης και τα έξοδα μεταφοράς των απορριμμάτων, τα οποία για τον Δήμο Ερμιονίδας συνολικά υπολογίζονται περίπου στα 40€ ανά τόνο.

Δηλαδή, εάν θέλαμε αυτή τη στιγμή να στείλουμε τα απορρίμματά μας στον ΧΥΤΑ Φυλής θα πληρώναμε 80€  ανά τόνο για την ταφή, συν 40€ ανά τόνο για την μεταφορά και τα λοιπά έξοδα παραλαβής και μεταφόρτωσης. Άρα θα φτάναμε σε ένα ποσό γύρω στα 120€ ανά τόνο, για μια απλή ταφή των απορριμμάτων, δηλαδή χωρίς την επεξεργασία την οποία κάνουμε σήμερα, έχοντας πολλαπλά περιβαλλοντικά οφέλη. Γνωρίζει πολύ καλά, ότι η τιμή των 110€ ανά τόνο δεν είναι κάτι παράλογο και υπερβολικό αλλά αντιθέτως υπάρχει σε πολλές πρόσφατες συμβάσεις, που είναι αναρτημένες στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων, και μάλιστα Δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο οποίοι κάνουν διαχείριση απορριμμάτων παρόμοια με του Δήμου Ερμιονίδας.

Τα παραπάνω έχουν εξηγηθεί πλήρως σε σχετικό δελτίο τύπου που εξεδόθη στις 26 Ιουνίου 2020, το οποίο ο κ. Τόκας μπορεί για μια ακόμα φορά να το διαβάσει εδώ  https://ermionida.gr/i-alithia-gia-to-kostos-diachirisis-ton-aporrimmaton-tou-dimou-ermionidas/ , μήπως το εμπεδώσει.

Διαφωνεί με την νόμιμη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, που επιλέχτηκε από τον Δήμο μας για την διαχείριση των απορριμμάτων για τους τρεις επόμενους μήνες και προτιμάει την χρονοβόρα διενέργεια ενός ανοιχτού διαγωνισμού, ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι αποτέλεσμα της επιλογής του αναδόχου και της διαμόρφωσης των τιμών θα ήταν ακριβώς το ίδιο, εφόσον μόνο ένας ιδιώτης εργολάβος έχει άδεια μεταφόρτωσης απορριμμάτων στον Δήμο Ερμιονίδας. Αυτός είναι η εταιρεία η οποία διαχειρίζεται τα τελευταία 6 χρόνια τα σκουπίδια μας και της ανήκει το Ιδιωτικό Πράσινο Σημείο Ερμιονίδας. Τι νόημα θα είχε ο ανοιχτός διαγωνισμός επιλογής αναδόχου για την διαχείριση των απορριμμάτων μας, από την στιγμή που ο Δήμος Ερμιονίδας δεν διαθέτει δικό του  Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων;

Πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του ΣΜΑ Ερμιονίδας (ο οποίος αδειοδοτήθηκε πρόσφατα και ήδη επιλέχθηκε ο ανάδοχος εργολάβος), οπότε θα ξεφύγουμε από τις μονοπωλιακές πρακτικές στην διαχείριση των απορριμμάτων που κληρονομήσαμε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, το κόστος θα μειωθεί αρκετά και θα επιλυθεί οριστικά ένα μείζον πρόβλημα προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος το οποίο μας ταλαιπωρεί και μας δυσφημεί για πάνω από μια δεκαετία.

Μέχρι τότε η φθηνή και υποκριτική αντιπολίτευση σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα δεν έχει καμία θέση, είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Live – Βουλή: Σε εξέλιξη οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για την πρόταση δυσπιστίας

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, αυτή την ώρα,...

Η Ολυμπιακή φλόγα στην Πελοπόννησο – Πρόγραμμα λαμπαδηδρομίας

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, στην Ελλάδα, εν’...

Δημήτρης Πτωχός: Aπολογισμός του πρώτου τριμήνου της θητείας του

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, παρουσία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη...
Μετάβαση στο περιεχόμενο