Πραγματοποίηση υποθαλάσσιων ξεναγήσεων στον καταβυθισμένο οικισμό στην παραλία «Λαμπαγιαννά»

Αυγούστου 21, 2015
Η πρόσφατη είδηση της ανακάλυψης ενός σημαντικότατου καταβυθισμένου Πρωτοελλαδικού οικισμού στην παραλία «Λαμπαγιαννά» της Κοινότητας των Φούρνων, βρήκε από την πρώτη στιγμή μεγάλη ανταπόκριση στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Ερμιονίδας.

Η ανακάλυψη αυτή έρχεται να προστεθεί στον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής που πλέον φαίνεται πως έχει να αναδείξει ένα σημαντικότατο δείγμα οικιστικής θέσης της 3ης π.Χ. χιλιετίας. Η έρευνα αποτελεί συνεργασία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Πανεπιστημίου της Γενεύης υπό την αιγίδα της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής, που έχει ξεκινήσει στην περιοχή από το 2014 και θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια.

Συνεπής η Δημοτική Αρχή στις επιταγές της ιστορικής συνείδησης που επιβάλλει μια τόσο σημαντική ανακάλυψη, συμπεριέλαβε στις ημερίδες του Θερινού Σχολείου Τοπικής Ιστορίας την πρωτοβουλία των Αρχαιολόγων της αποστολής να πραγματοποιήσουν μια πρωτότυπη αρχαιολογική ξενάγηση στα υποθαλάσσια ευρήματα, συνδυασμένη με εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μικρούς επισκέπτες αλλά και για ενήλικες.

Έτσι, με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, η καταδυόμενη Αρχαιολόγος κα. Δέσποινα Κουτσούμπα, ξενάγησε την Κυριακή 16/8/2015 μικρούς και μεγάλους κολυμβητές στους αρχαιολογικούς θησαυρούς της όμορφης παραλίας, κάνοντάς τους παράλληλα ένα μίνι-σεμινάριο ιστορίας αλλά και πρακτικής ενάλιας αρχαιολογίας. Οι εκπλήξεις ήταν πολλές: ένα πρωτότυπο επιτραπέζιο παιχνίδι ενάλιας αρχαιολογίας που ετοίμασε η ίδια και μοίρασε σε όλα τα παιδιά, αλλά και έντυπο υλικό και φωτογραφίες που ετοίμασε η Αρχαιολόγος κα. Ιωάννα Κραουνάκη για να εξοικειώσει τα παιδιά με τη ζωή της Προϊστορίας. Παρών στην ξενάγηση ήταν φυσικά και ο υπεύθυνος της έρευνας από την Ελβετική πλευρά Dr Julien Beck.

lampagianna1

Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Δημήτρης Σφυρής, ο οποίος δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τα ευρήματα των αρχαιολογικών ερευνών της επαρχίας μας αλλά και για την προβολή του αρχαιολογικού πλούτου και της μακράς ιστορίας της περιοχής μας, ξεναγήθηκε την Κυριακή (16/8/2015) στα υποθαλάσσια ευρήματα της παραλίας του Λαμπαγιαννά.

Η μοναδική εμπειρία μιας ξενάγησης που ζωντανεύει στο ευρύ κοινό την ιστορία της Ερμιονίδας, αλλά και τις μεθόδους της αρχαιολογικής έρευνας, επανελήφθη τη Δευτέρα 17-8-2015, αυτή τη φορά για ενήλικες.

Ο Δήμος Ερμιονίδας ευχαριστεί τους Αρχαιολόγους κα. Δέσποινα Κουτσούμπα, κα. Ιωάννα Κραουνάκη, κα. Αντιγόνη Λασκαρίδου και τον κ. Julien Beck για την πρωτότυπη υποθαλάσσια ξενάγηση που πραγματοποίησαν. Επίσης ευχαριστεί την Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Φούρνων κα. Ντίνα Θεοδώρου, τον Σύλλογο Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Κοιλάδας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Φράγχθι», που συνέβαλαν θετικά στην καλύτερη οργάνωση των υποθαλάσσιων ξεναγήσεων. Τον συντονισμό για την πραγματοποίηση των προαναφερομένων ξεναγήσεων είχε ο Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Δημαράκης.

 


Η επίσημη ανακοίνωση του Υ.Π.Π.Θ σχετικά με τον βυθισμένο οικισμό. 

12/8/2015

 

Μεγάλης έκτασης βυθισμένο οικισμό της 3ης χιλιετίας π.Χ. έφερε στο φως η έρευνα συνεργασίας της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Πανεπιστημίου της Γενεύης υπό την αιγίδα της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής, στον όρμο Κοιλάδας στην Αργολίδα. Η έρευνα, που ξεκίνησε από το 2014 στην θαλάσσια περιοχή του σπηλαίου Φράγχθι με την αποστολή Terra Submersa και το ηλιακό σκάφος Planet Solar, διεξάγεται υπό την διεύθυνση της Προϊσταμένης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Δρ Αγγελικής Γ. Σίμωσι και του Διευθυντή της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής καθηγητή Karl Reber, με υπεύθυνους επί τόπου την καταδυόμενη αρχαιολόγο της ΕΕΑ Δέσποινα Κουτσούμπα και τον λέκτορα ελληνικής προϊστορίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης Julien Beck.

Η επιστημονική ομάδα αναζητά τα ίχνη προϊστορικής ανθρώπινης δραστηριότητας στην ανατολική πλευρά του Αργολικού Κόλπου. Η φετινή ερευνητική περίοδος ξεκίνησε στις 13 Ιουλίου και επικεντρώθηκε στην παραλία "Λαμπαγιαννάς", όπου είχε εντοπιστεί προϊστορικός οικισμός από την ερευνητική περίοδο του 2014.
Πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη επιφανειακή έρευνα σε όλο τον όρμο. Ο οικισμός, που βρίσκεται σε βάθος από 1 μ έως 3 μ., έχει έκταση τουλάχιστον 12 στρέμματα και ήταν οχυρωμένος και παραθαλάσσιος. Εντοπίζεται η θεμελίωση πληθώρας κτισμάτων όλων των χαρακτηριστικών πρωτοελλαδικών τύπων (ορθογώνια, κυκλικά, αψιδωτά) και πλακόστρωτα (πιθανώς από δρόμους).

Εντοπίστηκε επίσης τμήμα του οχυρωματικού τείχους του οικισμού και τουλάχιστον τρεις υπερμεγέθεις (18Χ10 μ) πεταλόσχημες θεμελιώσεις προσαρτημένες στην γραμμή του τείχους (πιθανόν μέρος της οχύρωσης, ίσως πύργοι). Η κεραμική που περισυνελέγη από το χώρο του οικισμού, είναι χαρακτηριστική της Πρωτοελλαδικής ΙΙ περιόδου (μέσα 3ης χιλιετίας π.Χ., περίπου 2500 π.Χ.). Βρέθηκαν επίσης πληθώρα λίθινων εργαλείων, λεπίδες οψιανού και άλλα αντικείμενα.

Η περαιτέρω έρευνα του εκτεταμένου οικισμού, που έρχεται να προστεθεί στο πυκνό δίκτυο παραθαλάσσιων οικισμών της πρώιμης Χαλκοκρατίας στον Αργολικό Κόλπο (λ.χ. Λέρνα, Ασίνη, Σαλάντι κ.ά.), αναμένεται να δώσει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την κατοίκηση, το εμπόριο και τη ναυτιλιακή δραστηριότητα της περιόδου.

Η έρευνα θα συνεχιστεί ως τις 14 Αυγούστου 2015 με λήψη πυρήνων και γεωφυσικές διασκοπήσεις στην θαλάσσια περιοχή του σπηλαίου Φράγχθι στον όρμο Κοιλάδας.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, η ερευνητική ομάδα θα παρουσιάσει επί τόπου τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της έρευνάς της στο κοινό στις 16 και 17 Αυγούστου, με επισκέψεις κολυμβητών στον όρμο "Λαμπαγιαννάς" αυτές τις ημέρες.

Εικόνες
1. Η παραλία "Λαμπαγιαννάς" στον όρμο Κοιλάδας στην Αργολίδα
2. Επιφανειακή έρευνα στον βυθισμένο οικισμό
3. Τμήμα πλακόστρωτου από τον οικισμό
4. Λίθινη θεμελίωση του εξωτερικού οχυρωματικού τείχους
5. Τρισδιάστατη απεικόνιση της λίθινης θεμελίωσης του τείχους (1), που απολήγει σε υπερμεγέθη πεταλόσχημη κατασκευή (copyright Achraf el Kashef)

Προσθήκη σχολίου

Εγγραφείτε και διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις

fb yt
insta twiter

logofootermedia