Το έργο ανάδειξης του ευρύτερου χώρου του Ασκληπιείου Επιδαύρου σε αρχαιολογικό και περιβαλλοντικό πάρκο είναι πλέον έτοιμο να ξεκινήσει

Ιουλίου 09, 2020
Το έργο ανάδειξης του ευρύτερου χώρου του Ασκληπιείου Επιδαύρου σε αρχαιολογικό και περιβαλλοντικό πάρκο, που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με τελικό δικαιούχο τον Δήμο Επιδαύρου, με προϋπολογισμό 985.000 €,  είναι πλέον έτοιμο να ξεκινήσει.

Στην σχετική ανακοίνωση του Δήμου Επιδαύρου αναφέρονται τα εξής:

Ο Δήμος Επιδαύρου είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι το εμβληματικό έργο ανάδειξης του ευρύτερου χώρου του Ασκληπιείου Επιδαύρου σε αρχαιολογικό και περιβαλλοντικό πάρκο, που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με τελικό δικαιούχο τον Δήμο μας, με προϋπολογισμό 985.000 €,  είναι πλέον έτοιμο να ξεκινήσει. Με την εποικοδομητική  συνεργασία του Δήμου Επιδαύρου, της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ολοκληρώθηκαν οι απαιτούμενες προπαρασκευαστικές ενέργειες.

epidavr2

Καθοριστική συμβολή στην επιτάχυνση των διαδικασιών και στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων σταδίων ωρίμανσης του έργου είχε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Γιώργος Διδασκάλου, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά. Με τις συνεχείς επισκέψεις του στον Δήμο Επιδαύρου και στον αρχαιολογικό χώρο αλλά και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για την ευρύτερη περιοχή, λειτούργησε καταλυτικά στην ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του κ. Διδασκάλου, συζητήθηκε διεξοδικά και εγκρίθηκε ομόφωνα η μελέτη που θα διαμορφώσει το Ασκληπιείο σε ένα αρχαιολογικό και περιβαλλοντικό πάρκο, με έμφαση στην προβολή της μοναδικής σημασίας του δίδυμου ιερού Ασκληπιού και Απόλλωνος Μαλεάτα στην διαχρονική φροντίδα της υγείας του ανθρώπου.

Το έργο αυτό, που παράλληλα αποσκοπεί στη μέγιστη δυνατή εξυπηρέτηση των πολυάριθμων επισκεπτών, θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας και του Δήμου Επιδαύρου, βάσει της σχετικής Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού, Δήμου Επιδαύρου και Περιφέρειας Πελοποννήσου.

epidavos aero

Οι εγκεκριμένες παρεμβάσεις της μελέτης θα προσδώσουν στον αρχαιολογικό χώρο την εικόνα που αρμόζει στην σημασία του και στην παγκόσμια φήμη του. Ο εκτεταμένος χώρος των 400 και πλέον στρεμμάτων θα ενοποιηθεί, δίνοντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα να εισέλθει στο ιερό από την αρχαία είσοδό του και να ακολουθήσει την διαδρομή που ακολουθούσε και ο αρχαίος επισκέπτης – προσκυνητής. Με κατάλληλα διαμορφωμένες διαδρομές επίσκεψης θα ξεναγείται στα σημαντικά μνημεία του ιερού και θα καταλήγει στο θέατρο.

Θα του δοθεί επίσης η δυνατότητα να επισκεφθεί το ιερό του Απόλλωνος Μαλεάτα, απ’ όπου ξεκίνησε η λατρεία στην περιοχή προς το τέλος της 3ης π.Χ. χιλιετίας.

Συμπληρωματικά ο επισκέπτης θα μπορεί να χαρεί το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, να γνωρίσει την βιοποικιλότητά της και να περιηγηθεί στον βοτανικό κήπο που θα δημιουργηθεί με τα θεραπευτικά φυτά που χρησιμοποιούνταν κατά την αρχαιότητα. Η ανάπλαση – αναβάθμιση της σημερινής εισόδου και των υποδομών εξυπηρέτησης επισκεπτών συμπληρώνει το πλέγμα παρεμβάσεων στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου.

Θα θέλαμε με την ευκαιρία να συγχαρούμε και να ευχαριστήσουμε όσους διαχρονικά συνέβαλαν στο σχεδιασμό, τη μελέτη, την προετοιμασία και στην ολοκλήρωση των ενεργειών, ώστε να ξεκινήσει το έργο αυτό. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που ο Δήμος μας θα συμβάλει καθοριστικά στην υλοποίησή του.

Ο Δήμαρχος Επιδαύρου

Τάσος Χρόνης

Προσθήκη σχολίου

Εγγραφείτε και διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις

fb yt
insta twiter

logofootermedia