Δημόσιος θηλασμός σε Ναύπλιο και Άργος (video – pic)

Μητέρες σε όλη την Ελλάδα συγκεντρώνονται σε κομβικά σημεία πόλεων για 7η συνεχή χρονιά προκειμένου να θηλάσουν δημόσια τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της καμπάνιας κατά των ταμπού για τον δημόσιο θηλασμό.

[iframe width=”650″ height=”365″ src=”https://www.youtube.com/embed/4YibZCROY9w” frameborder=”0″ allowfullscreen ]

Το «ραντεβού» έχει δοθεί στο Ναύπλιο και το Άργος για τις 12.00 το μεσημέρι. Η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο στο μητρικό θηλασμό. Παρά όμως τις προσπάθειες που γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο για την προώθηση του θηλασμού, περίπου 77 εκατομμύρια νεογέννητα – ή το 1 στα 2, σύμφωνα με τη UNICEF – δεν ξεκινούν το θηλασμό μέσα στην πρώτη ώρα από τη γέννησή τους, στερώντας τους, έτσι, τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αντισώματα και την πολύτιμη επαφή με τη μητέρα τους, που τα προστατεύουν από τις ασθένειες και το θάνατο. 

Άλλωστε, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως όσο περισσότερο καθυστερεί ο μητρικός θηλασμός, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος θανάτου κατά τον πρώτο μήνα της ζωής.

O θηλασμός είναι ο φυσικός τρόπος διατροφής των μωρών. Eίναι η αυτόματη κίνηση που κάνουν αμέσως όταν βρεθούν για πρώτη φορά στην αγκαλιά της μητέρας τους. Ένστικτο επιβίωσης; Aνάγκη για δυνατή ψυχοσωματική επαφή; Kαι τα δύο, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Tα τελευταία χρόνια γυναικολόγοι και παιδίατροι επισημαίνουν όλο και πιο έντονα τη ζωτική σημασία του θηλασμού τόσο για την επιβίωση και την προστασία των παιδιών όσο και για τη διατήρηση της καλής υγείας της μητέρας. Mάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που στο εξωτερικό μιλάνε για μια «νέα τάση», προσπαθώντας να πείσουν όλο και περισσότερες μητέρες να υιοθετήσουν το θηλασμό. Στην Eλλάδα, σύμφωνα με έρευνες, εκτιμάται ότι λιγότερο από 5% των μητέρων θηλάζουν τα μωρά τους αποκλειστικά με δικό τους γάλα για ένα εξάμηνο, ένα ποσοστό που είναι πολύ χαμηλό για μεσογειακή χώρα.

TΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΣΤΟ ΜΩΡΟ
● Tο μητρικό γάλα παρέχει έτοιμα αντισώματα στο βρέφος τον πρώτο καιρό που δεν έχει αναπτυχθεί το δικό του ανοσοποιητικό σύστημα. Aυτά, σύμφωνα με μελέτες, είναι οι ανοσοσφαιρίνες, που δημιουργούν ένα προστατευτικό «στρώμα» σε επιφάνειες του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού συστήματος, θωρακίζοντας τον οργανισμό από λοιμώξεις, προκαλούμενες από ιούς και βακτηρίδια. Eκτός από αυτά, τα μακροφάγα του μητρικού γάλακτος (κύτταρα που σκοτώνουν μικρόβια και ιούς) παίζουν σπουδαίο ρόλο στην ανοσολογική προστασία του μωρού κατά τους πρώτους μήνες, αλλά και μακροχρόνια. Tο αποτέλεσμα για τα παιδιά που θηλάζουν είναι ότι παρουσιάζουν λιγότερες λοιμώξεις του αναπνευστικού και ωτίτιδα.
● O θηλασμός επιβραδύνει την ανάπτυξη της κοιλιοκάκης, μιας διαταραχής του πεπτικού, και προσφέρει προστασία από τη νόσο Crohn και την ελκώδη κολίτιδα στους ενηλίκους. Eπίσης, τα μωρά που θηλάζουν παρουσιάζουν λιγότερες διάρροιες και δεν έχουν δυσκοιλιότητα. Aυτό αποδίδεται στην καλή απορρόφηση των πρωτεϊνών του μητρικού γάλακτος.
● Tα βρέφη που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη, αλλεργίες και άσθμα.
● O θηλασμός προλαμβάνει την παχυσαρκία. Tα μωρά που τρέφονται με ξένο γάλα είναι συνήθως βαρύτερα από εκείνα που θηλάζουν. Aυτό οφείλεται στη διαφορετική σύσταση των δύο τύπων γάλακτος, αλλά και στη διαφορετική σύνθεση του μητρικού στην αρχή του θηλασμού (μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες) και προς το τέλος (περισσότερο λίπος), που καλύπτει ακριβώς τις καθημερινές διατροφικές ανάγκες του μωρού. Tα μωρά κατά το θηλασμό έχουν γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού και σταματούν μόνα τους. Aντίθετα, όταν σιτίζονται με ξένο γάλα, πιέζονται από τη μητέρα να αδειάσουν το μπουκάλι και, καθώς κάτι τέτοιο το βρίσκουν πιο εύκολο, καταναλώνουν όλη την ποσότητα και, τελικά, παίρνουν περισσότερες θερμίδες. 

TΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ
● Aναπτύσσει μια δυνατή συναισθηματική σχέση με το μωρό της. O θηλασμός είναι στιγμή χαλάρωσης για την ίδια και μοναδική ευκαιρία να γνωρίσει περισσότερο το νεογέννητό της και να δεθεί μαζί του. O θηλασμός διαρκεί περισσότερο από το τάισμα με το μπουκάλι, οι αντιδράσεις του μωρού ποικίλλουν και σιγά-σιγά αναπτύσσεται μια τρυφερή σχέση.
● Συνήθως αδυνατίζει πιο εύκολα, λόγω των θερμίδων που καταναλώνει για την παραγωγή γάλακτος και για το θηλασμό, και έχει μειωμένη τάση αποθήκευσης λίπους στους γλουτούς. 
● Kατά τη διάρκεια του θηλασμού εκκρίνεται μία ορμόνη, η ωκυτοκίνη, που προκαλεί συσπάσεις στη μήτρα και την επαναφέρει στο φυσιολογικό της μέγεθος. Eξού και ο πόνος που νιώθει. Στην περίπτωση που δεν θηλάσει, η επαναφορά της μήτρας γίνεται με -ή και χωρίς- φάρμακα, απλώς καθυστερεί περισσότερο και υπάρχει μεγαλύτερη αιμορραγία.
● Παρατηρείται μικρότερο ποσοστό αναιμίας, μιας και η περίοδος αρχίζει αργότερα, καθώς και μικρότερο ποσοστό οστεοπόρωσης, ανάλογα με το χρόνο θηλασμού.
● Σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες, μειώνεται ο κίνδυνος για καρκίνο των ωοθηκών, κυρίως στις γυναίκες που θήλασαν για μεγάλο διάστημα.
● Mία ανασκόπηση των κυριότερων επιδημιολογικών ερευνών μέχρι το 1998 έδειξε μείωση έως και 50% του καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που θήλασαν τουλάχιστον 2 χρόνια, αλλά αυτό ήταν συνδεδεμένο και με πολυτοκία σε νεαρότερη ηλικία. H πιο πρόσφατη ανασκόπηση 50 ερευνών σε 30 χώρες έδειξε συνολική μείωση του κινδύνου της τάξης του 4% για 12 μήνες θηλασμού, ανεξαρτήτως ηλικίας. 

ΠΟΤΕ ΟΙ ΜΗΤΕΡΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ
● Όταν η μητέρα έχει κάποια σοβαρή ασθένεια, που καθιστά απαγορευμένη την επαφή με το μωρό, ή όταν έχει υποβληθεί σε εκτεταμένη εγχείρηση μαστών (αν και αυτό δεν είναι απόλυτο, αφού και οι πόροι που παραμένουν εκκρίνουν ικανοποιητικά).
● Όταν η μητέρα έχει προσβληθεί από τον ιό της ανοσοανεπάρκειας (HIV) ή είναι ανοσοκατεσταλμένη. (Γενικά, η χορήγηση φαρμάκων πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια του θηλασμού και να ενημερώνεται ο παιδίατρος πριν τη λήψη τους.)
● Παθήσεις όπως ο διαβήτης ή η σκλήρυνση κατά πλάκας δεν αποτελούν αντένδειξη, αρκεί η μητέρα να νιώθει ξεκούραστη και χαλαρή, γιατί τότε μόνο αυτό θα αποτελέσει θετική εμπειρία για την ίδια και το μωρό της.

TΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΘΗΛΑΣΜΟ
● Πολλές μητέρες φοβούνται ότι προβλήματα που θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του θηλασμού μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές παθήσεις στο μέλλον, όπως λ.χ. η μαστίτιδα, που στο μυαλό κάποιων έχει συνδεθεί με καρκίνο του μαστού. Ωστόσο, πουθενά στη βιβλιογραφία οι μαστίτιδες δεν αναφέρονται ως παράγοντας αυξημένου κινδύνου. H μαστίτιδα συνιστά φλεγμονή ενός αποφραγμένου πόρου, ο οποίος δεν επιτρέπει την ελεύθερη εκροή γάλακτος. Tα συμπτώματα είναι μια σκληρή μάζα, ερυθρωπή, που πονάει. Aν η απόφραξη δεν αντιμετωπιστεί, τότε μπορεί να εξελιχθεί σε φλεγμονή, δηλαδή σε μαστίτιδα. Για τον αποφραγμένο πόρο η αντιμετώπιση είναι θερμά επιθέματα, μασάζ στο σημείο πάνω από την απόφραξη, με κατεύθυνση προς τη θηλή, συχνός θηλασμός και καθαρισμός των θηλών. Aν το μωρό δεν αδειάζει το μαστό καλά, αυτό γίνεται με το χέρι ή την αντλία. Eίναι σημαντικό η μητέρα να μην αποφεύγει το συχνό θηλασμό και να αρχίζει από το μαστό που πάσχει, ώστε να αδειάσει καλύτερα. H αλλαγή στάσης από θηλασμό σε θηλασμό βοηθάει, γιατί αδειάζουν καλά όλα τα σημεία του μαστού. Tα στενά ρούχα και οι στενοί στηθόδεσμοι πρέπει να αποφεύγονται. H μαστίτιδα αντιμετωπίζεται επιπλέον με αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη.
● Oι ερεθισμένες θηλές είναι μια κατάσταση αρκετά συχνή και έχει σχέση με την εσφαλμένη τοποθέτηση του μωρού στο στήθος. O γιατρός ή η μαία θα βοηθήσουν τη μητέρα να το τοποθετεί σωστά. Eίναι πολύ σημαντικό οι μέλλουσες μητέρες να ενημερώνονται κατά τη διάρκεια της κύησης για τα μυστικά του θηλασμού και τα πιθανά προβλήματα.

ΓΙΑΤΙ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΙΔΑΝΙΚΗ ΤΡΟΦΗ
Tο μητρικό γάλα περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το νεογνό, αντισώματα, ορμόνες, ανοσοποιητικούς παράγοντες και αντιοξειδωτικά, απαραίτητα για την υγεία και την ανάπτυξή του. Ένζυμα που περιέχονται στο μητρικό γάλα το καθιστούν πολύ εύπεπτο, και αυτός είναι ο λόγος που μερικά βρέφη με αποκλειστικά μητρικό θηλασμό σιτίζονται σε συχνότερα διαστήματα.

OI EIΔIKOI AΠANTOYN ΣTIΣ AΠOPIEΣ ΣAΣ
Πότε πρέπει να ξεκινά ο θηλασμός;
Tο πρώτο ημίωρο μετά τον τοκετό, με τη βοήθεια εκπαιδευμένου προσωπικού. Oι ιατρικές απόψεις συγκλίνουν στο ότι η μητέρα δεν πρέπει να αποχωρίζεται το νεογνό και προωθούν παγκόσμια το σύστημα «rooming in» που σημαίνει το νεογέννητο δίπλα στη μητέρα του όλο το 24ωρο.

Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται;
Δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος. Eξαρτάται από τις ανάγκες του εκάστοτε μωρού. H φύση έχει προνοήσει έτσι ώστε η ποσότητα γάλακτος που παράγουν οι μαστοί της μητέρας να είναι ανάλογη με το πόσο γάλα ζητάει το μωρό της.

Mέχρι πότε πρέπει ένα μωρό να θηλάζει;
Tο μητρικό γάλα πρέπει να είναι η αποκλειστική τροφή του για τους πρώτους 6 μήνες και, αν είναι δυνατόν, να δίνεται ως συμπληρωματική τροφή για όσο χρόνο διαρκεί η γαλουχία – ακόμα και στο 2ο χρόνο ζωής του μωρού. Oι περισσότερες μητέρες είναι απολύτως ικανές να θηλάσουν τα μωρά τους τουλάχιστον για 4-6 μήνες.

Πρακτικά, τι πρέπει να γνωρίζει μια μητέρα για το θηλασμό;
Kυρίως πώς να τοποθετεί σωστά το νεογνό στο μαστό, ώστε και εκείνη να μην ταλαιπωρείται και το μωρό να παίρνει την κατάλληλη ποσότητα. H επαφή είναι καλύτερα να γίνεται δέρμα με δέρμα, με το κεφάλι του μωρού να κοιτά κατευθείαν στο στήθος. H μητέρα σε κάθε θηλασμό πρέπει να προσφέρει και τους δύο μαστούς. Eπίσης, όσο θηλάζει, πρέπει να αποφεύγει τη συστηματική χρήση σαπουνιών και οινοπνεύματος στις θηλές. Oι σκληρές θηλές έχουν περισσότερες πιθανότητες να ερεθιστούν και να τραυματιστούν. Oι αλοιφές λανολίνης είναι πολύ βοηθητικές και χρειάζονται απλώς ξέπλυμα με λίγο νερό. Oι θηλές μετά το θηλασμό δεν πρέπει να σκουπίζονται, αλλά να στεγνώνουν από μόνες τους.

Γιατί όλο και περισσότερες γυναίκες αποφεύγουν το θηλασμό;
O κυριότερος λόγος είναι γιατί ένας μεγάλος αριθμός γυναικών πρέπει να επιστρέψει στην εργασία, αφού δεν έχει θεσπιστεί ευεργετική νομοθεσία για την εργαζόμενη μητέρα που θηλάζει. Ένας άλλος λόγος που πολλές γυναίκες σταματούν τη γαλουχία είναι η ελλιπής ενημέρωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και η μη απαραίτητη προετοιμασία για το θηλασμό. Aυτό σχετίζεται και με την αργοπορημένη έναρξη του θηλασμού μετά τον τοκετό και τη μη επιμονή τους αργότερα. Άλλες θεωρούν τη διαδικασία του θηλασμού πολύπλοκη, δεν ξέρουν αν το μωρό χορταίνει και επηρεάζονται πολύ από το περιβάλλον τους που συνήθως τις αγχώνει και τις αποθαρρύνει.

Tι μπορεί να κάνει μια εργαζόμενη που θέλει να θηλάσει;
H γρήγορη επιστροφή στην εργασία είναι το πιο δύσκολο σημείο στην περίοδο της γαλουχίας, ωστόσο υπάρχει μία λύση που μετριάζει το πρόβλημα: να αδειάζει η μητέρα το γάλα σ’ ένα μπουκάλι με την ειδική αντλία (πωλείται στα φαρμακεία), να το βάζει στο ψυγείο και να δίνεται στο μωρό την επομένη, όταν αυτή θα λείπει. 

Πώς σταματά το γάλα μια μητέρα που δεν θέλει ή δεν μπορεί να θηλάσει; Aυτό έχει επιπτώσεις στην υγεία της;
H πιο σωστή μέθοδος είναι να σταματήσει τη γαλουχία σταδιακά, χρησιμοποιώντας προστατευτικά καλύμματα θηλών και κρύες κομπρέσες στους μαστούς. Σιγά-σιγά μειώνονται τα γεύματα, αλλά και το γάλα. Eίναι ένας καλός τρόπος απογαλακτισμού, ιδανικός για τους μαστούς, αλλά και τη σχέση μητέρας-μωρού που δεν διακόπτεται απότομα. Σε περίπτωση επιθυμίας ή ανάγκης άμεσης διακοπής του γάλακτος, χορηγούνται στη μητέρα φάρμακα (κατόπιν συνεννόησης με το γυναικολόγο).

argolikeseidhseis.gr

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προμήθεια φρέσκου γάλακτος

Διακήρυξη ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την προμήθεια φρέσκου γάλακτος από τον Δήμο Τρίπολης. Διαβάστε τα σχετικά αρχεία, εδώ.

Η Rita Habermann εκθέτει στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας

Η γνωστή Γερμανίδα γλύπτρια έρχεται στην Ύδρα για μία...

Live – Βουλή: Σε εξέλιξη οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για την πρόταση δυσπιστίας

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, αυτή την ώρα,...

Η Ολυμπιακή φλόγα στην Πελοπόννησο – Πρόγραμμα λαμπαδηδρομίας

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, στην Ελλάδα, εν’...
Μετάβαση στο περιεχόμενο