Ήθη και έθιμα των Ελλήνων για την Σαρακοστή και το Πάσχα στο Κ.Α.Π.Η Τρίπολης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στον χώρο του Κ.Α.Π.Η Τρίπολης (Πλατεία Βαλτετσίου), πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21 Απριλίου, συνάντηση με θέμα «Ήθη και έθιμα των Ελλήνων για την Σαρακοστή και το Πάσχα».

Σε ανακοίνωση του το Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Τρίπολης αναφέρει:

“Ευχαριστούμε θερμά ,τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρο ,που ανέθεσε στον πατέρα Αθανασούλια Σωτήριο, να μιλήσει στα μέλη μας για την αξία της σαρακοστής και τον εορτασμό του Πάσχα. 

kaph200416d

Επίσης τον ευχαριστούμε θερμά που βρίσκεται πάντα δίπλα στα μέλη μας και μας βοηθάει με μεγάλη προθυμία ,σε ότι από μέρους μας του έχει ζητηθεί.
Ευχαριστούμε τον λαογράφο μελετητή ,κύριο Νίκο Πάππα για την παρουσία του στον χώρο μας και την ομιλία του .
Απλή και κατανοητή η ομιλία του, με αναφορές στα έθιμα του τόπου μας, αλλά και του Πόντου , μας έδωσε την εικόνα της Ελλάδας που χάνεται από την είσοδο των ξενόφερτων εθίμων, αλλά και τον αθέλητο παραγκωνισμό της πλούσιας και όμορφης παράδοσης του λαού μας. Τονίζοντας τα έθιμα του τόπου μας και περιγράφοντας τον τρόπο που λίγο παλιότερα οι Έλληνες διένυαν την Σαρακοστή και υποδέχονταν το Άγιο Πάσχα μας παρότρυνε να θυμηθούμε και να θαυμάσουμε την πίστη και την αφοσίωση στις παραδόσεις των Ελλήνων..

kaph200416c
Επίσης ευχαριστούμε την Χορωδία του Κ.Α.Π.Η και τον δάσκαλό της κύριο Κουδουνέλη Ευστράτιο που μας κράτησαν συντροφιά με τραγούδια για τη Σαρακοστή που δεν είχαμε ακούσει ξανά.

Ευχαριστούμε την κυρία Εμμανουηλίδου Μαρία και το Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνας.
Η κυρία Εμμανουηλίδου μας μίλησε για τα λαζαράκια και την Κυρά Σαρακοστή. Τραγουδήσαμε μαζί τα κάλαντα του Λάζαρου ,ζυμώσαμε ,ψήσαμε και δοκιμάσαμε τα υπέροχα λαζαράκια της και θαυμάσαμε το πάθος της για την διατήρηση των παραδόσεων μέσα από τις ετοιμασίες της νοικοκυράς για το Πάσχα. Η χρυσοχέρα κυρία Μαρία μας έφτιαξε στολίδια για την Λαμπροκουλούρα και μας μάλωσε ,με τον τρόπο της ,που ξεχνάμε τις παραδόσεις μας.

kaph200416b

Τέλος ευχαριστούμε τα μέλη μας που συμμετείχαν και υποσχόμαστε πως με την βοήθεια και το ζήλο της κυρίας Λυμπεροπούλου Βασιλικής και Αναστασιάδου Γεωργίας ,μελών του Δ.Σ και υπεύθυνων για την λειτουργία του Κ.Α.Π.Η, θα συνεχίσουμε προβάλλοντας την παράδοση και οργανώνοντας ανάλογες συναντήσεις.”

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρωταθλητής ο Παναργειακός και άνοδος στη Super League 2 μετά από 27 χρόνια

Πρωταθλητής του 3ου ομίλου της Γ΄Εθνικής για την περίοδο...

Δήμος Νότιας Κυνουρίας: Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Πάσχα 2024

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Πάσχα 2024 Το Πάσχα στο Δήμο Νότιας Κυνουρίας...

Πρεμιέρα για πέντε ταινίες: Ξεχωρίζει η «Μην Ανοίγεις την Πόρτα» των Unboxholics

Οι ταινίες που προβάλλονται στα Victoria Cinemas Cineville Τρίπολης Πρόγραμμα...

Ορκίστηκε δημοτικός σύμβουλος Οιχαλίας ο Βασίλης Μητρόπουλος

Ορκίστηκε ενώπιον της Δημάρχου Οιχαλίας Γιώτας Γεωργακοπούλου, ο δημοτικός...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο