ΑΡΚΑΔΙΑ: Δυόμιση μήνες μετά η απόφαση για τους πληγέντες – Τι θα περιλαμβάνει (video)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών σχετικά με την αποζημίωση κατοίκων, επαγγελματιών και αγροτών της Αρκαδίας που επλήγησαν από τη θεομηνία του Ιουνίου κατέθεσε ο Αρκάς βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος – Η δέσμευση του Υπουργού

[iframe width=”650″ height=”365″ src=”https://www.youtube.com/embed/T8TrJclewJY” frameborder=”0″ allowfullscreen ]

Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Αρκαδίας και επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) κ.Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σχετικά με τα μέτρα ανακούφισης των κατοίκων, επαγγελματιών και αγροτών της Αρκαδίας που επλήγησαν από τη θεομηνία της 25ης Ιουνίου. Κατά τη συζήτηση, ο κ.Κωνσταντινόπουλος ζήτησε να ενημερωθεί αναλυτικά για την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης προκειμένου να αποζημιωθούν οι πολίτες και για το χρονοδιάγραμμα των σχετικών κυβερνητικών πρωτοβουλιών.

Βασικά σημεία της ερώτησης του Βουλευτή:

Ο ίδιος ο Υφυπουργός Εσωτερικών επισκέφθηκε την Αρκαδία μετά από τη θεομηνία και αναγνώρισε πως η καταστροφή ήταν ολική. Ο κίνδυνος όμως είναι η καταστροφή να επεκταθεί και στα επόμενα χρόνια, πλήττοντας σοδειές και επαγγελματική δραστηριότητα.

Ο κ.Μπαλάφας είχε δεσμευθεί στη Βουλή, απαντώντας σε προηγούμενη επίκαιρη ερώτησή μου επί του θέματος, ότι στις 20 Αυγούστου επρόκειτο να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την κήρυξη των περιοχών ως πλημμυροπαθών και την αποζημίωση των πληγέντων. Αυτό δεν έχει γίνει ακόμη. Πότε όμως θα εκδοθεί η ΚΥΑ;

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της Κυβέρνησης για τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να ανακουφιστούν οι πολίτες της Αρκαδίας; Δυόμιση μήνες μετά, χρειάζονται καθαρές απαντήσεις.

Απαντώντας στην ερώτηση του κ.Κωνσταντινόπουλου, ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ.Μπαλάφας δεσμεύθηκε πως:

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση έχει υπογραφεί από τους αρμόδιους Υπουργούς και θα δημοσιευθεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ) την ερχόμενη εβδομάδα. Υπήρξαν καθυστερήσεις στις εκτιμήσεις από φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η διαδικασία όμως ολοκληρώθηκε από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Υποδομών, το οποίο προχώρησε και στην κατάρτιση και υπογραφή της ΚΥΑ.

Μετά από τη δημοσίευσή της, όλοι οι ιδιοκτήτες πληγέντων κτηρίων μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις στην αρμόδια υπηρεσία προκειμένου να αποζημιωθούν για τις ζημιές των κτηρίων τους.

Με την ίδια ΚΥΑ, παρέχονται μέσω του Υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης διευκολύνσεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία και περιλαμβάνουν:

– κεφαλαιοποιήσεις τρεχουσών και καθυστερούμενων οφειλών μέχρι το τέλος του περασμένου Μαΐου για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών στους ασφαλιστικούς οργανισμούς,
– αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών για έξι μήνες με ημερομηνία έναρξης την 1η Ιουνίου 2016,
– καταβολή των παραπάνω εισφορών σε 12-24 μηνιαίες ισόποσες δόσεις μετά την πάροδο της εξάμηνης αναστολής
– αποζημίωση των πληγεισών επιχειρήσεων, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, με επιχορήγηση έως και 30% της ζημίας σε κτιριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα. Η αποζημίωση θα γίνει βάσει της καταγραφής των ζημιών όπως αυτή έγινε από τους αρμόδιους φορείς της Τ.Α.

Ο κ.Κωνσταντινόπουλος ανέφερε ως θετικό το γεγονός ότι – ακόμη και με καθυστέρηση και μετά από συνεχή πίεση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης– θα δημοσιευθεί επιτέλους η ΚΥΑ την ερχόμενη εβδομάδα. Ζήτησε από τον Υφυπουργό Εσωτερικών περαιτέρω ενημέρωση όσον αφορά τα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα, αλλά και τις ρυθμίσεις στις οφειλές προς τη ΔΕΗ και τις τράπεζες, τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, επαναλαμβάνοντας και την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για το συμψηφισμό των εισφορών προς τον ΕΛΓΑ με τις αποζημιώσεις, προς διευκόλυνση των αγροτών. Υπενθύμισε τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης, και ζήτησε να τηρηθούν, ώστε να μην κοροϊδέψουν τους πολίτες για άλλη μία φορά. «Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, με την άμεση επίσκεψή μας στην περιοχή και την κατάθεση δέσμης προτάσεων, στηρίζουμε την προσπάθεια για την ανακούφιση των πολιτών τόσο στην Αρκαδία όσο και στις υπόλοιπες περιοχές, προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες και τις υποχρεώσεις τους.

Στη δευτερολογία του, ο κ.Μπαλάφας ανέφερε πως θα υπάρξουν και επιπλέον μέτρα από το Υπουργείο Εργασίας, αποζημιώσεις για κατοικίες και οικοσκευές, καθώς και σε φορολογικό επίπεδο, ενώ οι εκτιμήσεις των ζημιών από τον ΕΛΓΑ έχουν ολοκληρωθεί στο 100% όσον αφορά το ζωικό κεφάλαιο και 70% στις καλλιέργειες, και σύντομα θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στις Βρυξέλλες για το EUTeens4Green ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, πραγματοποιήθηκε...

Ο Δήμος Κορινθίων ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων

Ο Δήμος Κορινθίων ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων, PARIS 2024, την Πέμπτη, 25 Απρίλιου 2024 και ώρα 20:00 στοv Φλοίσβο Κορίνθου.       Πρόκειται για μια σπουδαία στιγμή́ για την ιστορία και τον πολιτισμό́ της περιοχής μας καθώς μετά από 20 χρόνια η Ολυμπιακή Φλόγα επιστρέφει στην Κόρινθο.  Εξίσου σημαντικό είναι
00:03:23

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu κυκλοφόρησαν νέο τραγούδι (vid)

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο