Η Αρκαδία κρατάει με ζήλο τις παραδόσεις της!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Αρκαδία έχει μια ιδιοτυπία. Ενώ βρίσκεται πάντα μέσα στο πνεύμα των καιρών, κρατάει με ζήλο τις παραδόσεις της. Ήδη από την αρχαιότητα χρέωναν στους Αρκάδες όλες τις καινοτομίες: την εγχρήματη συναλλαγή, την εφεύρεση της αρχιτεκτονικής, την μουσική, τη συνάθροιση σε πόλεις.

Και είναι αλήθεια πως οι επιστήμες, οι τέχνες και το εμπόριο άνθησαν πολύ νωρίς στην Αρκαδία. Ταυτόχρονα όμως οι στενοί δεσμοί των Αρκάδων και η αγάπη για τον τόπο τους έχει σαν αποτέλεσμα να κρατούν ζωντανές τις πανάρχαιες παραδόσεις τους.

Ένα ιδιαίτερο είδος ζωής, σε σχέση με τη φύση, με απλότητα και σοφό μέτρο, έχει δημιουργήσει την αρκαδική μοναδικότητα, αναλλοίωτη μέσα στους αιώνες. Μια ζωή που κυλάει εναρμονισμένη με τον ρυθμό του κόσμου και των εποχών. Έθιμα που δείχνουν το θαυμασμό των ανθρώπων για το μυστήριο της ζωής τελούνται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως χιλιάδες χρόνια τώρα.

Η βαθιά θρησκευτικότητα των Αρκάδων ταυτίστηκε με την ορθοδοξία. Όμως ο τρόπος που τιμώνται ο Σωτήρας, η μητέρα του Θεού και οι Άγιοι έχει τη σφραγίδα της αρχέγονης κοινότητας. Κάθε καλοκαίρι, σε όλα τα εκκλησάκια που είναι αφιερωμένα στον Προφήτη Ηλία στήνεται τρανό πανηγύρι. Όπως κάποτε προς τιμήν του Απόλλωνα. Στη Νεστάνη τιμάται ο Άγιος Γεώργιος, καταμεσής την άνοιξη, στον ίδιο τόπο που γίνονταν οι γιορτές της Μητέρα Δήμητρας και της Σκοτεινής της Κόρης, της Δέσποινας. Με την παραδοσιακή τσιπιανίτικη φορεσιά, με γκλίτσες καταστόλιστες από λουλούδια, χορεύουν όλοι έναν πανάρχαιο κύκλιο χορό τραγουδώντας το τραγούδι του Άη Γιώργη. Νομίζει κανείς ότι βρίσκεται σε αρχαία τραγωδία.

Τα πανηγύρια προς τιμήν της Παναγίας είναι άφθονα. Μιας και η Παναγία τιμάται στην Αρκαδία πάρα πολύ, σχεδόν κάθε χωριό της έχει αφιερωμένη και μια εκκλησιά. Και το Δεκαπενταύγουστο συνήθως μαζεύονται για να γιορτάσουν και να δοξάσουν την αγαπημένη Θεομήτορα.

Τα ποιμενικά ήθη κρατάνε ακόμα στην Αρκαδία. Οι γέροντες τιμώνται με δικιά τους γιορτή τον Αύγουστο. Το συναπάντημα των βοσκών στο Βαλτετσινίκο είναι αφορμή για ένα πανηγύρι που όποιος το ζήσει θα του μείνει αξέχαστο. Στο Λιμποβίσι και σε όλη τη Φάλανθο, στο Λεβίδι, στην ίδια την Τρίπολη, σε κάθε χωριό και κάθε πολιτεία οι Αρκάδες γιορτάζουν τη ζωή ολόχαρα. Το Πάσχα στην Τρίπολη είναι ξακουστό σε όλη την Ελλάδα για την κατάνυξη της Μεγάλης Εβδομάδας και την πάνδημη χαρά της Ανάστασης.

Οι Απόκριες είναι ευκαιρία για Διονυσιακό ξέσπασμα. Το κρασί ρέει άφθονο και οι άνθρωποι αφήνουν, όπως το έκαναν από την αυγή του χρόνου, τον εαυτό τους να απελευθερωθεί από τις συμβάσεις. Τα πειράγματα, καλόκαρδα πάντα, φέρνουν χαμόγελα. Κι οι χοροί βαστάνε ίσα με το πρωί.

Οι Αρκάδες της διασποράς με αφορμή το πανηγύρι του χωριού τους, βρίσκουν την ευκαιρία να επιστρέψουν στη γενέθλια γη. Και μαζί με τους πάμπολλους ταξιδιώτες ζωντανεύουν την πάντα φιλόξενη Αρκαδία.

traveltripolis.gr

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στις Βρυξέλλες για το EUTeens4Green ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, πραγματοποιήθηκε...

Ο Δήμος Κορινθίων ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων

Ο Δήμος Κορινθίων ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων, PARIS 2024, την Πέμπτη, 25 Απρίλιου 2024 και ώρα 20:00 στοv Φλοίσβο Κορίνθου.       Πρόκειται για μια σπουδαία στιγμή́ για την ιστορία και τον πολιτισμό́ της περιοχής μας καθώς μετά από 20 χρόνια η Ολυμπιακή Φλόγα επιστρέφει στην Κόρινθο.  Εξίσου σημαντικό είναι
00:03:23

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu κυκλοφόρησαν νέο τραγούδι (vid)

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο