“Οι Τριπολιτσιώτες και γενικότερα οι Αρκάδες, δεν υπερηφανευόμαστε απλώς για την άλωση της Τριπολιτσάς και ότι αυτό σήμανε για την έκβαση του Αγώνα”, ανέφερε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του κατά το επίσημο γεύμα προς τιμή του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής.
Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Δημάρχους κατά τα επίσημο γεύμα στη Λέσχη Αξιωματικών Τρίπολης:
«Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, Ως Δήμαρχος της ιστορικής Τριπολιτσάς επιτρέψτε μου να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για τη μεγάλη τιμή που κάνετε στην πόλη μας, τιμώντας για δεύτερη συνεχή χρονιά με την παρουσία σας, τις εκδηλώσεις για την επέτειο της άλωσης της Τριπολιτσάς. Η άλωση της Τριπολιτσάς είναι αναμφισβήτητα το κορυφαίο γεγονός του πρώτου έτους της εθνεγερσίας, στο οποίο εν πολλοίς στηρίζεται και η μετέπειτα επιτυχής έκβασή της. Μέχρι τότε ουδείς μπορούσε να διανοηθεί ότι οι ρακένδυτοι ραγιάδες θα μπορούσαν ποτέ να απελευθερώσουν την Τριπολιτσά, το σύμβολο της Οθωμανικής παντοδυναμίας στο Μωριά. Η σύλληψη για την άλωση της Τριπολιτσάς ήταν το θεμέλιο του γενικότερου στρατηγικού σχεδιασμού του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του ανθρώπου που έχει ταυτιστεί στη συνείδηση του Ελληνισμού με την Εθνεγερσία του 1821 και που δικαίως κατατάσσεται ανάμεσα στις κορυφαίες διαχρονικά μορφές του Ελληνικού Γένους.
Η μεγαλύτερη όμως προσφορά του Κολοκοτρώνη δεν είναι απλώς οι στρατηγικές νίκες και η μεγαλειώδης άλωση της Τριπολιτσάς. Η μεγαλύτερη προσφορά του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη έγκειται στο γεγονός ότι η επιβολή του στρατηγικού σχεδίου του στους υπόλοιπους Έλληνες προκάλεσε εκείνες τις πολιτικές εξελίξεις που επέφεραν την πολιτειακή ανασύσταση του Ελληνικού Κράτους. Οι Τριπολιτσιώτες και γενικότερα οι Αρκάδες, δεν υπερηφανευόμαστε απλώς για την άλωση της Τριπολιτσάς και ότι αυτό σήμανε για την έκβαση του Αγώνα. Υπερηφανευόμαστε και γιατί σε αυτά τα χώματα έγινε η πολιτειακή ανασύσταση του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους, με διαδοχικές πολιτικές πράξεις, στο Πάπαρη, στο Χρυσοβίτσι, στις Καλτεζιές και στα Τρίκορφα, αρκετούς μήνες πριν την Άλωση της Τριπολιτσάς. Εδώ γεννήθηκε και μετεξελίχθηκε η Πελοποννησιακή Γερουσία, ο πρώτος ολοκληρωμένος πολιτικός και στρατιωτικός οργανισμός του αγωνιζόμενου Ελληνισμού. Και υπ’αυτή την έννοια η παρουσία σας σήμερα εδώ κύριε Πρόεδρε αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, γιατί δεν τιμά μόνο το γεγονός της Άλωσης αλλά τιμά και την ανασύσταση της Ελληνικής Πολιτείας. Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε, νίκες και θυσίες στον αγώνα για την εθνεγερσία έχουν να παρουσιάσουν αρκετές πόλεις της Ελλάδας. Η Τριπολιτσά δεν έχει απλώς νίκες και θυσίες να παρουσιάσει, η Τριπολιτσά έχει να παρουσιάσει θριάμβους και εκατόμβες.
Το κυριότερο όμως, η Τριπολιτσά είναι η πόλη που καθόρισε την εθνική και πολιτική ταυτότητα του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 και το θάνατο του τελευταίου αυτοκράτορα, του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, στα χώματα της Τριπολιτσάς και της Αρκαδίας, αναγεννήθηκε η Ελλάδα ως Έθνος και ως Κράτος. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, που φρουρεί ως ακοίμητος φρουρός τη βάση του Κοινοβουλευτισμού στην Αθήνα, συνδέεται νοερά με τα οστά του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, που φυλάσσονται στη βάση του Ανδριάντα του στην Τρίπολη. Και για όλους εμάς τους Τριπολιτσιώτες και τους Αρκάδες, έχει ιδιαίτερη σημασία, που έχετε θέσει υπό τη σκέπη σας την προσπάθεια του Δήμου Τρίπολης για την ανάδειξη αυτού του μνημείου. Με αυτές τις λίγες σκέψεις, σάς καλωσορίζω στην Τριπολιτσά και σάς εκφράζω τις ολόψυχες ευχαριστίες των Αρκάδων, για τη μεγάλη τιμή που κάνετε με την παρουσία σας στην πόλη μας, την πρωτεύουσα του Μωριά».
Στην αντιφώνησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε με έμφαση ότι η Άλωση της Τριπολιτσάς έχει όλα τα βασικά χαρακτηριστικά πραγματικής Εθνικής Επετείου.