Η πρώτη ημέρα της δράσης θα είναι γεμάτη από ειδικούς και ενθουσιώδεις ανθρώπους, εξιδεικευμένους ομιλητές από Ελλάδα και εξωτερικό, masterclass και μουσικοχορευτικά δρώμενα θα γεμίσουν το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας της δράσης “Say Cheese! Balkan cheese”
Το Σχέδιο Διακρατικής Συνεργασίας “Say cheese! Balkan cheese” υλοποιείται στο πλαίσιο του τοπικού προγράμματος LEADER/CLLD, υπομέτρο 19.3 του Μέτρου 19 του ΠΑΑ 2014-2020 με Συντονίστρια Ομάδα Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) την Αναπτυξιακή Πάρνωνα, ενώ συμμετέχουν συνολικά 11 εταίροι OTΔ από Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και 3 ΟΤΔ παρατηρητές από Μολδαβία. Αφορά στην ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούτου των βαλκανικών δρόμων τυριού αλλά και της δυναμικής που κρύβεται πίσω από την ομοιότητα και ιδιαιτερότητα των «κοινών» μας τυριών, τις τοπικές παραδοσιακές μεθόδους και πρώτες ύλες παραγωγής και την παράδοση και τον πολιτισμό που συνυπάρχει με την τυροκομία.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Τυροκομίας παίρνει τη σκυτάλη από το Διεθνές Συνέδριο της δράσης το μεσημέρι της 29ης, με ένα masterclass δημιουργίας συνταγών με βασικό υλικό το τυρί της περιοχής της Πελοποννήσου, με την υποστήριξη του Συλλόγου Καφέ – Εστιατόρων, Αρκαδίας. Το masterclass θα δώσει την ευκαιρία στους παραβρισκόμενους να μάθουν βιωματικά για τα διάφορα είδη ελληνικών τυριών, τους καλύτερους τρόπους αξιοποίησής τους στη μαγειρική αλλά και όμορφα ταιριάσματά τους με επιλεγμένες ετικέτες οινοποιείων της ευρύτερης περιοχής.
Το σήμα εκκίνησης της απογευματινής εκδήλωσης της ίδιας ημέρας θα δώσει η μουσικοχορευτική κολεκτίβα «Σουρλουλού». Με μία αστική πατινάδα οι «Σουρλουλού», διαμορφώνουν μια post-πανηγυριτζίδικα ηχοτοπία, για να μας οδηγήσουν μέσα από κεντρικά σημεία της πόλης προς το Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, για την επίσημη έναρξη της αυτής της μεγάλης γιορτής του τυριού.
Στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, τον βασικό χώρο στον οποίο θα φιλοξενείται η έκθεση τυριών από παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής, πολιτικά πρόσωπα και μέλη της διοργάνωσης θα προαναγγείλουν επίσημα τη σειρά εκδηλώσεων της δράσης “Say Cheese! Balkan cheese” και το εορταστικό κλίμα θα συνεχιστεί με μουσικοχορευτική παράσταση του Λυκείου των Ελληνίδων Τριπόλεως με τη συνοδεία τοπικού μουσικού σχήματος. Το πρόγραμμα θα κλιμακωθεί με μία συναυλία των «Σουρλουλού», οι οποίοι μέσα από σύγχρονες φόρμες της παραδοσιακής μουσικής της υπαίθρου θα μας προσκαλέσουν , σε χορό!
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της πρώτης ημέρας του φεστιβάλ παρακάτω:
Τετάρτη 29-03-2023
14:30 | Masterclass «Παραδοσιακό τυρί και η χρήση του στην καθημερινότητα του Αρκαδικού χώρου» – Κωνσταντίνος Τσαμπαρδάς, Καθηγητής, Executive Chef και F&B Manager
17:00 |Πατινάδα – με τη μουσικοχορευτική μπάντα δρόμου “Σουρλουλού” Μουσικό σεργιάνι στο κέντρο της πόλης και θα μας συνοδεύσει μέχρι το Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο για την επίσημη έναρξη της δράσης.
17:30 | Επίσημη Έναρξη του φεστιβάλ τυριού – έκθεση τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων – Χαιρετισμοί
18.00 | Καλλιτεχνική εκδήλωση με τοπικό παραδοσιακό μουσικό σχήμα με συνοδεία χορευτικών τμημάτων του Λυκείου Ελληνίδων, Παράρτημα Τρίπολης
19.00 | Μουσική Συναυλία με τη μουσικοχορευτική κολεκτίβα “Σουρλουλού”
web banner – https://www.parnonas.gr/