Στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο, ο επικεφαλής της παράταξής μας, Κώστας Τζιούμης τοποθετήθηκε μεταξύ άλλων στα εξής θέματα:
Έθεσε για άλλη μία φορά το θέμα των απλήρωτων εργαζομένων της ΚΕΔΗΤ. Πάλι δόθηκε ,από την Κα Μπρακουμάτσου, αόριστη απάντηση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα πληρωμής τους.
Καταθέσαμε προς ψήφιση σχέδιο απόφασης για τους δασικούς χάρτες, ένα θέμα που απασχολεί σχεδόν το σύνολο των δημοτών μας. Το θέμα αυτό το έχουμε φέρει επανειλημμένως στο συμβούλιο, αλλά δυστυχώς, παρά την επιμονή της δικής μας παράταξής, συνεχώς αναβάλλεται, παρότι υπήρχε αυτές τις μέρες νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για το θέμα αυτό και οι θέσεις του συμβουλίου, πιθανόν θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη.
Ο Κώστας Τζιούμης, σχετικά με το θέμα του τιμολογίου στην ΔΕΥΑΤ είπε:
Δέκα περίπου μήνες μετά την ψήφιση του τιμολογίου, παρά τις τότε δικές μας τεκμηριωμένες διαφωνίες, ύστερα από την απόρριψή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και αφού ακούσαμε πολλούς ανούσιους λεονταρισμούς από τον Δήμαρχο, εναντίον της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, σήμερα επανέρχεται το θέμα με μια οικονομοτεχνική μελέτη που απαιτούσε και απαιτεί ο νόμος.Οι υπηρεσίες της ΔΕΥΑΤ για να φτιάξουν τιμολόγιο πρέπει να το στηρίζουν σε μία οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας. Επιτέλους, τώρα φτιάξατε μελέτη, γιατί τότε δεν είχατε και αυτή ήταν η αιτία που ακυρώθηκε η απόφαση.
Δυστυχώς, όμως η μελέτη που μας φέρνετε σήμερα έχει πολλά προβλήματα, πάσχει σε πολλά σημεία και συγκεκριμένα :
Η μελέτη που έχουμε μπροστά μας έχει δύο άξονες. Ένας είναι τα έσοδα και ένας τα έξοδα τα οποία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσα, για να υπάρχει βιωσιμότητα της ΔΕΥΑΤ.
Προβλήματα υπάρχουν τόσο στον άξονα των εσόδων όσο και στον εξόδων.
Αναφέρω ενδεικτικά: Τα τελευταία τρία χρόνια έχετε εισπράξει για νερό από τα χωριά μας περίπου 1.800.000 ευρώ, δηλαδή περίπου 600.000 ευρώ το χρόνο. Τώρα λέτε ότι μειώνετε την τιμή του νερού και υπολογίζετε πως θα εισπράξετε 800.000 ευρώ το χρόνο. Πως θα γίνει αυτό; Με μικρότερη τιμή θα εισπράξετε περισσότερα χρήματα;
Στα έξοδα αφενός δεν έχετε υπολογίσει τη μείωση των εισπράξεων από τις πρόσφατες εκπτώσεις που έγιναν σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, παρότι το ζήτησε η Αποκεντρωμένη, αφετέρου έχετε γράψει ποσό 130.000 για έργα στα χωριά ενώ στο τεχνικό πρόγραμμα έχετε 1.500.000 ευρώ. Επομένως δύο τινά συμβαίνουν ή κοροϊδεύετε τους πολίτες ότι θα κάνετε έργα στα χωριά ή η μελέτη αναφέρει ανακριβή στοιχεία. Γιατί βέβαια η απάντηση του κ. Παυλή ότι θα κάνουν διαγωνισμούς και θα κάνουν τα έργα με έκπτωση, δηλαδή από 1500000 ευρώ με 130000 ευρώ,(ποσοστό έκπτωσης 90%) και ειδικά από τον Δήμαρχο που είναι ο πρωταθλητής των απευθείας αναθέσεων, είναι ανάξια λόγου.
Για αυτούς τους λόγους και για άλλους, που αναπτύξαμε στο συμβούλιο, φαίνεται ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει τη βιωσιμότητα της επιχείρησης και υπάρχει κίνδυνος να απορριφθεί από την αποκεντρωμένη διοίκηση.
Καλέσαμε λοιπόν τη διοίκηση του δήμου να σοβαρευτεί επιτέλους και να σταματήσει να εμπαίζει τους πολίτες, εκτός αν ο σκοπός της είναι να μην εγκριθεί ποτέ το νέο τιμολόγιο.
Επιπλέον ο κ. Τζιούμης τόνισε ότι υπάρχει μία τεράστια αδικία των 10 χωριών του πρώην Δήμου Τρίπολης σε σχέση με τα υπόλοιπα χωριά. Είναι άδικο π.χ το Θάνα να πληρώνει τριπλάσια τιμή νερού από το Τζίβα που είναι δίπλα, όπως επίσης οι κάτοικοι της πόλης,(που αποτελούν το 70% του δήμου μας), να πληρώνουν τρεις φορές πάνω το νερό σε σχέση με τα χωριά. Και στην πόλη υπάρχουν κάτοικοι με ανάγκες: άνεργοι, συνταξιούχοι, μεροκαματιάρηδες κ.λ.π. Αυτή η αδικία πρέπει επιτέλους να αρθεί, το ζητάμε εδώ και ενάμιση χρόνο από τον Δήμαρχο, χωρίς καμία ανταπόκριση έως σήμερα. Γι’αυτό καταθέσαμε προς ψήφιση στο συμβούλιο την εξής πρόταση:
«Να αποσυρθεί το θέμα σήμερα και εντός δύο μηνών η υπηρεσία να συντάξει μια πλήρη, σοβαρή, εμπεριστατωμένη οικονομοτεχνική μελέτη για το τιμολόγιο του νερού σε όλο το Δήμο και για την πόλη και για όλα τα χωριά. Ζητούμε φθηνό νερό για όλους τους πολίτες, χωρίς αδικίες και ανισότητες ανάμεσα στην πόλη και στα χωριά μας.»
Δυστυχώς η πρότασή μας δεν έγινε δεκτή στο συμβούλιο.