Την αρχή νέων δυναμικών παρεμβάσεων σηματοδοτεί η συνάντηση συλλογικοτήτων της Πελοποννήσου, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23/10, στην Τρίπολη, στο κτήριο του παλιού δημαρχείου. Σκοπός της συνάντησης ήταν η αποτίμηση των εξελίξεων, στην υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων, στο διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη συνάντηση των συλλογικοτήτων, στις 10/4/2016.
Κοινή διαπίστωση των συγκεντρωμένων ήταν ότι οι εξελίξεις έχουν πάρει κακή τροπή. Εξαιτίας της στάσης της κυβέρνησης, η οποία ωθεί στην υπογραφή της σύμβασης ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ, την ίδια ώρα που κλείνει τη «στρόφιγγα» της χρηματοδότησης των δήμων για έργα μικρής κλίμακας, στη λογική της αποκεντρωμένης διαχείρισης. Αλλά και εξαιτίας της στάσης των δήμων και του φορέα τους για τη διαχείριση των αποβλήτων (ΦοΔΣΑ), ο οποίος αδυνατεί να στηρίξει μια ουσιαστική εναλλακτική λύση.
Αποτέλεσμα αυτής της αδυναμίας και της έλλειψης βούλησης του ΦοΔΣΑ είναι η πρωτότυπη «σύλληψη» για ένα μείγμα επιλογών, που θα περιλαμβάνει και την αποκεντρωμένη διαχείριση (για όσους το επιθυμούν) και την κεντρική διαχείριση!!! Το που οδηγούν αυτές οι επιλογές φαίνεται ξεκάθαρα στη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του νέου σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ), στην οποία η αποκεντρωμένη διαχείριση μπαίνει στο περιθώριο και αυτό που περιγράφεται είναι η κεντρική διαχείριση, με τους όρους της πρότασης της ΤΕΡΝΑ. Με αυτά τα δεδομένα, ο ισχυρισμός ότι η κεντρική διαχείριση δε σημαίνει, αναγκαστικά, και υπογραφή της ΣΔΙΤ ακούγεται σαν κοροϊδία.
Αλγεινή εντύπωση, για τον τρόπο λειτουργίας του ΦοΔΣΑ έχει προκαλέσει και το γεγονός ότι η ΣΜΠΕ του ΠΕΣΔΑ, η οποία έχει σταλεί στα υπουργεία και έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, δεν είναι αυτή που αποφάσισε το ΔΣ του ΦοΔΣΑ!!! Είναι ζήτημα στοιχειώδους αξιοπιστίας για τους δήμους και τον ΦοΔΣΑ να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε, αν μη τι άλλο, να μην έρθει για συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο ένας σχεδιασμός που δεν απηχεί τις απόψεις του οργάνου που τον εισηγείται. Οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν την εκτίμηση ότι υπάρχει μια σκόπιμη απαξίωση του φορέα -του μόνου αρμόδιου, σύμφωνα με το νόμο, για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων- με σκοπό να εξακολουθήσει να κινεί τα νήματα η περιφέρεια Πελοποννήσου και ο κ. Τατούλης.
Οι συλλογικότητες που πήραν μέρος στη συνάντηση -και όσες άλλες συντονίζονται μαζί τους- υιοθέτησαν κείμενο ευρείας αποδοχής (επισυνάπτεται), με το οποίο εκφράζουν και πάλι την αντίθεσή τους στη συγκεντρωτική διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου και στην υπογραφή της σύμβασης ΣΔΙΤ. Απορρίπτουν, ταυτόχρονα, τις προσπάθειες ωραιοποίησης της σύμβασης, που δεν αλλάζουν την ουσία της.
Εκφράζουν την αντίθεσή τους στο νέο σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ) και τη ΣΜΠΕ, που προωθεί ο ΦοΔΣΑ, γιατί δεν κάνει τίποτα άλλο από το να «βάζει πλάτη» στην υλοποίηση της ΣΔΙΤ κυβέρνησης – Τατούλη – ΤΕΡΝΑ. Στις συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου, που θα συζητήσουν το θέμα αυτό, θα δώσουν μαζικό «παρών», απαιτώντας την απόσυρση του σχεδίου και την εκπόνηση νέου, στη βάση της λογικής της αποκεντρωμένης διαχείρισης, με έμφαση στην πρόληψη, στην προδιαλογή και στην ανάκτηση υλικών, με παράλληλη διασφάλιση της αναγκαίας δημόσιας χρηματοδότησης, ξεπερνώντας μνημονιακές υποχρεώσεις και δεσμεύσεις.
Η περίοδος που θα ακολουθήσει θα είναι περίοδος πλατιάς ενημέρωσης των πολιτών, που θα συνοδευτεί από μαζικές παρεμβάσεις στα δημοτικά συμβούλια και στο περιφερειακό συμβούλιο, καθώς και από ανοιχτές συγκεντρώσεις σε πρωτεύουσες νομών και μεγάλες πόλεις της περιφέρειας. Η αρχή θα γίνει με ανοιχτή συγκέντρωση, που θα πραγματοποιηθεί στην Τρίπολη, την Κυριακή 6 Νοεμβρίου του 2016.
26.10.2016
Συλλογικότητες Πελοποννήσου
ενάντια στη σύμβαση ΣΔΙΤ και υπέρ της αποκεντρωμένης
διαχείρισης με διαλογή στην πηγή