Οι περιουσίες που βγαίνουν στο σφυρί ακόμα και για πολύ μικρά χρέη – με τους πλειστηριασμούς μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις να είναι ευθέως δυσανάλογοι μεταξύ ποσού οφειλής και περιουσίας που χάνεται – έχουν προκαλέσει κοινωνικό αναβρασμό. Το pna.gr αναζήτησε απαντήσεις για το τι γίνεται με τους πλειστηριασμούς στην Τρίπολη, πόσες υποθέσεις εκκρεμούν, το αν προστατεύεται τελικά η πρώτη κατοικία, αλλά και άλλα ακανθώδη ζητήματα όπως οι κατασχέσεις χρημάτων από την πλευρά του Δημοσίου από τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών. Τις απαντήσεις μας έδωσε ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Τρίπολης κ.Κωστόγιαννης.
Διαβάστε αναλυτικά τα όσα μας δήλωσε για τους πλειστηριασμούς και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι δικηγόροι μετά τις πολύμηνες αποχές και των αγώνα τους.
– κ.Κωστόγιαννη είδαμε σκηνές απείρου κάλλους σε δικαστικές αίθουσες, όπου πολίτες ήρθαν στα χέρια με αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να σταματήσει η διαδικασία εκδίκασης κάποιων πλειστηριασμών. Έχουμε ανάλογα επεισόδια στην Τρίπολη και πόσες είναι οι υποθέσεις πλειστηριασμών που εκκρεμούν;
Οι πλειστηριασμοί είναι ένα οξύ κοινωνικό πρόβλημα. Μεγάλος αριθμός πολιτών κινδυνεύει να χάσει την πρώτη του κατοικία. Οι συμβολαιογράφοι απέχουν από τα καθήκοντα τους τις Τετάρτες που είναι η ημέρα διεξαγωγής των πλειστηριασμών.
Και οι συμβολαιογράφοι της Τρίπολης μετέχουν στην αποχή και γι αυτό τον λόγο δεν γίνονται πλειστηριασμοί. Ευτυχώς ακόμα δεν είναι μεγάλος ο αριθμός των πλειστηριασμών στην Τρίπολη, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες μου αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία. Μάλιστα πληροφορούμε, πως το Δημόσιο- και όχι οι τράπεζες – με διάφορους τρόπους (ηλεκτρονικά μηνύματα, επιστολές κτλ) θα επιδιώξει να αυξήσει η εισπραξιμότητα των εσόδων του Δημοσίου. Οι πολίτες λοιπόν θα δεχτούν μια πολύ μεγάλη πίεση το επόμενο διάστημα.
– Οι υποθέσεις πλειστηριασμών στην Τρίπολη αφορούν σε μεγάλα ποσά;
Δεν έχω συγκεκριμένα στοιχεία. Το καλό πάντως είναι, πως οι τράπεζες τηρούν μια στάση ανοχής και αναμονής, σε αντίθεση με το Δημόσιο που πιέζει περισσότερο, κάτι που είναι παράδοξο.
– Υπάρχουν πολλά παράπονα από πολίτες για απευθείας κατασχέσεις ποσών από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Πως το σχολιάζετε αυτό;
Φοβάμαι πως χωρίς δικονομικές ή δημοκρατικές εγγυήσεις το Δημόσιο μπαίνει σε λογαριασμούς και αυθαίρετα αφαιρεί ποσά, ακόμα και από λογαριασμούς που είναι δηλωμένοι ως ακατάσχετοι. Αυτό είναι κάτι πρωτοφανές και είναι περίεργο να συμβαίνει σε μια δημοκρατική χώρα. Θυμίζει τριτοκοσμικές χώρες και είναι απαράδεκτο, άνθρωποι που έχουν απόλυτη ανάγκη τα χρήματα που παίρνουν από μισθό ή σύνταξη, να τα βρίσκουν κατεσχεμένα και μάλιστα πολλές φορές εν αγνοία τους.
– Τι ακριβώς συμβαίνει με την πρώτη κατοικία; Μπορεί τελικά να προστατευθεί;
Προστατεύεται όταν έχει ληφθεί προσωρινή διαταγή από το ειρηνοδικείο, εφόσον ο πολίτης έχει καταφύγει στη διαδικασία αυτή. Η προστασία όμως δεν είναι εσαεί. Εχει ημερομηνία λήξεως και όρους τους οποίους, θα πρέπει να τηρεί ο δανειολήπτης, μέχρι να εκδικαστεί η κύρια αίτηση του.
– Οι δικηγόροι βρίσκονται σε οριακό σημείο. Μετά τις πολύμηνες αποχές επιστρέψατε στις αίθουσες των δικαστηρίων. Ποια είναι τα επόμενα βήματα σας;
Απείχαμε το μεγαλύτερο μέρος του Δεκεμβρίου για τον κώδικα πολιτικής δικονομίας και από τις 11 Ιανουαρίου μέχρι τις 11 Ιουλίου για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έγινε νόμος του κράτους. Προερχόμαστε από μια μακρά αποχή, την οποία έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά. Αξίζει να σας πω – για να καταλάβετε την κατάσταση που επικρατεί- πως παρότι έχουν δοθεί ήδη τρεις παρατάσεις στην καταβολή των ασφαλιστικών μας εισφορών προς το ταμείο νομικών και το ταμείο υγείας, περίπου το 60% των δικηγόρων πανελληνίως δεν είναι σε θέση να καταβάλλει τις ασφαλιστικές του εισφορές.
Τηρούμε μια στάση αναμονής. Αναμένονται να έρθουν και άλλα θέματα που θίγουν τους δικηγόρους και τη δικαιοσύνη. Οι κινητοποιήσεις θα είναι με φειδώ και δυσκολία γιατί είναι κουρασμένο το σώμα των δικηγόρων. Πρέπει να γνωρίζουν όμως αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις , πως οι δικηγόροι είναι πάντοτε στις επάλξεις και αν χρειαστεί θα ξανακατέβουμε σε πολυήμερες απεργίες και μεγαλύτερης διάρκειας.