«Μία δεύτερη ζωή στη Μεγαλόπολη-3.4.2023» παρουσίαση της έρευνας του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ

Προτάσεις για τον οικονομικό μετασχηματισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη την επόμενη ημέρα της απολιγνιτοποίησης.

Η Μεγαλόπολη, ως οικονομία και κοινωνία, που έχει δομηθεί πέριξ του εργοστασίου της ΔΕΗ, πρέπει να αναζητήσει και να σχεδιάσει διεξόδους για την επιβίωση και την ανάπτυξή της, κατά τη «μεταλιγνιτική περίοδο», βάσει των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της.

Μετά την αποφασισθείσα από την κυβέρνηση της ΝΔ βίαιη απολιγνιτοποίηση, χωρίς σχέδιο και  εντός ανεπαρκέστατου χρονικού διαστήματος για την προετοιμασία της «μεταλιγνιτικής εποχής», η ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης κινδυνεύει να καταστεί «κρανίου τόπος». 

Αυτό επηρεάζει αρνητικά τη ζωή και τις δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή (μείωση γενικού και μαθητικού πληθυσμού, οικονομικών δραστηριοτήτων, «κλείσιμο» καταστημάτων κτλ), παρότι το ενεργειακό αποτύπωμα της λιγνιτικής μονάδας 4 μπορεί να βελτιωθεί και έτσι να αποτραπεί ο χρονικά σύντομος τερματισμός λειτουργίας της και αυτή να παραταθεί μέχρι την εξάντληση των αποθεμάτων λιγνίτη.

Το γεγονός, ότι, λόγω της ενεργειακής κρίσης, αποφασίστηκε η προσωρινή αναστολή της βίαιης απολιγνιτοποίησης, δεν επιλύει το πρόβλημα, αφού μάλιστα ο μ η  σχεδιασμός για το μέλλον της Μεγαλόπολης παραμένει «παρών», παρά τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση (το Δήμο Μεγαλόπολης) και τους άλλους φορείς της περιοχής.

Αυτές οι προτάσεις πρέπει να εντάσσονται σε ένα ευρύτερο σχέδιο, βιώσιμο μακροπρόθεσμα, και όχι στη λογική βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων, που να αντιστοιχεί στα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις ανάγκες της περιοχής.   

Η Μεγαλόπολη χρειάζεται δημόσιες επενδύσεις για την κατασκευή έργων υποδομής που να διευκολύνουν την πρόσβαση, τις επικοινωνίες, την υποδοχή επενδύσεων. 

Αποτελεί προτεραιότητα, η σύνδεσή τους με τον τομέα της ενέργειας στον οποίο υπάρχει τεχνογνωσία, έμπειρο προσωπικό και μακρά παράδοση, με την πρωτογενή παραγωγή και  με την ανάδειξη των πολιτιστικών, ιστορικών και μυθολογικών σημείων αναφοράς, όπως το Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης,.

Όλα αυτά μπορούν να αποτελέσουν τη βάση της δημιουργίας ενός άλλου παραγωγικού υποδείγματος, συνδυαστικά με την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, με τρόπο που να μην αποκλείεται από την ένταξη σε προγράμματα και τη δανειοδότηση, όπως γίνεται σήμερα, και, μέσω αυτής (της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας) να προωθούνται η ενσωμάτωση τεχνολογιών,  η καινοτομία και η συνεργατικότητα

Μόνον έτσι η Μεγαλόπολη και η ευρύτερη περιοχή θα έχουν μέλλον.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καλαμάτα: Έκρηξη από γκαζάκι σε διαμέρισμα

Μεγάλη αναστάτωση επικράτησε αργά το απόγευμα της Τετάρτης 27/3...

ΕΟΣ Τρίπολης: Πεζοπορική διαδρομή από τη Νυμφασία έως τα Μαγούλιανα

Ο ΕΟΣ Τρίπολης προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους...

Δημοτική Αστυνομία: Έκλεισαν οι αιτήσεις για 1.213 προσλήψεις

Ολοκληρώνονται σήμερα Τετάρτη, 27 Μαρτίου οι αιτήσεις στο ΑΣΕΠ...
Μετάβαση στο περιεχόμενο