Βίγλες Μεγαλόπολης | Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους 212 πατριώτες (video - pics)

Φεβρουαρίου 23, 2020
Σήμερα Κυριακή 23 Φεβρουαρίου τελέσθηκε τρισάγιο και έγινε κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των 212 εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς στις Βίγλες της Μεγαλόπολης, στις 24 Φεβρουαρίου 1944.

Υπάλληλος του Δήμου διάβασε το προσκλητήριο πεσόντων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγής, έγινε κατάθεση στεφάνων και τέλος η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική Μεγαλόπολης.

Το ιστορικό γεγονός έχει καταγραφεί ως εξής:

Τις πρωινές ώρες της 23ης Φλεβάρη του 1944 , ομάδα κρούσης του ΕΛΑΣ υπό τον ανθυπολοχαγό Γιώργη Κερκεμέζο από την Καμάρα Φαλαισίας, έστησε ενέδρα στη θέση Βίγλες πλησίον του Χωριού Μαλωτά.

Στην ενέδρα χτυπήθηκε Γερμανική στρατιωτική δύναμη τριάντα περίπου ανδρών, οι περισσότεροι αξιωματικοί, που επέβαιναν επί αυτοκινήτων και κινιόταν στο δημόσιο δρόμο Μεγαλόπολης –Τρίπολης.

Την επομένη οι Γερμανοί πήραν από τις φυλακές της Τρίπολης κρατούμενους , καθώς και αγρότες από την περιοχή και τους μετέφεραν στη θέση «Βίγλες». Εκεί έστησαν τα πολυβόλα στον λόφο, τους έβαλαν στη σειρά και τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ.

Μετά την εκτέλεση, την ίδια μέρα, οι Γερμανοί κατέβηκαν στη Μεγαλόπολη, όπου συνέλαβαν πολλούς, άνδρες και γυναίκες, για ν’ ανοίξουν λάκκους και να θάψουν τους εκτελεσμένους. Η ταφή έγινε χωρίς να ψαλθεί καμιά νεκρώσιμη ακολουθία, αλλά με σιωπηλά κλάματα.

Τελευταία τροποποίηση στις 23 Φεβρουαρίου 2020 %18:%Φεβ

Εγγραφείτε και διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις

fb yt
insta twiter

logofootermedia