Λουκέτο ; στη λιγνιτική μονάδα στη Μεγαλόπολη

Σεπτεμβρίου 02, 2019
Σε μια νέα φάση αναμένεται να εισέλθει τους προσεχείς μήνες η ΔΕΗ, η οποία τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Παράλληλα με την πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει ύστερα από τις εξαγγελίες μέτρων της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ, η διοίκηση της επιχείρησης και τα στελέχη του ΥΠΕΝ έχουν το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα.


Η απόφαση για το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ θεωρείται ειλημμένη, καθώς εντάσσεται σε ένα πλάνο που βρίσκεται υπό επεξεργασία τα τελευταία χρόνια.
Πηγή από το ΥΠΕΝ εξηγεί στο iefimerida.gr ότι «από τα τέλη Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει να σχηματίζεται το business plan για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Ο σχεδιασμός παραμένει ανοικτός, όμως αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι ότι θα ξεκινήσουμε από τις παλαιότερες και πιο ρυπογόνες λιγνιτικές μονάδες, όπως είναι αυτές της Μεγαλόπολης και της Μελίτης, καθώς για τις συγκεκριμένες μονάδες έχουμε καταγγελίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι οι πρώτες στη λίστα για να κλείσουν» σημειώνει.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στις λιγνιτικές μονάδες, το ΥΠΕΝ και η ΔΕΗ επεξεργάζονται δυο σχέδια. Το πρώτο σενάριο είναι ένα νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, όμοιο με εκείνο που έληξε τον Ιανουάριο του 2019, με το οποίο έφυγαν από λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ πάνω από 300 εργαζόμενοι. Παρά ταύτα, δεν έχει ακόμα αποκλειστεί το ενδεχόμενο να γίνουν μετατάξεις – μετακινήσεις υπαλλήλων σε άλλες υπηρεσίες και μονάδες της ΔΕΗ, ή και το συνδυαστικό σενάριο της εθελουσίας εξόδου και των μετακινήσεων.
 
Αντίθετη η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ στο σχεδιασμό για τις λιγνιτικές μονάδες
Βάσει του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που κατατέθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, η συμμετοχή του λιγνίτη στην παραγωγή ρεύματος από τη ΔΕΗ θα πρέπει να περιοριστεί στο 17% μέχρι το 2030.
Αυτό το σχέδιο για τη σταδιακή απο-λιγνιτοποίηση της ΔΕΗ βρίσκει πλήρως αντίθετη τη ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ. Οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, σε προ ημερών ανακοίνωσή τους, υποστήριξαν ότι «οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη είναι συνυφασμένες τόσο με την ιστορία και την ύπαρξη της ΔΕΗ όσο και με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας».
Κατά τη ΓΕΝΟΠ, οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, επιπλέον, «θωρακίζουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, όπως έγινε στην πρόσφατη ενεργειακή κρίση του 2017, τότε που γεωστρατηγικά παιχνίδια “στέρησαν” το εισαγόμενο φυσικό αέριο από τους καταναλωτές». Πάγια θέση της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ είναι η συζήτηση για

.tharrosnews.gr

Τελευταία τροποποίηση στις 2 Σεπτεμβρίου 2019 %16:%Σεπ

Εγγραφείτε και διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις

fb yt
insta twiter

logofootermedia