Βίγλες Μεγαλόπολης | Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους 212 πατριώτες (video – pics)

Σήμερα Κυριακή 24 Φεβρουαρίου τελέσθηκε τρισάγιο και έγινε κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των 212 εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς στις Βίγλες της Μεγαλόπολης, στις 24 Φεβρουαρίου 1944.

[iframe width=”650″ height=”365″ src=”https://www.youtube.com/embed/d4EeKtCvWZk” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen ]

Παρόντες ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Γιαννακούρας, ο δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Δ. Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ Νίκας, ο ειδικός σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών, Μαρίνος Ρουσιάς.

Eπίσης περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της περιοχής.

Το «παρών» έδωσε και ο Γερμανός επιτετραμμένος στην Ελλάδα Marc Bogdahn, εκπρόσωπος της γερμανικής Κυβέρνησης, ο οποίος για ακόμα μία φορά θέλησε με την παρουσία του να αναγνωρίσει αυτό το έγκλημα πολέμου.

Υπάλληλος του Δήμου διάβασε το προσκλητήριο πεσόντων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγής, έγινε κατάθεση στεφάνων και τέλος η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική Μεγαλόπολης.

Το ιστορικό γεγονός έχει καταγραφεί ως εξής:

Τις πρωινές ώρες της 23ης Φλεβάρη του 1944 , ομάδα κρούσης του ΕΛΑΣ υπό τον ανθυπολοχαγό Γιώργη Κερκεμέζο από την Καμάρα Φαλαισίας, έστησε ενέδρα στη θέση Βίγλες πλησίον του Χωριού Μαλωτά.

Στην ενέδρα χτυπήθηκε Γερμανική στρατιωτική δύναμη τριάντα περίπου ανδρών, οι περισσότεροι αξιωματικοί, που επέβαιναν επί αυτοκινήτων και κινιόταν στο δημόσιο δρόμο Μεγαλόπολης –Τρίπολης.

Την επομένη οι Γερμανοί πήραν από τις φυλακές της Τρίπολης κρατούμενους , καθώς και αγρότες από την περιοχή και τους μετέφεραν στη θέση «Βίγλες». Εκεί έστησαν τα πολυβόλα στον λόφο, τους έβαλαν στη σειρά και τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ.

Μετά την εκτέλεση, την ίδια μέρα, οι Γερμανοί κατέβηκαν στη Μεγαλόπολη, όπου συνέλαβαν πολλούς, άνδρες και γυναίκες, για ν’ ανοίξουν λάκκους και να θάψουν τους εκτελεσμένους. Η ταφή έγινε χωρίς να ψαλθεί καμιά νεκρώσιμη ακολουθία, αλλά με σιωπηλά κλάματα.

{gallery}vigles2019{/gallery}

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δημήτρης Πτωχός: «Το προσεχές χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε σε όλους τους πολίτες της Πελοποννήσου το πενταετές στρατηγικό σχέδιο»

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, παρουσία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη με ευθύνη τα αντικείμενα Συντονισμού-Οικονομικών-Προγραμματισμού, Χρήστου Λαμπρόπουλου και του Εκτελεστικού Γραμματέα, Γιώργου Σπίνου, προχώρησε σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους των Μέσων Ενημέρωσης της Πελοποννήσου, την Πέμπτη 28 Μαρτίου, στην Τρίπολη, στην οποία έκανε τον απολογισμό του πρώτου τριμήνου της θητείας του, απάντησε σε ερωτήσεις για όλα

Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης: Θεματικές ξεναγήσεις με τίτλο «Κύπρος το θαύμα του Ελληνισμού»

Το Πολεμικό Μουσείο/Παράρτημα Τρίπολης, σε συνεργασία με τη φιλόλογο...

Χορηγός η Παγκρήτια Τράπεζα στην έκθεση «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO»

Η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO», έχει κερδίσει πλέον τη θέση της...
Μετάβαση στο περιεχόμενο