Eκδήλωση μνήμης και τιμής για τα 212 παλικάρια που εκτελέστηκαν στις Βίγλες (pics)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκδήλωση μνήμης και τιμής των 212 πατριωτών μας που εκτελέσθηκαν από τους κατακτητές στις 24 Φεβρουαρίου 1944 έχει προγραμματιστεί στον τόπο της θυσίας «Βίγλες» επί της Εθν. Οδού Μεγαλόπολης-Τρίπολης, με επιμνημόσυνη δέηση, ομιλίες επισήμων, χαιρετισμούς από Αντιστασιακές Οργανώσεις, προσκλητήριο πεσόντων, τήρηση ενός λεπτού σιγής, κατάθεση στεφάνων και ανάκρουση του Εθνικού ύμνου.

[iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2F100011450882351%2Fvideos%2F634061950318829%2F&show_text=0&width=560″ width=”560″ height=”420″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowTransparency=”true” allowFullScreen=”true” ]

 Παρόντες ήταν και μίλησε εκ μέρους της Βουλής, ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλιού και εκ μέρους του Δήμου Μεγαλόπολης, ο Δήμαρχος Διονύσης Παπαδόπουλος. Τον Δήμο Τρίπολης εκπροσώπησε και κατάθεσε στεφάνι ο Πρόεδρος του Μεθυδρίου και δημοτικός σύμβουλος, Γιώργος Αδαμόπουλος.

Ο κ. Παπαηλιού υπογράμμισε την ανάγκη να δοθούν Γερμανικές αποζημιώσεις, επισημαίνοντας ότι αποτελεί ηθικό χρέος έναντι των θυμάτων της Ναζιστικής θηριωδίας. “Είναι μετρήσιμο το τελικό χρέος του Γερμανικό χρέος προς τον Ελληνικό λαό και πρέπει να αποδοθεί” είπε ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης.

Η ΣΥΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Πριν από 74 χρόνια, Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής, εκτέλεσαν 212 Έλληνες Πατριώτες στη θέση «Βίγλες» Μεγαλόπολης. Στην εκδήλωση μνήμης και τιμής που έγινε την Κυριακή, στον τόπο της θυσίας, «παρών» ήταν και μίλησε ο επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κύριος Μαρκ Μπόγκνταν.

Ο κ. Μπόγκνταν μίλησε για φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν στις Βίγλες από στρατιώτες της Βέρμαχτ που εκτέλεσαν –όπως είπε- στυγνά πάνω από 200 ανθρώπους.

«Το έγκλημα αυτό με γεμίζει ντροπή. Θέλω να ζητήσω συγχώρεση εκ μέρους της Γερμανίας».

Επίσης, ο κ. Μπόγκνταν τόνισε ότι αυτά τα εγκλήματα, που έγινε και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, δεν πρέπει να ξεχαστούν ποτέ και δεν πρέπει να επαναληφθούν».

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟΥ

Μπορεί να μην κατέστη δυνατόν να έρθει ο Μανώλης Γλέζος στις Βίγλες, όμως διαβάστηκε ένα γραπτό μήνυμά του, στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμής και μνήμης που έγινε την Κυριακή, για τους 212 εκτελεσθέντες Έλληνες Πατριώτες από ναζιστές το 1944.

Ως Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, επικρότησε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης να εντάξει την πόλη στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και υπογράμμισε ότι με τον τρόπο υτ΄λ τιμώνται οι 212 Πατριώτες στις Βίγλες.
«Συνεχίστε τον αγώνα προκειμένου η θυσία τους να παραμένει άσβεστη. Συνεχίστε να στηρίζετε τις προσπάθειες για δικαιοσύνη και αποζημίωση» τόνισε ο κ. Γλέζος.

{gallery}bigles{/gallery}

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στις Βρυξέλλες για το EUTeens4Green ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, πραγματοποιήθηκε...

Ο Δήμος Κορινθίων ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων

Ο Δήμος Κορινθίων ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων, PARIS 2024, την Πέμπτη, 25 Απρίλιου 2024 και ώρα 20:00 στοv Φλοίσβο Κορίνθου.       Πρόκειται για μια σπουδαία στιγμή́ για την ιστορία και τον πολιτισμό́ της περιοχής μας καθώς μετά από 20 χρόνια η Ολυμπιακή Φλόγα επιστρέφει στην Κόρινθο.  Εξίσου σημαντικό είναι
00:03:23

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu κυκλοφόρησαν νέο τραγούδι (vid)

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο