Παζάρια για τις μονάδες της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη!

Χοντρό παζάρι γίνεται μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών για τα ενεργειακά, και στο επίκεντρο βρίσκεται η πώληση μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.

Με τους δανειστές αλλά και με την Κομισιόν έχει συμφωνηθεί -με το τρίτο μνημόνιο- ότι θα πωληθούν μονάδες της ΔΕΗ που θα αντιπροσωπεύουν το 40% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Το ποιες μονάδες θα ενταχθούν όμως στο καλάθι της πώλησης έχει γίνει αντικείμενο σκληρού παζαριού, με πολιτικές και τοπικιστικές προεκτάσεις. Οι ισχυρές αντιδράσεις στην Κοζάνη, όπου αφενός περιφερειάρχης και βουλευτές πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου το προσωπικό της ΔΕΗ είναι πολυπληθέστατο και ιδιαίτερα ισχυρό πολιτικά, έχουν μεταφέρει την πίεση σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες όπου είχε συνάντηση με τον επίτροπο Μοσκοβισί, σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και να αποσπάσει στήριξη στην πρόταση που έχει καταθέσει: να αρκεστεί δηλαδή η τρόικα στην πώληση των δύο παλαιών μονάδων στο Αμύνταιο, της σύγχρονης μονάδας Μελίτη Ι στη Φλώρινα, και της άδειας για την κατασκευή της μονάδας Μελίτη ΙΙ.

Το πρόβλημα δημιουργείται από τη στιγμή που οι Θεσμοί (και κυρίως η Κομισιόν) θεωρούν, πρώτον, ότι η πρόταση δεν «πιάνει» το 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, όπως προβλέπει η συμφωνία – και δεύτερον, ότι δεν είναι ελκυστική για τους επενδυτές, συνεπώς πρέπει να βελτιωθεί.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η βελτίωση που απαιτούν οι Θεσμοί είναι να προστεθεί στο «πακέτο» και λιγνιτική μονάδα της Μεγαλόπολης. Μια τέτοια προοπτική απομακρύνει βεβαίως τον κίνδυνο της πώλησης του συγκροτήματος του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης, που θα αποτελούσε casus belli για τη ΔΕΗ και τη Δυτική Μακεδονία, από την άλλη όμως δημιουργεί ένα καινούργιο μέτωπο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου ήδη αναδείχτηκε «συντονιστική επιτροπή αγώνα» που ετοιμάζει κινητοποιήσεις.

Μετά τις συζητήσεις που έγιναν στις Βρυξέλλες αλλά και τις πρώτες επαφές των Θεσμών στην Αθήνα, θεωρείται ότι θα ενταχθούν προς πώληση μονάδες της Μεγαλόπολης. Η διαφορά, σε σχέση με τους αρχικούς σχεδιασμούς, είναι ότι οι μονάδες της Μεγαλόπολης θα προστεθούν στο πακέτο χωρίς να αφαιρεθεί από τη λίστα το Αμύνταιο, προκειμένου η συνολική ισχύς των προς πώληση μονάδων να διαμορφωθεί στα 1350MW αντιπροσωπεύοντας το ποσοστό που είχε συμφωνηθεί με τους δανειστές (40%).

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

Οι κινήσεις που γίνονται έχουν ως αφετηρία και το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Στη Δυτική Μακεδονία, η εξαίρεση των μονάδων της Κοζάνης περιορίζει τις αντιδράσεις και ρίχνει τους τόνους σε τοπικό επίπεδο. Η ανάγκη όμως για πώληση δύο μονάδων στη Μεγαλόπολη θα έχει κι αυτή πολιτικό κόστος, μιας και η συγκεκριμένη περιοχή θεωρείται ευαίσθητη πολιτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Να σημειωθεί ότι στην περιοχή της Μεγαλόπολης ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές συγκέντρωσε ποσοστά άνω του 35% όταν στον υπόλοιπο Νομό Αρκαδίας κυριαρχούσε η Ν.Δ. Τα υψηλά ποσοστά είχαν να κάνουν με τη ΔΕΗ και την πώληση μονάδων της την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ απέκλειε. Η προσπάθεια που γίνεται για πώληση μόνο μίας μονάδας είχε δημιουργήσει ελπίδες για μικρή πολιτική ζημιά, αλλά η πώληση δύο μονάδων αναμένεται να φέρει αντιδράσεις και φυσικά μεγάλο πολιτικό κόστος.

ΠΟΙΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις διαρροές, το καλάθι των προς πώληση μονάδων της ΔΕΗ διαμορφώνεται ως εξής:

– Αμύνταιο 1, με καθαρή ισχύ 273MW και διάρκεια ζωής μέχρι το 2020 σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας 17500 ωρών για περιβαλλοντικούς λόγους (σε περίπτωση που δεν γίνουν περιβαλλοντικές επενδύσεις)

– Αμύνταιο 2, με καθαρή ισχύ 273MW και επίσης διάρκεια ζωής μέχρι το 2020 σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας 17500 ωρών για περιβαλλοντικούς λόγους (σε περίπτωση που δεν γίνουν περιβαλλοντικές επενδύσεις)

– Μελίτη, με καθαρή ισχύ 289MW και διάρκεια ζωής μετά το 2040

– Μεγαλόπολη 3 με καθαρή ισχύ 255MW και διάρκεια ζωής μέχρι το 2025

– Μεγαλόπολη 4 με ισχύ καθαρή 256MW και διάρκεια ζωής μετά το 2030 (ή το 2025 σε περίπτωση που δεν γίνουν περιβαλλοντικές επενδύσεις)

Να σημειωθεί, τέλος, ότι το βασικό ζήτημα με τις μονάδες της Μεγαλόπολης αφορά την επάρκεια και την απόδοση του λιγνίτη της περιοχής, ο οποίος τελεί υπό εξάντληση. Σε κάθε περίπτωση, η αντιπρόταση της Μεγαλόπολης κατατέθηκε προκειμένου να απορροφηθούν οι πιέσεις για ένταξη του συγκροτήματος του Αγίου Δημήτριου Κοζάνης, που με 1456MW θεωρείται αυτή τη στιγμή η ναυαρχίδα των λιγνιτών της ΔΕΗ. Το εργοστάσιο έχει περιληφθεί στα στρατηγικά πλάνα της ΔΕΗ για την επόμενη ημέρα, ενώ η εταιρεία υλοποιεί επενδυτικό πλάνο περιβαλλοντικής αναβάθμισης προκειμένου οι 5 μονάδες να επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής τους μετά το 2020.

Με βάση τις πληροφορίες που αυτή τη στιγμή έχουν διαρρεύσει, δεν υφίσταται θέμα συμπερίληψης υδροηλεκτρικών εργοστασίων, κάτι που θυμίζουμε ότι έχει απορρίψει εμφατικά η ελληνική πλευρά.

ΑΝΟΙΓΜΑ ΑΓΟΡΑΣ

Στην ατζέντα βρίσκονται και επαφές με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, κυρίως όμως για θέματα που σχετίζονται με τις λοιπές μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρισμού, όπως οι διαδικασίες για το άνοιγμα της αγοράς, οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας, η εκκρεμότητα με το μηχανισμό αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων κ.λπ.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι το δεύτερο μεγάλο «αγκάθι» που έχει να αντιμετωπίσει η ΔΕΗ, και οι επιπτώσεις τους έχουν ήδη φανεί στα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοίνωσε την Τρίτη η επιχείρηση. Ο κύκλος εργασιών της ΔΕΗ μειώθηκε κατά 180,2 εκατ. ευρώ (ποσοστό 6,8%) ενώ τα κέρδη έκαναν βουτιά κατά 74,8% καθώς έφτασαν τα 14,4 εκατ. ευρώ έναντι 57,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης απέδωσε τα αρνητικά αποτελέσματα στις ρυθμιστικού τύπου αλλαγές που έχουν επέλθει στην αγορά ρεύματος – και ειδικότερα, πρώτον, στη χρέωση που έχει επιβληθεί στους προμηθευτές ηλεκτρισμού για την κάλυψη του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και, δεύτερον, στις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας τύπου NOME.

ΠΗΓΗ:eleftheriaonline.gr

  • ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • ΔΕΗ
- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Live – Βουλή: Σε εξέλιξη οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για την πρόταση δυσπιστίας

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, αυτή την ώρα,...

Η Ολυμπιακή φλόγα στην Πελοπόννησο – Πρόγραμμα λαμπαδηδρομίας

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, στην Ελλάδα, εν’...

Δημήτρης Πτωχός: Aπολογισμός του πρώτου τριμήνου της θητείας του

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, παρουσία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη...
Μετάβαση στο περιεχόμενο