«Να ενταχθούν και τα αναξιοποίητα δεσμευμένα κτίρια της ΒΙ.ΠΕ Τρίπολης στο ΣΔΑΜ» προτείνει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Γιάννης Τρουπής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Την αξιοποίηση και ένταξη των κενών οικοπέδων και των βιοτεχνικών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων που δεν βρίσκονται σε λειτουργία, στο Σχέδιο Δίκαιης Ανάπτυξης Μετάβασης (ΣΔΑΜ), ζητά με επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα και τους αρμόδιους φορείς, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Γιάννης Τρουπής.

Η επιστολή αναφέρει:

Αξιότιμε Περιφερειάρχη, 

Το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα  ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη στήριξη των λιγιτικών περιοχών σε αντιστάθμισμα της απολιγνιτοποίησης της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής, πρόκειται να στηριχθεί σε πέντε βασικούς πυλώνες ανάπτυξης, ένας εκ των οποίων είναι η βιοτεχνία και η βιομηχανία. 

Στην περιοχή της Αρκαδίας, μέρος της οποίας θα ενισχυθεί μέσω του ΣΔΑΜ λόγω του λιγνιτικού πεδίου της Μεγαλόπολης, παρουσιάζει ιδιαίτερο επενδυτικό – επιχειρηματικό ενδιαφέρον η ανάπτυξη του τομέα της βιοτεχνίας – βιομηχανίας, τόσο με τη σχεδιαζόμενη δημιουργία του Βιοτεχνικού Πάρκου της Μεγαλόπολης, όσο και με την ένταξη στο σχέδιο αυτό της Βιομηχανικής Περιοχής της Τρίπολης. 

Ειδικότερα, όσον αφορά τη ΒΙ.ΠΕ. της Τρίπολης, η σημασία της κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για την άμεση αποτελεσματικότητα και επιτυχία του ΣΔΑΜ για την περιοχή της Αρκαδίας, εφόσον δύναται να ικανοποιήσει άμεσα το επενδυτικό ενδιαφέρον που αναπτύσσεται λόγω των κινήτρων του εν λόγω σχεδίου. 

Παρουσιάζεται ωστόσο μια ιδιαιτερότητα στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ΒΙ.ΠΕ. Απ’ τη μια πλευρά τα διαθέσιμα κενά οικόπεδα για την εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων είναι λιγοστά σε σχέση με τη δυναμική της, γεγονός το οποίο δημιουργεί την ψευδή εικόνα του κορεσμού της, απ’ την άλλη πλευρά υφίστανται πολλές βιοτεχνικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις σε πολύ καλή κατάσταση, οι οποίες δεν βρίσκονται σε λειτουργία λόγω του ότι είναι δεσμευμένες λόγω οικονομικών υποχρεώσεων από Τράπεζες ή Επενδυτικά Ταμεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για αυτές τις υποδομές υφίσταται και είναι ιδιαίτερα έντονο, η δέσμευσή τους ωστόσο από τα τραπεζικά ιδρύματα και τα επενδυτικά ταμεία λειτουργεί αποτρεπτικά. 

Η επίλυση της ιδιαίτερης αυτής συνθήκης είναι βέβαιο ότι θα ήταν καταλυτική για τη μετατροπή της ΒΙ.ΠΕ. της Τρίπολης σε έναν υγιή και δυναμικό πυλώνα ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, που τόσο έχει ανάγκη η Αρκαδία. 

Στο πλαίσιο αυτό, το Επιμελητήριο Αρκαδίας προτείνει την ένταξη στο ΣΔΑΜ ενός προγράμματος το οποίο θα διευκολύνει και θα υποστηρίξει την εξαγορά ή και την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων αυτών σε μια νέα υγιή βάση με στόχο την ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας και την πραγματική αντιστάθμιση των επιπτώσεων της απολιγνιτοποίησης στην Αρκαδία». 

Η επιστολή κοινοποιήθηκε στους: 

  • Αναπ. Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Νίκο Παπαθανάση
  • Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας κ. Χρήστο Λαμπρόπουλο
  • Δήμαρχο Τρίπολης κ. Κώστα Τζιούμη
  • Πρόεδρο Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης  Αναπτυξιακής Μετάβασης κ. Κώστα Μουσουρούλη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Live | Η Καινοτομία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Αλλαγή Παραδείγματος στην Φροντίδα των Τοπικών Υποθέσεων

https://www.youtube.com/live/tIcmN-P-Yak Το Διοικητικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με το Τμήμα Διοικητικής...

Τέλη κυκλοφορίας: Πώς διαμορφώνονται και πώς θα τα πληρώσετε

Μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου μπορούν να καταβάλουν τα Τέλη...

Διακοπές Χριστουγέννων: Πότε κλείνουν τα σχολεία

Στις 23 Δεκεμβρίου δύο ημέρες πριν την παραμονή των...

Επίδομα θέρμανσης: Μέχρι πότε υποβάλλεται η αίτηση στην πλατφόρμα

Περιθώριο μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου έχουν οι ενδιαφερόμενοι του...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ