Η Κυβέρνηση προχωρά στο ξεπούλημα της 3ης και 4ης Μονάδας της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη μαζί με την Μονάδα Μελίτη Ι και τη άδεια κατασκευής της Μελίτη ΙΙ στην Φλώρινα.
Μια τέτοια καταστροφική επιλογή οδηγεί στην περιθωριοποίηση και στη διάλυση της ΔΕΗ σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης εξυπηρετώντας ιδιωτικά συμφέροντα σε βάρος του Ελληνικού λαού και της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας. Η απόφαση της κυβέρνησης για το ξεπούλημα των μονάδων και των ορυχείων της Μεγαλόπολης και της Μελίτης ισοδυναμεί επί της ουσίας πέραν των άλλων και με πώληση σε ιδιώτες ενός μεγάλου μέρους των νομών Αρκαδίας και Φλώρινας.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και τα Σωματεία της σ’ όλη την Ελλάδα μαζί με τους κοινωνικούς φορείς εντείνουν τον αγώνα τους για τη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ. Για να παραμείνει η μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας στα χέρια του ελληνικού λαού. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ξεπουληθεί, να ιδιωτικοποιηθεί ο τόπος μας, ο φυσικός μας πλούτος, οι υποδομές μας.
Είναι υποχρέωση του κάθε πολίτη και των κοινωνικών φορέων να στηριχθεί ο αγώνας για να μην ξεπουληθούν και ιδιωτικοποιηθούν οι λιγνίτες, τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τα υδροηλεκτρικά, τα δίκτυα μεταφοράς. Γιατί όλα αυτά είναι περιουσία του ελληνικού λαού.
Για την Μεγαλόπολη μετά από 47 χρόνια λειτουργίας του Ενεργειακού Κέντρου η πώληση σε ιδιωτικά συμφέροντα των ορυχείων και των Μονάδων της ΔΕΗ στο Λεκανοπέδιο αποτελεί ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ πράξη που θα οδηγήσει σε μαρασμό και εγκατάλειψη της περιοχής.
Η σημερινή κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Οικολόγοι) και οι λοιπές μνημονιακές δυνάμεις της αντιπολίτευσης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ), ούτε λίγο ούτε πολύ, προσπαθούν να μας πείσουν ότι καλώς πρέπει να ξεπουληθεί η χώρα, κι εξαντλούν τον «καυγά» τους στο αν είναι καλύτερο το ξεπούλημα που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση στη ΔΕΗ ή αυτό που είχε νομοθετήσει και δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει η προηγούμενη μνημονιακή συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.
Η εμπειρία της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της απελευθέρωσης των αγορών δείχνει ακριβώς, πώς τα δημόσια έσοδα μετατρέπονται σε κέρδη των ιδιωτών μετόχων και επιδοτήσεις των ιδιωτών ανταγωνιστών, πώς τα δημόσια αγαθά μετατρέπονται σε πανάκριβα εμπορεύματα, απλησίαστα για τους πολλούς.
Με το 4ο μνημόνιο έχει ενταχθεί στο λεγόμενο Υπερταμείο για τα επόμενα 99 χρόνια το σύνολο της δημόσιας περιουσία κι όλες οι επιχειρήσεις και οργανισμοί του Δημοσίου να «αξιοποιηθούν» και να πωληθούν για να αποπληρωθούν οι δανειστές. Γι’ αυτό διαλύουν τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας.
Η ΔΕΗ και η ηλεκτρική ενέργεια και κάθε επιχείρηση στρατηγικής σημασίας καθώς η υγεία, η παιδεία και η πρόνοια δεν μπορούν να είναι αντικείμενα κερδοσκοπίας. Καλύπτουν ζωτικές ανάγκες για το παρόν και το μέλλον του λαού και της χώρας.
Η κυβέρνηση δεν έχει καμιά πολιτική νομιμοποίηση για ξεπούλημα των Μονάδων της ΔΕΗ και πρέπει να απορρίψει τις επιλογές αυτές. Αγωνιζόμαστε:
Για να μην ξεπουληθεί άλλη μια Δημόσια Επιχείρηση που χτίστηκε με τα λεφτά του Ελληνικού λαού.
Για να μη ζήσουμε δραματική αύξηση της τιμής του ρεύματος όπως έγινε και σε άλλες χώρες που ιδιωτικοποιήθηκε η ηλεκτρική ενέργεια.
Για να μην θυσιαστεί άλλο ένα κοινωνικό αγαθό και το περιβάλλον στο βωμό του κέρδους των ιδιωτών.
Για να μην εξαφανιστεί κάθε δυνατότητα περιβαλλοντικής αποκατάστασης των εξαντλημένων ορυχείων στο Λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης.
Για να μην γίνει η περιοχή μας «κρανίου τόπος» και οδηγηθεί σε παρακμή και εγκατάλειψη.
Η δύναμη όμως βρίσκεται στους εργαζόμενους και στο λαό μας. Στις Απεργίες και στις πλατείες. Σήμερα, ο καθένας μας καταλαβαίνει ότι η επιτυχία του αγώνα μας ταυτίζεται με το «Ρεύμα φθηνό – Η ΔΕΗ να ανήκει στο λαό». Συνδέεται περισσότερο από ποτέ με τη διεκδίκηση συγκεκριμένης και άμεσης πρότασης διεξόδου της χώρας και του λαού, από τα σημερινά αδιέξοδα.
Αντιστεκόμαστε στο ξεπούλημα των λιγνιτικών Μονάδων της ΔΕΗ και τη διάλυση της Επιχείρησης του Ελληνικού λαού. Ο αγώνας των εργαζομένων είναι αγώνας ΟΛΩΝ μας για να τερματιστεί η εκποίηση του δημόσιου πλούτου της χώρας και για να ανακτηθούν από το Δημόσιο, με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, όλες οι επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, όπως είναι η ΔΕΗ, και να μπει ένα τέρμα στα μνημόνια, στην ξένη εξάρτηση, για να ανοίξει ο δρόμος για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της χώρας μας και την ανακατανομή του παραγόμενου πλούτου υπέρ των εργαζομένων και των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.
Συνδικάτα, Αυτοδιοίκηση, Κοινωνικοί Φορείς μια γροθιά! Θα απαντήσουμε ΕΝΩΤΙΚΑ, Αγωνιστικά και ΝΙΚΗΦΟΡΑ!
ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ Σαράντος
Μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Ορυχείων – Σταθμών Μεγαλόπολης
Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου