Επίσκεψη στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνας (video)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, στη Δημητσάνα, προβάλλει τη σημασία της υδροκίνησης στην παραδοσιακή κοινωνία. Εστιάζοντας στις βασικές προβιομηχανικές τεχνικές που αξιοποιούν το νερό για την παραγωγή ποικίλων προϊόντων, τις συνδέει με την ιστορία και την καθημερινότητα της τοπικής κοινωνίας στο πέρασμα του χρόνου.

[iframe width=”650″ height=”365″ src=”https://www.youtube.com/embed/0VJBJBf6paE” frameborder=”0″ allowfullscreen ]

Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης έχει αποκαταστήσει παραδοσιακές εγκαταστάσεις και υδροκίνητους μηχανισμούς. Τα εργαστήρια περιβάλλονται από πυκνή βλάστηση και άφθονα τρεχούμενα νερά, όπου μπορείτε να περιηγηθείτε. Οι μόνιμοι εξοπλισμοί τους έχουν αποκατασταθεί στην αρχική τους λειτουργία.

Το πρώτο κτήριο στεγάζει νεροτριβή και αλευρόμυλο με οριζόντια φτερωτή. Στο διπλανό δωματιάκι, με το τζάκι, ζούσε ο μυλωνάς με την οικογένειά του, κατά κανόνα πολυμελή.

Έξω από τον μύλο θα δείτε ρακοκάζανο, που στηνόταν στην ύπαιθρο μετά τον τρύγο, για την παραγωγή τσίπουρου από τα στέμφυλα.

Ακριβώς απέναντι, διώροφο κτήριο στέγαζε την κατοικία του βυρσοδέψη (πάνω) και το βυρσοδεψείο (κάτω). Το εσωτερικό του εργαστηρίου είναι χωρισμένο σε ζώνες που αντιστοιχούν στα διάφορα στάδια επεξεργασίας των δερμάτων.

Το λιθόστρωτο οδηγεί σε πλάτωμα, όπου διαμορφώνεται φυσική δεξαμενή, και καταλήγει στον μπαρουτόμυλο. Το μπαρούτι, ισχυρό στοιχείο της πολιτισμικής ταυτότητας της περιοχής, διατηρείται ζωντανό στη μνήμη και τις αφηγήσεις των κατοίκων της. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, οι Δημητσανίτες τροφοδοτούσαν τον αγώνα με το απαραίτητο αυτό πολεμικό υλικό. Ο Κολοκοτρώνης γράφει χαρακτηριστικά: «Μπαρούτι είχαμε, έκαμνε η Δημιτζάνα». Εδώ μπορείτε να δείτε τον κινούμενο μηχανισμό ενός μπαρουτόμυλου με κοπάνια, που είχε εξαφανιστεί στην Ευρώπη ήδη από τον 18ο αιώνα, ενώ στη Δημητσάνα χρησιμοποιήθηκε κατά την Επανάσταση, αλλά και έως τις αρχές του 20ού αιώνα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επιδείνωση του καιρού: «Καμπανάκι» για πλημμύρες

Ραγδαία επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός μέσα στις...

1,4 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών στο οδικό δίκτυο Κορίνθου-Πατρών

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανακοινώνει την ένταξη της Πράξης «Αποκατάσταση ζημιών στο οδικό δίκτυο Κορίνθου – Πατρών από φυσικές καταστροφές» στο Ειδικό Πρόγραμμα Φυσικών Καταστροφών 2021-2025, υπό την εποπτεία και χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών, με συνολικό προϋπολογισμό 1.400.000 ευρώ. Το έργο στοχεύει στην αποκατάσταση σημαντικών ζημιών στο οδικό δίκτυο που προκλήθηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα και

Ολοκληρώθηκε το έργο αποκατάστασης βατότητας στη δημοτική οδό της Τοπικής Κοινότητας Μακρυσίου του Δήμου Μεγαλόπολης

Ολοκληρώθηκε το έργο αποκατάστασης βατότητας στη Δημοτική Οδό της Τοπικής Κοινότητας Μακρυσίου του Δήμου Μεγαλόπολης, έπειτα από τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν λόγω κατολίσθησης. Με προϋπολογισμό 583.802,86 ευρώ, το έργο είχε στόχο την οριστική αποκατάσταση της οδού και τη διασφάλιση της ασφαλούς διέλευσης των πολιτών. Σε αυτοψία που πραγματοποιήθηκε, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μανδρώνης, διαπίστωσε

Καθαρισμός ρεμάτων στην ΤΚ Ροζενών του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης

Η Τοπική Κοινότητα Ροζενών αποτέλεσε το επίκεντρο των εργασιών καθαρισμού ρεμάτων, στο πλαίσιο της σύμβασης «Καθαρισμός Ρεμάτων και Συντήρηση Αντιπλημμυρικών Υποδομών σε περιοχές του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης και των Δημοτικών Ενοτήτων Στυμφαλίας και Φενεού», με προϋπολογισμό 60.000 ευρώ. Στις εργασίες παρευρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κορινθίας, Αναστάσιος Γκιολής, ο οποίος τόνισε τη σημασία της συνέχισης και ολοκλήρωσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ