Προς αίσιο τέλος οδεύει η διαπραγμάτευση με την Κομισιόν για το θέμα των λιγνιτών της ΔΕΗ. Για την ακρίβεια η διαπραγμάτευση αφορά στο ποιες μονάδες θα διατεθούν προς πώληση στο λεγόμενο market test που στόχο έχει να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον ώστε μέχρι τον Ιούνιο του 2018 να έχουν ολοκληρωθεί οι πωλήσεις.
Σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, λοιπόν, οι διαπραγματεύσεις πηγαίνουν πολύ καλά και εντός των επόμενων δύο εβδομάδων αναμένεται να έχει υπάρξει οριστική συμφωνία, που θα κλείνει οριστικά κάθε παράθυρο για όποια περαιτέρω συζήτηση ή σκέψη. Και όταν γίνεται αναφορά σε επιπλέον μέτρα σε σχέση με τη ΔΕΗ, αυτή έχει σχέση με το θέμα της πώλησης των υδροηλεκτρικών, που δείχνει να βγαίνει οριστικά εκτός κάδρου.
Ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας. Οι νεότερες πληροφορίες επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ του Capital.gr ότι στις προς πώληση μονάδες μπαίνει τελικά η Μεγαλόπολη, η οποία προστίθεται στο εργοστάσιο της Μελίτης αλλά και στην παραχώρηση άδειας για κατασκευή νέας δεύτερης μονάδας στη Φλώρινα.
Σε ό,τι αφορά το Αμύνταιο, που αρχικά είχε προταθεί από ελληνικής πλευράς να μπει στο καλάθι, εδώ η ΕΕ έχει διαμηνύσει ότι δε θα συνυπολογίσει την ισχύ της μονάδας ό,τι και εάν συμβεί, καθώς το συγκεκριμένο εργοστάσιο έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης, για περιβαλλοντικούς λόγους. “Αυτό είναι κάτι που κρατάμε υπόψη για τους ευρύτερους σχεδιασμούς μας” αναφέρει σχετικά κυβερνητικός αξιωματούχος, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.
Να σημειωθεί ότι το κλίμα αισιοδοξίας σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τους λιγνίτες, επιβεβαιώνεται και από την πλευρά των Βρυξελλών.
Θα έρθουν επενδυτές
Μια άλλη παράμετρος του εγχειρήματος αφορά στην επιτυχία του market test, το οποίο θα ξεκινήσει τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου, με τη δημοσιοποίηση της λίστας των προς πώληση assets από την Κομισιόν.
Εδώ λοιπόν η κυβέρνηση – εσχάτως και κοινοτικοί αξιωματούχοι – εμφανίζονται βέβαιοι για την επιτυχία της “έρευνας αγοράς” εκτιμώντας ότι θα προσέλθει ικανοποιητικός αριθμός ενδιαφερομένων και ότι θα υπάρξει επενδυτική ανταπόκριση.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι έχουν κυκλοφορήσει πληροφορίες που θέλουν να έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για το market test από Κινεζικές, Πολωνικές και Τσεχικές εταιρείες. Εσχάτως στη λίστα των ενδιαφερομένων έχει μπει και μία εταιρεία από την Ιαπωνία.
Κάποιες εξ αυτών, εικάζεται ότι έχουν ήδη βρει και Έλληνες εταίρους με τους οποίους θα συνεργαστούν.
Σε ό,τι αφορά τέλος για το τίμημα, η κυβέρνηση ακόμη δεν ανοίγει τα χαρτιά της, ωστόσο όπως ξεκαθαρίζουν αρμόδιοι αξιωματούχοι θα υπάρξει αποτίμηση και “κατώφλι” για το τίμημα στις επικείμενες πωλήσεις.
capital.gr