Η πρώτη εκκλησία που χτίστηκε στην Τρίπολη, μετά την ολική καταστροφή από τον Άραβα Ιμπραήμ ήταν ο Ναός του Αγίου Δημητρίου.
Ο Κυβερνήτης Καποδίστριας στο λίγο χρονικό διάστημα που έζησε πρόσφερε πολλά στην Τριπολιτσά. Βοήθησε στην ανέγερση του Ιερού Ναού και θεωρήθηκε ευεργέτης της Εκκλησίας.
Η συμπαράσταση του Κυβερνήτη προς την Τρίπολη ήταν εμφανής κι αυτό οφειλόταν στους Τριπολιτσιώτες που μπορούσαν και κέρδιζαν την εύνοιά του, με πολλούς τρόπους φιλίας, πυγμής, δυναμικότητας και ευφυίας.
Ο Άγιος Δημήτριος χτίστηκε σε μικρό χρονικό διάστημα και χάρη στην Εκκλησία αυτή η περιοχή αποτελούσε το κέντρο της πόλης, αφού εκεί υπήρχαν τα σπουδαιότερα κτίρια ,στα οποία στεγάζονταν οι υπηρεσίες εκείνη την εποχή.
Ο Τάσος Γριτσόπουλος και ο Δ.Ι.Αθανασιάδης αναφέρουν πως στην πλατεία Αγίου Δημητρίου βρισκόταν το Μετόχι της Επάνω Χρέπας,η βρύση του Μπένου, τα πρώτα αρχοντικά, όπως των Χατζηιωάννου,Σαγιά και άλλα .
Πρέπει να ήταν η πρώτη γειτονιά και η πιο ήσυχη,αφού όπως είναι γνωστό,εκεί που είναι σήμερα η Πλατεία Αγίου Βασιλείου βρίσκοταν οι παράγκες όπου γίνονταν τα παζάρια,οι λαχαναγορές ,τα σιταροπάζαρα κλπ, που διήρκεσαν μέχρι το 1855,όταν μεγάλη πυρκαγιά τις έκαψε και μετά ανεγέρθη ο Ιερός Ναός Αγίου Βασιλείου.
Πρέπει να αναφέρουμε επίσης που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της πλατείας και ήταν μετόχι του Αγίου Νικολάου Βαρσών ,σήμερα ανήκει στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου.
Το μόνο κτίριο που σώθηκε από την καταστροφή του 1828 ήταν το Τούρκικο σχολείο,το Τζουμπέ Χανέ.
Κείμενο Τάκη Ρούνη
Από το Ιδιωτ.Μουσείο Τάσου Μπιρμπίλη