Στο “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ” η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση του παλιού εργοστασίου Λαδόπουλου

Η χρηματοδότηση του παλιού Εργοστασίου Λαδόπουλου βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018 στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ Παναγιώτη Κορκολή, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα και του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη. Επίσης, συζητήθηκε η έλευση του Φυσικού Αερίου και η Ενεργειακή αναβάθμιση και αυτοματοποίηση του συστήματος οδοφωτισμού.

Από όλες τις πλευρές προκρίθηκε η επιλογή του Προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ως χρηματοδοτικό εργαλείο για το Εργοστασίο Λαδόπουλου.

Συζητήθηκε επίσης το σχέδιο στο σύνολό του και οι ανάγκες των φορέων. Ουσιαστικά, πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο ανάπλασης στη χώρα, ένα έργο που αναπτύσσεται σε 50 στρέμματα, σε μια βιομηχανική περιοχή της Πάτρας, το οποίο έχει αγκαλιαστεί από την Περιφερειακή Αρχή, την Δημοτική Αρχή, σύμφωνα με τις αποφάσεις των Συλλογικών τους οργάνων, αλλά και το κράτος.

«Προχωράμε με σταθερά βήματα το μεγάλο οραματικό σχέδιο για την αξιοποίηση του παλαιού εργοστασίου του Λαδόπουλου που μεγιστοποιεί τα αποτελέσματα από την υφιστάμενη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη της Πάτρας, την ανάπλαση της νότιας πλευράς της πόλης και τον σχεδιασμό για την απόδοση της παραλιακής ζώνης» τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Αποφασίστηκε η Περιφέρεια να προχωρήσει στην μελέτη για το έργο, η οποία θα περιλαμβάνει και χρηματοοικονομικά στοιχεία, ώστε οι εμπλεκόμενοι φορείς να επιλέξουν την πλέον συμφέρουσα οικονομική λύση για όλες τις πλευρές. Παράλληλα η Περιφέρεια προετοιμάζει το σχέδιο της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών, ώστε να είναι σαφείς οι ρόλοι όλων των φορέων, καθώς και οι απαιτήσεις. Πριν την οριστική παραλαβή της μελέτης θα ενημερωθούν όλα τα μέρη. Το Υπουργείο από την πλευρά του, θα ξεκινήσει την προετοιμασία της Πρόσκλησης για την ένταξη του έργου. Κοινός στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχουν πραγματοποιηθεί όλες εκείνες οι διαδικασίες που οδηγούν στην διασφάλιση της χρηματοδότησης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη οι Αντιδήμαρχοι Πατρέων Χρήστος Κορδάς και Βασίλης Θωμόπουλος, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής, η Εκτελεστική Γραμματέας της ΠΔΕ Διονυσία Μαράτου, η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020»  Άλκηστις Σταθοπούλου και άλλοι συνεργάτες όλων των πλευρών.

Συζήτηση για την έλευση του Φυσικού Αερίου

Κατά τη συνάντηση στο γραφείο του Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ κ. Κορκολή, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, του Δημάρχου Πατρέων και του Θεόδωρου Τερζόπουλου εκ μέρους της ΔΕΔΑ Λοιπής Ελλάδας, επιβεβαιώθηκε ότι το όραμα και ο στόχος της έλευσης του Φυσικού Αερίου στην περιοχή βρίσκεται σε προωθημένο στάδιο, προς όφελος των νοικοκυριών και των επαγγελματιών για τις πόλεις της Πάτρας, του Αγρινίου και του Πύργου.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μέσω της αναμόρφωσης του Επιχειρησιακού της Προγράμματος 2014-2020  εξασφάλισε 10 εκατ. ευρώ για την κατασκευή δικτύων διανομής Φυσικού Αερίου σε τρεις πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας  και στην σύνδεση καταναλωτών σε αυτά. Με μεθοδικότητα, ωριμότητα και στρατηγική στόχευση η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, επιμένει στο τιτάνιο έργο της μεταφοράς και αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου προς όφελος των πολιτών της και των μικρομεσαίων επιχειρήσεών της.

Απομένουν κρίσιμα βήματα, τόσο από τα αρμόδια υπουργεία, όσο και από την ΔΕΔΑ, η οποία ανέλαβε να οριστικοποιήσει εντός διμήνου τον τεχνικό σχεδιασμό, ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες ένταξης στο ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο επιχειρησιακό σχέδιο που εγκρίθηκε από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ο στόχος είναι μέσα στο 2020 το Αγρίνιο, η Πάτρα και ο Πύργος να τροφοδοτούνται με υγροποιημένο φυσικό αέριο. Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί σημαντική ώθηση στην τοπική οικονομία και στα νοικοκυριά, μειώνοντας το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων και της καθημερινής διαβίωσης των νοικοκυριών.

Ενεργειακή αναβάθμιση και αυτοματοποίηση του συστήματος οδοφωτισμού

Στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ Παναγιώτη Κορκολή υποβλήθηκε η Τεχνική Έκθεση και οι Τεχνικές Προδιαγραφές  που προετοίμασαν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, για την αντικατάσταση των ενεργοβόρων συμβατικών φωτιστικών, με λαμπτήρες σύγχρονης τεχνολογίας LED και η αυτοματοποίηση του συστήματος παρακολούθησης ολόκληρου του δικτύου.  O κ. Κορκολής, κατανόησε την αναγκαιότητα κι εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη του για την εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 12.000.000 ευρώ για την υλοποίηση του σχεδιασμού.

«Για μία ακόμα φορά, ο σωστός σχεδιασμός και η έγκαιρη προετοιμασία φαίνεται ότι φέρνουν αποτελέσματα»  ανέφερε ο Περιφερειάρχης.     

 

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Live – Βουλή: Σε εξέλιξη οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για την πρόταση δυσπιστίας

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, αυτή την ώρα,...

Η Ολυμπιακή φλόγα στην Πελοπόννησο – Πρόγραμμα λαμπαδηδρομίας

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, στην Ελλάδα, εν’...

Δημήτρης Πτωχός: Aπολογισμός του πρώτου τριμήνου της θητείας του

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, παρουσία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη...
Μετάβαση στο περιεχόμενο