Kινηματογραφικές προβολές για τον μήνα Οκτώβριο στα Καλάβρυτα

Στα πλαίσια της λειτουργίας του νέου Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Καλαβρύτων, ξεκινούν οι ‘’βραδιές κινηματογράφου’’ με προβολές ταινιών για μικρούς και μεγάλους.

Για τον Οκτώβριο οι κινηματογραφικές προβολές θα είναι οι εξής:

1. Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 20:30μ.μ

Το Βιβλιοπωλείο της Κυρίας Γκριν
The Bookshop Η ταινία που λάτρεψαν οι κριτικοί και απέσπασε 3 βραβεία στα Goya Awards: Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Διασκευασμένου Σεναρίου «Ένα καλό βιβλίο είναι το νόημα της ζωής για κάθε σπουδαίο άνθρωπο, πολύτιμο και αγαπημένο με στόχο τη ζωή κι ακόμα παραπέρα, και ως τέτοιο είναι οπωσδήποτε ένα απαραίτητο αγαθό».

Πενέλοπε Φιτζέραλντ – The Bookshop

Λίγα λόγια για την ταινία

Αγγλία 1959. Μια νεαρή γυναίκα αποφασίζει, παρά την αντίθεση των κατοίκων, να ανοίξει ένα βιβλιοπωλείο σε μια μικρή επαρχιακή πόλη. Μια απόφασή που θα εξελιχθεί σε πολιτικό ναρκοπέδιο, με τους περισσότερους να βλέπουν στο πρόσωπό της έναν ανεπιθύμητο εχθρό. Εκθέτοντας τους κατοίκους σε ριζοσπαστικά αριστουργήματα της εποχής, όπως η «Λολίτα» του Ναμπόκοφ και το «Φαρενάιτ 451» του Ρέι Μπράντμπερι, προετοιμάζει το έδαφος της αφύπνισης για τη συντηρητική αυτή πόλη. Βασισμένο στο best-seller της Πενέλοπε Φιτζέραλντ.

 Το βιβλιοπωλείο των αλλαγών

«Το Βιβλιοπωλείο της Κυρίας Γκριν» αφηγείται την ιστορία της ασυμβίβαστης Φλόρενς Γκριν (Έμιλι Μόρτιμερ). Έχοντας χάσει τον άντρα της πριν από 16 χρόνια, η Φλορενς διοχετεύει όλη της την αγάπη στη λογοτεχνία, καθώς όπως θα πει η ίδια «Κανείς δε νιώθει μόνος ανάμεσα στα βιβλία». Η απόφασή της να ανοίξει ένα βιβλιοπωλείο στην επαρχιακή πόλη Χάρντμποροου θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας: άγνοια, φθόνος και όλος ο συντηρητισμός της μικρής αυτής κοινωνίας θα βγουν στην επιφάνεια.

«Υπάρχει κάτι το ηρωικό στον χαρακτήρα της Φλόρενς Γκριν, κάτι απλό και οικείο», σχολιάζει η σκηνοθέτιδα που ταυτίστηκε με την ιδεαλίστρια ηρωίδα όταν πρωτοδιάβασε το βιβλίο της Φιτζέραλντ δέκα χρόνια πριν. «Δεν ενδιαφέρεται και δεν ψάχνει για υποστήριξη από τους γύρω τους. Σηκώνει τα μανίκια και κάνει αυτό που θέλει. Αναπόφευκτα μπαίνει στο στόχαστρο», προσθέτει.

Η μίνι κοινωνική επανάσταση της κεντρικής ηρωίδας θα τη φέρει αντιμέτωπη με μια σειρά από εχθρούς: τους απανταχού κακεντρεχείς που στάζουν το φαρμάκι τους με το «γάντι», τους όχι και τόσο επιτυχημένους καταστηματάρχες της περιοχής και, κυρίως, την ισχυρή γυναίκα του Χάρντμποροου, την κοσμική κυρία Γκαμάρ (Πατρίσια Κλάρκσον), που στη θέση του βιβλιοπωλείου φαντασιώνεται ένα Κέντρο Τεχνών – και θα κάνει τα πάντα για να το επιτύχει.

Μοναδικός σύμμαχος της Φλόρενς στο τολμηρό εγχείρημά της θα είναι ο εκκεντρικός κύριος Μπράντις (Μπιλ Νάι) που ζει μια μοναχική και απομονωμένη ζωή, χωμένος στα βιβλία του και μακριά από τα αδηφάγα βλέμματα της στενόμυαλης τοπικής κοινωνίας. Οι δυο τους, σαν αδελφές ψυχές, θα μοιραστούν την αγάπη τους για τη λογοτεχνία και τον ενθουσιασμό τους για τα πιο ρηξικέλευθα έργα της εποχής, καθώς και τις κοινές τους αρχές και αξίες για τη ζωή. Μαζί θα προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν την οργή των κατοίκων.

Στοιχεία για την ταινία:
Σκηνοθεσία Ιζαμπέλ Κοϊξέ
Σενάριο Ιζαμπέλ Κοϊξέ
Παραγωγή Χάουμε Μπανακολότσα & Χόαν Μπας, Κρις Κέρλινγκ Αντόλφο Μπλάνκο
Ηθοποιοί Έμιλι Μόρτιμερ, Μπιλ Νάι, Πατρίσια Κλάρκσον, Όνορ Νίφσι, Τζέιμς Λάνς
Φωτογραφία Ζαν Κλοντ Λαριέ
Μοντάζ Μπερνάτ Αραγκονές
Καλλιτεχνική Διεύθυνση Λορένκ Μικέλ
Μουσική Αλφόνσο Ντρ Βιλαγιόνγκα
Διάρκεια 108’
Διανομή ΟDEON
Είδος Δράμα

2. Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 18:00 μ.μ.

Ο Ευγενικός Κύριος Λινκ Missing Link. Από το στούντιο της Laika έρχεται ένα ακόμα υπέροχο stop-motion animation, μια επική περιπέτεια που θα λατρέψουν οι θεατές όλων των ηλικιών

Λίγα λόγια για την ταινία
Ο κύριος Λινκ (Κωστής Μαραβέγιας) είναι ένα ελαφρώς αφελές αλλά πολύ έξυπνο και καλόψυχο θηρίο που αποτελεί και το τελευταίο δείγμα της πρωτόγονης καταγωγής του ανθρώπου. Είναι ο σύνδεσμος που λείπει. Με όλο και περισσότερα είδη να είναι υπό εξαφάνιση, ο κύριος Λινκ βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο καθώς είναι ο τελευταίος του είδους του. Ξεκινώντας μια τολμηρή αναζήτηση των μακρινών συγγενών του, θα ζητήσει τη βοήθεια του Σερ Λάιονελ Φρόστ (Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης), του μεγαλύτερου ερευνητή μύθων και τεράτων στον κόσμο, και της Αντελίνα Φόρτναϊτ (Αντιγόνη Ψυχράμη) που έχει στην κατοχή της τον μοναδικό γνωστό χάρτη που θα οδηγήσει στη μυθική κοιλάδα που κρύβονται οι μακρινοί συγγενείς του, σε μια απίθανη οδύσσεια σε όλον τον κόσμο.

Ο υπέροχος κόσμος της Laika
Ο Κρις Μπάτλερ είχε πολλαπλούς ρόλους στην παραγωγή του νέου stop-motion animation «Ο Ευγενικός Κύριος Λινκ». Ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος, σχεδιαστής χαρακτήρων και storyboard δηλώνει: «Όταν ήμουν μικρός δεν ήξερα ότι γίνεται να φτιάχνεις ταινίες και να ζεις από αυτό. Το να έχω την τύχη να βρεθώ στη Laika, όπου μια κοινότητα δημιουργικών και ταλαντούχων ανθρώπων από όλο τον κόσμο κάνουν κάτι μαγικό, είναι συχνά κάτι ασύλληπτο για εμένα», λέει με ενθουσιασμό ο Μπάτλερ. «Η ταινία έχει να κάνει με τη σύνδεση, με τη μετάβαση από τη μονάδα στο σύνολο. Έχει έναν φοβερά συναισθηματικό κορμό στην ιστορία της. Είναι ένα παραμύθι με τέρατα μέσα στους αιώνες», συμπληρώνει.

Από όλες τις απίθανες ταινίες της Laika (Coraline: Το Σπίτι στην Ομίχλη, Ο Κούμπο και οι Δυο Χορδές, ParaNorman: Μια Μεταφυσική Ιστορία), «Ο Ευγενικός Κύριος Λινκ» είναι εκείνη με το περισσότερο χρώμα. Σημαντική πηγή έμπνευσης για το υπέροχο στιλιζάρισμα της ταινίας και την ένταση ως προς τις υφές και τα μοτίβα ήταν η βικτωριανή εποχή. Και αν και οι περισσότεροι πιστεύουν πως η συγκεκριμένη περίοδος απέχει από την πολυχρωμία, στην πραγματικότητα ήταν μια εποχή γεμάτη χρώμα, ειδικά όσο πλησιάζουμε στον 20ο αιώνα. Μία ακόμα αναφορά για τον «Ευγενικό Κύριο Λινκ» αποτέλεσε η αισθητική και η φωτογραφία του περιοδικού «National Geographic» που έφερε ζωντάνια, περιπέτεια και νέες κουλτούρες στα σπίτια όλων.

Η παραγωγή και οι χαρακτήρες
Στο stop-motion οι κούκλες αντιστοιχούν σε μέγεθος στο 1/5 και 1/6 του αληθινού χαρακτήρα. Στον «Ευγενικό Κύριο Λινκ» είναι 20% μικρότερες από ότι σε προηγούμενες ταινίες της Laika. Αυτή η αλλαγή επέτρεψε στην παραγωγή να έχει μικρότερα set καθώς και να είναι σε φιλικό για τους χειριστές μέγεθος (40cm) ο μεγαλύτερος χαρακτήρας από όλους, ο κύριος Λινκ.

Περισσότερα από 110 sets και 65 μοναδικές τοποθεσίες εμφανίζονται στην ταινία. Με την τεχνική του 3D printing, οι πέντε 3D printers της Laika παρήγαγαν 2.000 διαφορετικά πρόσωπα την εβδομάδα. Συνολικά τύπωσαν 106.000 πρόσωπα.

Ο κύριος Λινκ (Ζακ Γαλιφιανάκης/Κωστής Μαραβέγιας) είναι ο βαρύτερος χαρακτήρας που κατασκεύασε ποτέ η Laika. Εξωτερικά είναι φιλικός και αξιαγάπητος. Εσωτερικά είναι γεμάτος μεταλλικά μέρη: ένας μηχανισμός κουνάει την κοιλιά του, ένας άλλος κάνει το στήθος του να αναπνέει, έχει γρανάζια και τροχούς. Τα ρούχα του είναι φτιαγμένα και βαμμένα στο χέρι με λεπτομέρεια.

Ο ατρόμητος εξερευνητής σερ Λάινελ Φροστ (Χιου Τζάκμαν/Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης) είναι ντυμένος με έντονα κίτρινα και μπλε χρώματα που δείχνουν ότι είναι μοντέρνος με στυλιστικές ευαισθησίες.

Η Αντελίνα Φόρτναϊτ (Ζόε Σαλντάνα/Αντιγόνη Ψυχράμη) εκπροσωπεί τη σύγχρονη, ανεξάρτητη και περιπετειώδη γυναίκα στη μετάβαση του 20ου αιώνα. Ακολουθεί τα πρότυπα του Gibson girl (σκίτσο του 19ου προς 20ου αιώνα που προσωποποίησε τη θηλυκότητα και τα ιδανικά πρότυπα ομορφιάς). Για τα μαλλιά της χρειάστηκαν σχεδόν 600 μέτρα μεταξωτής κλωστής σε διάφορα χρώματα τα οποία έπλεξαν ώστε να μιμείται το Gibson girl.

Οι δικοί μας πρωταγωνιστές
Ο Κωστής Μαραβέγιας που δανείζει τη φωνή του στον ευγενικό κύριο Λινκ δηλώνει ενθουσιασμένος που συμμετέχει «σε αυτή την υπερπαραγωγή», όπως λέει χαρακτηριστικά, και απολαμβάνει την παρέα του συμπρωταγωνιστή του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη που με τη σειρά του δανείζει τη φωνή του στον σερ Λάιονελ Φροστ. Ο κύριος Λινκ είναι σύμφωνα με τον Μαραβέγια «ένας γκαφατζής αλλά αγαθός και ευγενικός πίθηκος αλλά όχι ακριβώς πίθηκος!».

Για τη σύνθετη διαδικασία της μεταγλώττισης, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης αναφέρει: «Η μεταγλώττιση είναι μια τεχνικά δύσκολη δουλειά γιατί πρέπει να συγχρονιστείς με τους αρχικούς ηθοποιούς καθώς και με τις φιγούρες του animation. Ο Ηλίας Ζερβός είναι εξαιρετικός σκηνοθέτης. Αφηνόμαστε στα χέρια του και μας οδηγεί».

Στοιχεία για την ταινία:
Σκηνοθεσία/Σενάριο Κρις Μπάτλερ
Σκηνοθεσία (Ελλ.) Ηλίας Ζερβός
Ηθοποιοί Χιου Τζάκμαν, Ζακ Γαλιφιανάκης, Ζόε Σαλντάνα, Έμα Τόμσον, Τίμοθι Όλιφαντ, Στίβεν Φράι
Ηθοποιοί (Ελλ.) Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Κωστής Μαραβέγιας, Αντιγόνη Ψυχράμη, Ηλίας Ζερβός, Κώστας Δαρλάσης, Θάνος Λέκκας, Γιάννης Στεφόπουλος, Βίνα Παπαδοπούλου, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Κώστας Αποστολίδης, Ειρήνη Μακρή
Παραγωγή Αριάν Σάτνερ, Τράβις Νάιτ, Χιου Τζάκμαν, Ζόε Σαλντάνα, Ντείβιντ Γουάλιαμς, Στίβεν Φράι, Ματ Λούκας, Τίμοθι Όλιφαντ, Αμρίτα Αχάρια, Τσινγκ Βαλντ-Αράν, Έμα Τόμσον, Ζακ Γαλιφιανάκης
Μετάφραση Πάνυ Ναούμ
Φωτογραφία Κρις Πίτερσον
Μοντάζ Στίβεν Πέρκινς
Διεύθυνση Παραγωγής Νέλσον Λόουρι
Μουσική Κάρτερ Μπέργουελ
Διάρκεια 94’
Διανομή ΟDEON
Είδος Κινούμενα σχέδια

 

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δημήτρης Πτωχός: Aπολογισμός του πρώτου τριμήνου της θητείας του

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, παρουσία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη...

Δημήτρης Πτωχός: «Το προσεχές χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε σε όλους τους πολίτες της Πελοποννήσου το πενταετές στρατηγικό σχέδιο»

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, παρουσία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη με ευθύνη τα αντικείμενα Συντονισμού-Οικονομικών-Προγραμματισμού, Χρήστου Λαμπρόπουλου και του Εκτελεστικού Γραμματέα, Γιώργου Σπίνου, προχώρησε σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους των Μέσων Ενημέρωσης της Πελοποννήσου, την Πέμπτη 28 Μαρτίου, στην Τρίπολη, στην οποία έκανε τον απολογισμό του πρώτου τριμήνου της θητείας του, απάντησε σε ερωτήσεις για όλα

Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης: Θεματικές ξεναγήσεις με τίτλο «Κύπρος το θαύμα του Ελληνισμού»

Το Πολεμικό Μουσείο/Παράρτημα Τρίπολης, σε συνεργασία με τη φιλόλογο...
Μετάβαση στο περιεχόμενο