Γιατί οι άνθρωποι είναι κακοί; Γιατί δίνουν μίσος αντί για αγάπη; Δε θα αδειάσει το πορτοφόλι τους να μην έχουν να φάνε, κι όμως, μοιάζει να φοβούνται πως θα γίνουν φτωχότεροι αν δώσουν αγάπη!
Η ναυαγοσώστρια Θάλεια Αναγνώστου είναι αγαπητή από όλους τους κατοίκους των Νέων Φλογητών και όπου υπάρχει ανάγκη τρέχει πάντα πρώτη για να βοηθήσει. Έχοντας βγει από μια τοξική και χειριστική σχέση, είναι αποφασισμένη να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή της και να αφοσιωθεί στο έργο της. Όμως, η μοίρα δεν πρόκειται να την αφήσει έτσι, και της φέρνει τον γοητευτικό και αινιγματικό Νοτιοκορεάτη Κιμ Τσανγκ Σικ που ήρθε να δουλέψει μαζί της. Η άφιξη του Νοτιοκορεάτη προκαλεί ερωτήματα αλλά και εντυπωσιασμό στη τοπική κοινότητα, για την επιλογή του να αφήσει την πατρίδα του και να έρθει στην Ελλάδα και δη στα Νέα Φλογητά.
Η τουριστική περίοδος στα Νέα Φλογητά έχει ξεκινήσει για τα καλά με τους δύο ναυαγοσώστες να έχουν αναλάβει δυναμικά τα καθήκοντά τους. Όσο περνούν οι μέρες, η Θάλεια πιάνει τον εαυτό της να παρατηρεί τον Κιμ και να αναπτύσσει αισθήματα γι΄ αυτόν. Όμως κάτι στη συμπεριφορά του τη μπερδεύει, πότε είναι απόμακρος και ψυχρός απέναντί της πότε είναι στοργικός και υπερπροστατευτικός μαζί της. Όλοι γύρω τους υποστηρίζουν ότι είναι το ιδανικό ζευγάρι, αλλά όσο και να το λένε εκείνη αναρωτιέται, γιατί ένας νοτιοκορεάτης έφυγε από τη χώρα του και ήρθε στην Ελλάδα, πόσο μάλλον σε ένα χωριό της Χαλκιδικής, για να εργαστεί ως ναυαγοσώστης; Από τι προσπαθεί να ξεφύγει;
Η Ευτυχία Δοβλέτογλου μετά την επιτυχή κυκλοφορία του μυθιστορήματος «Στη Σεούλ» επιστρέφει με τους «Ναυαγοσώστες», ένα άκρως ρομαντικό – κοινωνικό μυθιστόρημα με καλοκαιρινή αύρα. Η συγγραφέας από τις πρώτες κιόλας σελίδες μας συστήνει τους κύριους πρωταγωνιστές – ναυαγοσώστες, τη Θάλεια Αναγνώστου και τον Νοτιοκορεάτη Κιμ Τσανγκ Σικ που έχουν αναλάβει τη προστασία των λουόμενων στη παραλία των Νέων Φλογητών Χαλκιδικής. Μέσα από τις σελίδες του ο αναγνώστης θα ζήσει την καθημερινότητα όχι μόνο της Θάλειας και του Κιμ αλλά και των κατοίκων των Νέων Φλογητών που νοιάζονται ο ένας για τον άλλο. Επιπλέον, η Ευτυχία Δοβλέτογλου μέσα από την ιστορία της θίγει διαχρονικά κοινωνικά θέματα όπως το bullying, την ενδοοικογενειακή βία, τον ρατσισμό αλλά και τις δύσκολες συνθήκες εργασίας των ναυαγοσωστών. Σε άλλο ένα σημείο που θα θέλαμε να σταθούμε είναι η γραφή της κα. Δοβλέτογλου, της οποίας είναι εμφανώς επηρεασμένη από τη νοτιοκορεάτικη κουλτούρα και τον τρόπο γραφής των νοτιοκορεάτων συγγραφέων, ενός πολιτισμού που του έχει ιδιαίτερη αδυναμία. Κλείνοντας, «Οι ναυαγοσώστες» είναι ένα μυθιστόρημα που διαβάζεται όλο το χρόνο, είτε βρίσκεσαι δίπλα στη θάλασσα το καλοκαίρι είτε στη πόλη το χειμώνα και θες να ξεφύγεις για λίγο από τους έντονους ρυθμούς της.
Το μυθιστόρημα της Ευτυχίας Δοβλέτογλου «Οι ναυαγοσώστες» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Φυλάτος