«Περιμένουμε ένα μεγάλο σεισμό στον Κορινθιακό Κόλπο» προειδοποιεί ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος ενώ στέλνει, έμμεσα, και μήνυμα σε δημάρχους, περιφερειάρχη και ανώτερους δημόσιους λειτουργούς να βρίσκονται σε διαρκή αφύπνιση για να ενημερώνουν τον κόσμο και να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα.
Η «Πελοπόννησος της Δευτέρας» είχε την τιμή να μιλήσει για κάμποση ώρα με τον, παγκοσμίου εμβέλειας, διδάκτορα σεισμολόγο αποκλειστικά για τον Κορινθιακό Κόλπο. Επιβεβαίωσε τις ανησυχίες του ότι αργά ή γρήγορα έρχεται, πιθανότατα, ισχυρός σεισμός στα μέρη μας! Το πόσο ισχυρός, κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει.
-Μας κόψατε τα πόδια, κύριε Παπαδόπουλε… Καταλαβαίνω ότι το ‘χετε σχεδόν σίγουρο πως αργά ή γρήγορα θα κουνηθούμε πολύ έντονα και ίσως και επικίνδυνα… Ετσι είναι;
Ο Κορινθιακός είναι πολύ γνωστό ότι αποτελεί ένα φυσικό εργαστήριο σεισμών και αυτό είναι γνωστό παγκοσμίως. Πολλές ερευνητικές ομάδες και από την Ελλάδα και απ’ όλο τον κόσμο εργάζονται σε θέματα σεισμών με άξονα τον Κορινθιακό. Οι ισχυροί σεισμοί, μεγέθους άνω των 6 ρίχτερ, είναι συχνοί. Κατά μέσο όρο επαναλαμβάνονται κάθε 25 με 30 χρόνια και αυτό προκύπτει από καταγεγραμμένα στοιχεία που έχουμε από το 1850 και μετά. Τι σημαίνει αυτό το περί μέσου όρου; Αλλοτε μπορεί να έχουμε δύο διαδοχικούς σταθμούς σε μικρότερο χρόνο κι άλλοτε σε λίγο πιο μακρινό χρόνο. Αργά ή γρήγορα λοιπόν, δεν μπορούμε να προβλέψουμε ακριβώς το πότε, θα επαναληφθεί ένας ισχυρός σεισμός στον Κορινθιακό Κόλπο. Είμαστε στα 27 χρόνια τώρα… Αρα, τον περιμένουμε. Αυτό είναι κάτι που το δέχονται όλοι οι επιστήμονες. Ναι, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Οπως και σε άλλες περιοχές της χώρας.
-Οταν λέτε ισχυρό σεισμό, να υποθέσω πάνω από 6 ρίχτερ;
Ναι, μιλάμε για 6άρηδες και πάνω, γιατί αυτοί κυρίως μας απασχολούν, αυτοί είναι οι πιο βλαβεροί.
-Ποιο κομμάτι του Κορινθιακού Κόλπου σάς ανησυχεί πιο πολύ; Ή όλα τα κομμάτια ίδια είναι;
Καταρχάς, ο Κορινθιακός δεν είναι δα και καμιά πολύ μεγάλη περιοχή. Το μήκος του είναι 120 χιλιόμετρα. Παρόλα αυτά, από προηγούμενες μελέτες, το πιο δραστήριο τμήμα είναι το δυτικό. Δηλαδή η περιοχή μεταξύ Αιγίου, Ερατινής, Ακράτας. Αυτό το τμήμα είναι πιο δραστήριο σε σεισμική διέγερση σε σχέση με το ανατολικό. Πιο δραστήριο σημαίνει ότι δίνει πιο συχνά σεισμούς. Δεν είναι απλώς η προσωπική μου άποψη, αλλά μια γενικώς παραδεκτή άποψη από την επιστημονική κοινότητα.
Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη εδώ