7 Δεκεμβρίου 1966
Το επιβατηγό οχηματαγωγό «ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ» αναχωρεί στις 7 και 20 το βράδυ από το λιμάνι της Σούδας Χανιών με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά. Η αναχώρησή του καθυστερεί κατά 20 λεπτά προκειμένου να προλάβει να επιβιβαστεί, παρά τις αντιρρήσεις των λιμενικών, αυτοκίνητο – ψυγείο που θα μετέφερε 20 τόνους εσπεριδοειδή στην Ευρώπη. Οι επιβάτες δεν δυσανασχετούν για την καθυστέρηση, ανύποπτοι για αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει.
Ξημερώματα 8ης Δεκεμβρίου 1966
Ώρα 2:05
SOS από επιβατηγό πλοίο «Ηράκλειον», στίγμα μας 36ο 52’ Β, 24ο 08’ ΒΟΡΕΙΩΣ ΦΑΛΚΟΝΕΡΑΣ, ΚΛΙΣΙΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ
Ώρα 2:12
SOS ΑΠΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ… ΒΥΘΙΖΟΜΕΘΑ
Πενήντα πέντε χρόνια αργότερα, από εκείνη την αποφράδα μέρα της 8ης Δεκεμβρίου που έκανε ολόκληρη την Ελλάδα να πέσει σε βαρύ πένθος, η συγγραφέας Πηγή Μπελώνη μεταφέρει τις αναμνήσεις του εκλιπόντος πατέρα της, Παναγιώτη Μπελώνη. Αν και έχουν περάσει τόσα χρόνια, ταξιδεύει νοερά πίσω στον χρόνο, βιώνει τον τρόμο και την απελπισία εκείνης της τραγικής νύχτας. Ο νους του κατακλύζεται από τις σκοτεινές σκέψεις που έκανε εκείνη τη νύχτα. Θυμάται τον εαυτό του, μια τραγική φιγούρα, να κρέμεται πάνω στα κρύα σίδερα του πλοίου και να προσπαθεί να πάρει την απόφαση να πέσει στη μαύρη μανιασμένη θάλασσα. Δε παύει να συγκινείται για τον τρόπο που γνώρισε τους Ηλία Κουκουνάκη και Σταύρο Λαγωνικάκη, που συμπορεύτηκαν εκείνη τη νύχτα και πως βίωσαν τον χαμό της Ιωάννα Σαραντάκη τις πρώτες πρωινές ώρες, λίγο πριν φτάσουν τα σωστικά συνεργεία, όπως επίσης δε ξεχνά το πως ένιωσε όταν αντάμωσε ξανά με την οικογένεια του.
Ο αναγνώστης διαβάζοντας τη βιογραφία – μαρτυρία του τελευταίου διασωθέντος από το ναυάγιο της Φαλκονέρας θα βιώσει συναισθήματα όπως αυτά του τρόμου και της απελπισίας, της αγωνίας και της θλίψης. Θα «γίνει ένα» με τον Παναγιώτη Μπελώνη και θα βιώσει νοερά ότι και εκείνος. Θα νιώσει οργή. Οργή για τον εφοπλιστή Τυπάλδο όπου είχε το κέρδος πάνω από την ανθρώπινη ζωή. Οργή για τον πλοίαρχο Βερνίκο Εμμανουήλ για τους λάθος χειρισμούς και την εσφαλμένη εκτίμηση της κατάστασης. Οργή για την ανευθυνότητα της τότε κυβέρνησης των αποστατών. Η βιογραφία της Πηγής Μπελώνη αποτελεί ένα φόρο τιμής στην μνήμη του πατέρα της και των διακοσίων πενήντα ψυχών που χάθηκαν άδικα στα παγωμένα νερά του Αιγαίου τα ξημερώματα της 8ης Δεκεμβρίου του 1966.
Η βιογραφία των Πηγή και Παναγιώτη Μπελώνη «ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ» SOS ΒΥΘΙΖΟΜΕΘΑ – Η μαρτυρία του τελευταίου διασωθέντος από το ναυάγιο της Φαλκονέρας, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος.