Για μια ακόμα φορά εκφράζουμε την θλίψη μας για την καταστροφή ενός παρθένου δάσους, πεύκου και ελληνικής ελάτης, μοναδικού φυσικού κάλλους και βιοποικιλότητας, που αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής στην περιοχή του Σχίνου Κορινθίας και καταλήγει στη θάλασσα του Κορινθιακού – πλέον προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή Natura με σημαντική συμβολή των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ στην ψήφιση του νόμου.
Είναι τραγικό να συζητάμε ακόμα, εν έτει 2021, για πυρκαγιές που ξέσπασαν νύχτα, σε ελαιώνα, και εκτυλίχθηκαν σε πύρινη λαίλαπα που κατέκαψε σπίτια και φυσικά έναν μοναδικό πνεύμονα πρασίνου ακόμα και για την πρωτεύουσα. Και το αποτέλεσμα ήταν εμφανές ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, με τις στάχτες και τη συννεφιά από την οικολογική καταστροφή στην περιοχή της Κορίνθου.
Τα Γεράνεια όρη είχαν πληγεί ήδη από τη μεγάλη πυρκαγιά του 2018 από την πλευρά των Μεγάρων, με τεράστιες υλικές ζημιές σε χωριά της περιοχής και 60.000 καμένα στρέμματα παρθένου δάσους, ενώ αυτή τη φορά η καταστροφή ολοκληρώνεται από την άλλη πλευρά της μοναδικής χερσονήσου που ενώνει την ηπειρωτική Ελλάδα με την Πελοπόννησο και καταλήγει στο μοναδικό Ηραίο και την Λίμνη Βουλιαγμένης Λουτρακίου. Η αδυναμία της Πολιτείας αλλά και της κοινωνίας να προστατεύσει αποτελεσματικά αυτά τα οικοσυστήματα είναι διαχρονική ακολουθώντας την πυροσβεστική και όχι την προληπτική μέθοδο.
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ, έχοντας ξεκινήσει μια τεράστια προσπάθεια, για τη χάραξη της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση και την επιτάχυνση των δασικών χαρτών, τονίζουμε πως αν δεν υπάρξει προληπτική πολιτική, σε εθνικό επίπεδο, παρά μόνο πυροσβεστική προσπάθεια καταπολέμησης των πυρκαγιών, τότε τα δάση μας θα παραμένουν θύματα αυθαίρετης δόμησης, ανεύθυνων συμπεριφορών σε ατομικό επίπεδο ή ακόμα και εμπρηστικών σχεδίων.
Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής – με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που πάντα καταβάλουν, κατάφεραν να κατασβήσουν το μεγαλύτερο μέρος της πυρκαγιάς. Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ καλούμε την Κυβέρνηση, και όλους τους υπεύθυνους, να δράσουν άμεσα προχωρώντας σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επανένταξης των ευαίσθητων από τη καταστροφή δασών που μας έχουν απομείνει, σε ένα νέο βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο, προσαρμοσμένο στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε συνδυασμό με την αναβίωση της υπαίθρου.
Η αξιοποίηση των δασών για δασικά προϊόντα, ελεγχόμενη κτηνοτροφία, ρητινοκαλλιέργεια, δραστηριότητες που αναβιώνουν σε πολλές χώρες με πολύ θετικά αποτελέσματα, συμβάλλοντας στην αραίωσή τους με την παρουσία του ανθρώπου σε αυτά είναι ο μόνο τρόπος αποτελεσματικής προστασίας τους. Η αποτελεσματική προστασία των εύφλεκτων δασών πεύκης στην Μεσόγειο μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την ενεργή διαχείρισή τους όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι τοπικοί κάτοικοι που ήταν «ρετσινάδες».
Κοιτάξτε εδώ 43 επιτυχημένα παραδείγματα διαχείρισης ρητίνης στη Μεσόγειο!
https://repository.incredibleforest.net/oppla-factsheets?combine=&non_wood_forest_products%5BResins%5D=Resins