Πανευρωπαϊκή απαγόρευση της χρήσης μολύβδινων σκαγιών στους υγροτόπους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Lars Soerink

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης της χρήσης μολύβδινων σκαγιών στους υγροτόπους της Ε.Ε.

Ο μόλυβδος χρησιμοποιείται σε σκάγια και αλιευτικά εργαλεία εδώ και δεκαετίες, παρά τη γνωστή σοβαρή επίπτωση που έχει στην ανθρώπινη υγεία, τη φύση και την άγρια ζωή. Τα μολύβδινα σκάγια είναι ουσιαστικά μικρά σφαιρίδια που κατά την εκπυρσοκρότηση διασπείρονται. Εξαιτίας αυτού, μόνο ένας μικρός αριθμός σκαγιών εισέρχεται στο σώμα του θηράματος, με τα υπόλοιπα να καταλήγουν στο έδαφος ή τις υδάτινες επιφάνειες. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHA) περίπου 21.000-27.000 τόνοι μολύβδου καταλήγουν στο περιβάλλον ετησίως από αυτή τη χρήση!

Τα σκάγια αυτά, που καταλήξουν στον πυθμένα των υγροτόπων ή στην επιφάνεια του εδάφους, καταναλώνονται στη συνέχεια από υδρόβια πουλιά, όπως οι κύκνοι, οι πάπιες, οι χήνες και τα Φοινικόπτερα. Αυτό συμβαίνει διότι τα μπερδεύουν με χαλίκια, τα οποία συνηθίζουν να καταναλώνουν για τη διευκόλυνση της πέψης, ή με σπόρους. Ο ECHA εκτιμά ότι πάνω από ένα εκατομμύρια πουλιά πεθαίνουν ετησίως από την πρόσληψη μολύβδου.

Στην Ελλάδα, η χρήση μολύβδινων σκαγιών στους υγροτόπους έχει απαγορευτεί ήδη από το 2013. Μη τοξικές επιλογές είναι ευρέως διαθέσιμες, αποτελεσματικές και σε συγκρίσιμες τιμές, όπως για παράδειγμα τα ατσάλινα σκάγια.

Εναλλακτικές λύσεις στη χρήση των μολύβδινων σκαγιών αποτελούν τα σκάγια από ατσάλι, βολφράμιο ή τουγκστένιο, βισμούθιο και τα επινικελωμένα.

Με αφορμή τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών στην Ολομέλεια του ΕΚ, η Κωνσταντίνα Ντεμίρη, Υπεύθυνη Πολιτικής της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας, δήλωσε:
«Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών έκανε το σωστό, άκουσε την επιστήμη και έκλεισε τα αυτιά της στους παραπλανητικούς ισχυρισμούς των λόμπυ των ευρωπαίων κυνηγών και της βιομηχανίας μολύβδινων σκαγιών. Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη! Όλοι γνωρίζουν ότι ο μόλυβδος είναι δηλητήριο.
Εντούτοις, αλγεινή εντύπωση μας προκαλεί ότι στην πρώτη ψηφοφορία επί της ένστασης του ECR οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με μία μόνο φωτεινή εξαίρεση, ψήφισαν είτε κατά της απαγόρευσης, είτε απείχαν. Τουλάχιστον απέρριψαν στη δεύτερη ψηφοφορία τη σχεδόν πανομοιότυπη ένσταση της ακροδεξιάς πολιτικής ομάδας ID.

Μετά την τελική έγκριση από τα Κράτη Μέλη, η ΕΕ μπορεί επιτέλους να αφαιρέσει τον μόλυβδο από τους υγροτόπους και να σώσει εκατομμύρια άγρια πουλιά από αργό και οδυνηρό θάνατο. Ελπίζουμε ότι η απαγόρευση αυτή θα θέσει τον θεμέλιο λίθο της οριζόντιας απαγόρευσης των μολύβδινων σκαγιών».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φωτιά στη Μεσσηνία – Καίει δασική έκταση σε Ανάληψη και Αγ. Φλώρο

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή την ώρα δύο πυρκαγιές σε...

Ανακοίνωση Δ.Ε.Υ.Α.Λ.-Α.Θ.

Σας ενημερώνουμε ότι λόγω της πολύ αυξημένης κατανάλωσης νερού σε συνδυασμό με τη λειψυδρία και τις συχνές διακοπές υδροδότησης που αυτές συνεπάγονται, το παρεχόμενο νερό όλης της ευρύτερης εκτός σχεδίου περιοχής Λουτρακίου, του Ισθμού και της Δ.Κ. Ισθμίας, από αύριο 20/07/2024 και μέχρι νεότερης σχετικής ανακοίνωσης, δεν πληροί τις προδιαγραφές του «νερού ανθρώπινης κατανάλωσης», ως

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Δ.Ε.Υ.Α.Λ.-Α.Θ. | Πρόσθετα Κατεπείγοντα Μέτρα Αντιμετώπισης της Λειψυδρίας

Σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων Δ.Σ. για την αντιμετώπιση της πρόσθετης έλλειψης νερού των τελευταίων ημερών, αποφασίστηκαν τα παρακάτω: 1. Αναστολή όλων των μη υδρευτικών χρήσεων των δημοτικών παροχών (άρδευση, αναψυχή κ.λπ.). 2. Άμεση παύση των αντλήσεων από όλες τις γεωτρήσεις της παραλιακής ζώνης για την αντιμετώπιση της πτώσης στάθμης στον υδροφόρο ορίζοντα. 3. Περιορισμός

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο