Μην χάσετε τα «πεφταστέρια» του φθινοπώρου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η φετινή φθινοπωρινή «βροχή» των διαττόντων αστέρων Λεοντιδών θα κορυφωθεί το βράδυ της Δευτέρας 16 Νοεμβρίου και έως τα χαράματα της Τρίτης στο βόρειο ημισφαίριο, το οποίο περιλαμβάνει και την Ελλάδα.

Οι Λεοντίδες είναι μια μέσης έντασης βροχή διαττόντων, η οποία όμως κατά καιρούς εξελίσσεται σε εντυπωσιακή. Συνήθως δημιουργεί έως 15 «πεφταστέρια» ανά ώρα, αλλά κάθε περίπου 33 χρόνια εμφανίζει ένα περιοδικό αποκορύφωμα με εκατοντάδες ή και δεκάδες χιλιάδες μετέωρα την ώρα.

Η πιο πρόσφατη θεαματική χρονιά τους ήταν το 2001. Επειδή στις 15 Νοεμβρίου φέτος υπάρχει Νέα Σελήνη, ο ουρανός θα είναι σκοτεινός και κατάλληλος για παρατήρηση, εφόσον δεν υπάρχουν σύννεφα.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τα σωματίδια της σκόνης που έχει αφήσει πίσω της η ουρά του κομήτη 55Ρ/Τέμπλ-Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1865 και κάθε Νοέμβριο τα απομεινάρια του διασταυρώνονται με την τροχιά της Γης.

Ο κομήτης θα πλησιάσει ξανά τη Γη το 2031.

Καθώς η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, τα απομεινάρια του κομήτη συναντούν το ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας, αναφλέγονται λόγω της τριβής και σχηματίζουν φωτεινές σφαίρες, γνωστές ως «πεφταστέρια» ή διάττοντες.

notospress.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πολύ υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς στους νομούς Κορινθίας και Λακωνίας την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, τον οποίο εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας για την Πέμπτη 11 Ιουλίου προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στους Νομούς Κορινθίας και Λακωνίας. Στους νομούς Αργολίδας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας προβλέπεται υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3).

Λαμπρή τελετή εγκαινίων του Ανοιχτού Θεάτρου Καλαμάτας – Συγκλονιστική η συναυλία με τον Σταύρο Ξαρχάκο

Στο κατάμεστο από κόσμο Ανοιχτό Θέατρο Καλαμάτας, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024 η λαμπρή τελετή των εγκαινίων στο νέο πολιτιστικό στολίδι της πόλης. Συγκλονιστική η συναυλία που ακολούθησε από τον μουσικοσυνθέτη και μαέστρο Σταύρο Ξαρχάκο, τον οποίο το κοινό της Καλαμάτας υποδέχθηκε με συγκίνηση και ενθουσιασμό εν μέσω χειροκροτημάτων. Στον σπουδαίο Έλληνα

Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 3) αύριο, Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2024

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο, Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2024, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3), μεταξύ άλλων, για τη Μεσσηνία. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.  

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Έρχονται ισχυρές βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας

Απότομη μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας την Κυριακή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ