Το Πελοποννησιακό Πρακτορείο Ειδήσεων είχε την ιδιαίτερη χαρά να συνομιλήσει με τη γνωστή συγγραφέα των Εκδόσεων Ψυχογιός, Φιλομήλα Λαπατά. Λίγες ώρες πριν την πριν την παρουσίαση του μυθιστορήματος της “Οι Κόρες της Ελλάδας: Ο Διχασμός” σε Πάτρα και Πύργο, η κα. Λαπατά μας μίλησε για τη διαδικασία που ακολουθεί στις παρουσιάσεις των βιβλίων, τις συνηθέστερες ερωτήσεις που της θέτουν οι αναγνώστες και φυσικά μας αποκάλυψε σε ποια χρονική περίοδο θα κινηθεί στο τρίτο και τελευταίο μέρος της τριλογίας “Οι Κόρες της Ελλάδας”.
Ακολουθεί η συνέντευξη
Την Τετάρτη 17 Απριλίου και την Πέμπτη 18 Απριλίου θα βρίσκεστε στη Πάτρα και στον Πύργο αντίστοιχα για τη παρουσία του νέου σας μυθιστορήματος “Οι Κόρες της Ελλάδας 2 : Ο Διχασμός”. Θα μπορούσατε να μας πείτε λίγα λόγια για τη σειρά;
Πρόκειται για μια ιστορική μυθιστορηματική σειρά από γυναίκες Ελληνίδες, μέσα από τη ζωή και τις περιπέτειες των οποίων δίνω την «τοιχογραφία» των τελευταίων διακοσίων χρόνων της ιστορίας μας και συγχρόνως παρακολουθώ την εξέλιξη της Ελλάδας. Η σειρά δεν είναι διδακτική. Είναι μυθιστορηματική.
Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείτε στις παρουσιάσεις των βιβλίων σας;
Η πείρα μου με έχει διδάξει πως το κοινό έρχεται στην παρουσίαση βιβλίου κατά κανόνα για να γνωρίσει από κοντά τον/την συγγραφέα. Για τον λόγο αυτό, κάνω εγώ η ίδια την παρουσίαση όχι μόνο του βιβλίου αλλά και της δουλειάς μου και δεν χρησιμοποιώ ομιλητές. Συνήθως συνοδεύω την παρουσίαση (αν υπάρχει δυνατότητα) με προβολές φωτογραφιών και ιστορικού υλικού, στοιχεία τα οποία βοηθούν το κοινό και τους ήδη υπάρχοντες αναγνώστες, και όχι μόνο, να κατανοήσουν καλύτερα το ιστορικό επίπεδο του βιβλίου. Ελάχιστα αναφέρομαι στην υπόθεση του μυθιστορήματος. Αυτό το αφήνω στους αναγνώστες να το ανακαλύψουν οι ίδιοι. Μιλώ για το πώς έγραψα το μυθιστόρημα. Από πού ξεκίνησα. Τι συνέβη στην πορεία της συγγραφής. Στοιχεία ενδιαφέροντα τα οποία δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα στο βιβλίο. Στο τέλος επικεντρώνομαι στον άξονα του βιβλίου, στο ψυχολογικό υπόβαθρο, που έχει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το κοινό.
Ποιες είναι οι συνηθέστερες ερωτήσεις που σας θέτουν οι αναγνώστες στις παρουσιάσεις των βιβλίων σας;
Στις δικές μου παρουσιάσεις, οι ερωτήσεις αφορούν κατά κανόνα το ψυχολογικό επίπεδο του μυθιστορήματος και θέματα όπως ο θυμός, η αλλαγή, η εκδίκηση, η συγχώρεση ως ανάγκη για ειρήνη και διάφορες άλλες οι οποίες προκύπτουν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης. Καμία παρουσιάσή μου δεν είναι ίδια με τις προηγούμενες. Η καθεμία έρχεται με τη δική της περιρέουσα ατμόσφαιρα.
Ποια ήταν τα συναισθήματα που νιώσατε όταν πήρατε στα χέρια σας τυπωμένο το πρώτο σας βιβλίο;
Μέγιστη ικανοποίηση ότι τα είχα καταφέρει! Είχα κάνει πραγματικότητα το όνειρό μου.
Μπορείτε να μας αποκαλύψετε τον τίτλο του τρίτου μέρους της τριλογίας “Οι Κόρες της Ελλάδας” και πότε αναμένεται να το δούμε στα βιβλιοπωλεία;
Βρίσκομαι ακόμα σε περίοδο έρευνας και συγγραφής. Το μόνο που μπορώ να σας αποκαλύψω είναι ότι το τρίτο μέρος της σειράς ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ θα καλύπτει την ιστορική περίοδο της Αθήνας 1880-1920.
Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλετε να περάσετε μέσω του “Διχασμού”;
Ότι ο Ελληνισμός είναι πολιτισμός και ότι πολιτισμός σημαίνει ήθος, σημαίνει ύφος, σημαίνει στάση ζωής. Και να πράξει ο καθένας μας καταλλήλως.
Σας ευχαριστώ πολύ για αυτή τη συνέντευξη!! Σας εύχομαι οι παρουσιάσεις στην Πάτρα και στον Πύργο να εξελιχθούν όπως επιθυμείτε. Κλείνοντας ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλετε να στείλετε στο αναγνωστικό σας κοινό;
Τίποτα δεν γνωρίζουμε για τον εαυτό μας πριν έρθει η ώρα της δοκιμασίας!
Σχετικά άρθρα