Το Κάιρο (αραβικά: القاهرة, al-Qāhira, Αλ-Καχίρα, κατά λέξη «Κατακτητής» ή «Νικητής») είναι η πρωτεύουσα της Αιγύπτου και η μεγαλύτερη πόλη του Αραβικού κόσμου και της Αφρικής.
Η καθημερινότητα στην πόλη των χιλίων μιναρέδων
Με πληθυσμό 6,76 εκατομμύρια και έκταση 453 τ.χλμ., το Κάιρο είναι μακράν η μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου. Ενώ με επιπλέον 10 εκατομμύρια κατοίκους που ζουν στην περιφέρεια της πόλης, το Κάιρο είναι στο κέντρο της μεγαλύτερης μητροπολιτικής περιοχής της Αφρικής και του Αραβικού κόσμου.
Ο Νείλος
Ο Νείλος είναι ένας από τους δύο μεγαλύτερους ποταμούς του κόσμου. Ο ποταμός έπαιξε βασικό ρόλο στην ανάπτυξη της αρχαίας Αιγύπτου με τον πολιτισμό της να ωφελείται ιδιαίτερα από τον ποταμό. Έτσι, ο Ηρόδοτος αποκάλεσε την Αίγυπτο Δώρο του Νείλου.
Μπορείς εύκολα να βρεις κρουαζιέρες στο Νείλο που προσφέρουν φαγητό και διασκέδαση.
Η Οικονομία του Καΐρου κατατάσσεται πρώτη στη Μέση Ανατολή και έχει υψηλά επίπεδα μόλυνσης και κυκλοφοριακού.
Απολαυστική είναι μια βόλτα με το ταξί στο Καίρο, με τον οδηγό να μην λαμβάνει και υπόψιν του τα κόκκινα φανάρια ή τους περαστικούς και να χρειάζεται αρκετές φορές να του πεις να κινείται πιο σιγά αλλά με καλή διάθεση και έξτρα διακόσμηση στο εσωτερικό του οχήματος (κορυφαίο ο κουτάκι με τα χαρτομάντιλα κολλημένο ανάποδα στον ουρανό πάνω από τον καθρέφτη)!!!
Συχνά συναντάς πλανόδιους πωλητές ή μεταφορείς προϊόντων στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας.
Σε πολλά σημεία της πόλης υπάρχουν χώροι για να απολαύσεις το τσάι σου και τον Ναργιλέ.
Πυραμίδες της Γκίζας
Οι πυραμίδες της Γκίζας είναι από τα πιο διάσημα και πιο παλιά σωζόμενα κτίρια της ανθρωπότητας και είναι οι πιο διάσημες πυραμίδες του κόσμου. Η κατασκευή χρονολογείται στο 2580 π.Χ. και βρίσκεται στη Νεκρόπολη της Γκίζας.
Η μεγαλύτερη και πιο διάσημη είναι η πυραμίδα του Χέοπα (ή Χούφου) ενώ οι άλλες δύο είναι μικρότερες και βρίσκονται κάποια μέτρα μακρύτερα από την πυραμίδα του Χέοπα. Είναι το παλαιότερο από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου.
Η Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας
Το άγαλμα το οποίο απεικονίζει μια σφίγγα (μυθολογικό πλάσμα με σώμα λιονταριού και κεφάλι ανθρώπου) σε καθήμενη στάση. Το άγαλμα αυτό βρίσκεται στο οροπέδιο της Γκίζα στην Αίγυπτο και μέσα στη διάσημη Νεκρόπολή της.
Το Μουσείο της Αιγύπτου
Στο Κάιρο βρίσκεται το μουσείο της Αιγύπτου το οποίο συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων του κόσμου. Το μουσείο των Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων. Πρόκειται για ένα από τα πιο πλούσια μουσεία καθώς φιλοξενεί μια σειρά ανεκτίμητων θησαυρών των Αιγύπτιων βασιλιάδων. Το μουσείο ιδρύθηκε το 1835. Τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα είναι η πασίγνωστη χρυσή μάσκα, καθώς και οι μούμιες – βασιλιάδων όπως ο Ραμσίς, ο Αμενοτέπ, ο Σνεφερού και η Νεφερτίτη.
Η ακρόπολη του Καΐρου, με το τέμενος του Μεχμέτ Αλί, πάνω από το Κάιρο
Φωτό: Πάρκο Αλ-Αζάρ, η όαση μέσα στο χάος του Καΐρου με τους περιποιημένους κήπους του, τη λίμνη και τα σιντριβάνια, και την φανταστική θέα στο Κάστρο του Σαλαντίν.
Πάνω από το παλαιό Κάιρο, στους λόφους Μουκάταν κατασκευάστηκε από τον Σαλαντίν το 1176 η ακρόπολη του Καΐρου, ως τμήμα των αμυντικών οχυρώσεων για να προστατεύουν τόσο το Κάιρο όσο και το Φουστάτ στα νοτιοδυτικά.
Η Νεκρόπολη του Καΐρου (Ελ-Αράφα), εκεί οι ζωντανοί συγκατοικούν με τους νεκρούς.
Κατάληψη σε σύμπλεγμα νεκροταφείων ξεκίνησε την δεκαετία του ’50 έξω από το Κάιρο. Ζούν μέσα ή χτίζουν πάνω στους παλαιούς τάφους. Αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι κατοικούν 1,5 εκατ. άνθρωποι, σε άθλιες συνθήκες διαβίωση. Ορισμένοι, μάλιστα, από όσους ζουν εκεί εργάζονται ως μαρμαράδες για την κατασκευή τάφων.
Διασκέδαση – Κουλτούρα
Στροβιλιστός χορός και χορός της κοιλιάς
Τανούρα (Tanoura) ο χορός που συμβολίζει την αέναη κίνηση του ουρανού και της γης, τους πλανήτες και τη διαδοχή των εποχών.
Ο Χορός της Κοιλιάς
Στα πολυτελή κέντρα που προωθούνται οι τουρίστες συνηθίζεται να εμφανίζεται μια καλλίγραμμη χορεύτρια του δημοφιλούς ανατολίτικου χορού συνοδευόμενη από τουμπελέκι και πίπιζα.
Αιγύπτιος πουλά τοπικό παραδοσιακό ρόφημα
Γυναίκες φτιάχνουν παραδοσιακές πίτες σε φούρνο για να τις προσφέρουν σε επισκέπτες.
Με πληροφορίες απο Βικιπαιδεια
Φωτό: hit media Κουτσουράκης Κ