Τα πρώτα βήματα ένταξης στο νέο «Εξοικονομώ» – Ξεκίνησαν οι αιτήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Περιθώριο μέχρι τις 31 Μαρτίου προκειμένου να σπεύσουν στα πρώην ταμεία τους και να υποβάλλουν αίτηση για να αυξήσουν τη σύνταξή τους ή ακόμη να λάβουν και δεύτερη ανταποδοτική σύνταξη έχουν χιλιάδες διπλοασφαλιζόμενοι στο Δημόσιο και στα Ταμεία των αυτοαπασχολουμένων (τ. ΤΣΜΕΔΕ, τ. ΤΣΑΥ, τ. ΤΑΝ).

Η πλατφόρμα για το Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ ενεργοποιείται σήμερα Πέμπτη 8 Μαρτίου και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι αν και το πρόγραμμα έχει καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου του 2021, η πλατφόρμα υποβολής ανά περιφέρεια θα κλείνει αμέσως μόλις εξαντληθούν τα κεφάλαια που της αναλογούν, πιθανότατα πολύ νωρίτερα από το τέλος του 2021.

Η βασική διαφορά με το προηγούμενο πρόγραμμα είναι ότι η λήψη δανείου δεν είναι υποχρεωτική και οι δικαιούχοι μπορούν να κάνουν χρήση της επιδότησης και τα υπόλοιπο ποσό έως την ολοκλήρωση του έργου να καλυφθεί με δικά τους χρήματα. Στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος επιλέξει να πάρει δάνειο, αυτό θα είναι άτοκο και θα μπορεί να φθάσει έως και τις 25.000 ευρώ, με διάρκεια από 4 έως 6 έτη.

Οι διαθέσιμοι πόροι από το ΕΣΠΑ 2014-2020 ανέρχονται σε περίπου 250 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών κεφαλαίων, αναμένεται να ανέλθει στα 500 εκατ. ευρώ.

Τα πρώτα βήματα για την ένταξη στο πρόγραμμα

Όπως αναφέρει υπεύθυνος της εταιρείας Eurodomica, μιλώντας στο insider.gr, υπάρχουν κάποια πρώτα βήματα που πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι: «αρχικά, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έρθουν σε επικοινωνία με κάποιον ενεργειακό επιθεωρητή για να εκδώσει το πρώτο πιστοποιητικό ενεργειακής αποδοτικότητας ενώ θα φτιάξει και έναν πίνακα παρεμβάσεων με βάσει την κατηγορία στην οποία πρέπει να ενταχθεί). Ο ενεργειακός επιθεωρητής συζητά με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου τις παρεμβάσεις που τον ενδιαφέρουν (π.χ μόνωση, αλλαγή κουφωμάτων κλπ) και προτείνει στον συγκεκριμένο πίνακα τις παρεμβάσεις, τις απαιτούμενες εργασίες και το κόστος, δηλαδή τον προϋπολογισμό του έργου.

Πολλοί καταναλωτές επιλέγουν να απευθυνθούν σε έναν σύμβουλο εργασιών (στις συμβουλευτικές εταιρείες που αναλαμβάνουν να διαχειριστούν για λογαριασμό του καταναλωτή την αίτηση και υλοποίηση του προγράμματος). Ο σύμβουλος τον φέρνει σε επαφή με ενεργειακούς επιθεωρητές, προμηθευτές οι οποίοι είναι εξοικειωμένοι με το πρόγραμμα και διαθέτουν τα υλικά/προϊόντα κλπ. Σε αυτή την περίπτωση, ο ενδιαφερόμενος πρέπει πρώτα να συμπληρώσει μόνος του την αίτηση στην πλατφόρμα και στη συνέχεια να εξουσιοδοτήσει το σύμβουλο να διαχειριστεί την αίτηση.

Προϋποθέσεις ένταξης στο νέο πρόγραμμα

Στο νέο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν μονοκατοικίες, πολυκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα, τα οποία διαθέτουν οικοδομική άδεια ή άλλον νομιμοποιητικό έγγραφο. Ειδικά οι πολυκατοικίες έχουν δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα, για τις οποίες θα ισχύει ότι η κάθε μια θα λογίζεται ως μία κατοικία, ως μία μονάδα. 

Επιλέξιμη κατοικία είναι εφόσον:

•           Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.

•           Υφίσταται νόμιμα, δεν είναι αυθαίρετη.

•           Έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης της Πρώτης Ενεργειακής Επιθεώρησης (Α’ ΠΕΑ)  σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.

Οι παρεμβάσεις οι οποίες μπορούν να γίνουν από τους ενδιαφερόμενους θα αφορούν τις εξής κατηγορίες:

1.         Αντικατάσταση Κουφωμάτων.

2.         Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.

3.         Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτηριακό κέλυφος συμπεριλαμβανομένου του δώματος / στέγης και της πιλοτής.

4.         Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης.

5.         Αναβάθμιση συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης.

Για την ενημέρωση των πολιτών στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας λειτουργεί γραφείο ενημέρωσης και πληροφόρησης κοινού (Help Desk) με τηλ: 210.3000.877 και email: infoekoii@etean.com.gr.

insider.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

“Χαμός” στο Ναύπλιο στην υποδοχή των ευρωπαϊκών κυπέλλων του Ολυμπιακού (vid)

Το ταξίδι των τροπαίων του Ολυμπιακού , του Conference...

Καιρός: Επιμένει ο καύσωνας

Συνεχίζονται και σήμερα, Δευτέρα (22/7) οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες...

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 4) σήμερα Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για σήμερα Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), μεταξύ άλλων, για τη Μεσσηνία. Οι υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας, παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών. Σημειώνεται ότι με απόφαση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο