Τι αλλάζει φέτος στη φορολογική δήλωση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δύο σημαντικές αλλαγές περιλαμβάνονται στις διατάξεις βάσει των οποίων θα γίνει η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2017.

1.Η κατοχύρωση του δικαιώματος της έκπτωσης φόρου των 1.900 – 2.100 ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι κατά την διάρκεια του 2017 εξοφλήθηκαν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ή με μετρητά δαπάνες για αγορά αγαθών και λήξη υπηρεσιών συνολικού ύψους από 10% έως 18,75% επί του συνολικού ατομικού ετήσιου εισοδήματος.

2.Η κατάργηση της διάταξης που προέβλεπε έκπτωση από τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος του 10% της ετήσιας δαπάνης του φορολογούμενου για ιατρική νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων θα ισχύσουν οι εξής κανόνες:

  • Εφαρμογή φορολογικής κλίμακας με συντελεστές 22% – 45%.
  • Ετήσια εισφορά αλληλεγγύης σε ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
  • Κατάργηση της διάταξης που προέβλεπε έκπτωση από τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος του 10% του ποσού των δαπανών του φορολογούμενου για ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, εφόσον οι δαπάνες αυτές υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματός του.
  • Έκπτωση παρακρατηθέντων φόρων εισοδήματος από το συνολικό ποσό του αναλογούντος φόρου εισοδήματος που προκύπτει από το άθροισμα των φόρων που αναλογούν στις επιμέρους κατηγορίες των εισοδημάτων.
  • Έκπτωση παρακρατηθέντων ποσών ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από το συνολικό ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης που αναλογεί στο άθροισμα των εισοδημάτων του φορολογούμενου από όλες τις πηγές.
  • Έκπτωση φόρου εισοδήματος 1.900 – 2.100 ευρώ.
  • Κάθε μισθωτός και συνταξιούχος για να δικαιούται έκπτωσης φόρου θα πρέπει κατά τη διάρκεια του 2017 να έχει εξοφλήσει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δαπάνες για αγορές αγαθών ή παροχή υπηρεσιών συνολικού ύψους ίσου με ποσοστό:
  • 10% του ετησίου εισοδήματος εφόσον το ποσό αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ.
  • 10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ και 15% επί του υπερβάλλοντος ποσού και έως 30.000 ευρώ.
  • 10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ, 15% επί των επόμενων 20.000 ευρώ και 20% επί του υπερβάλλοντος ποσού εφόσον το ετήσιο εισόδημά του ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.
  • Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία ο φορολογούμενος δεν κατάφερε να καλύψει το απαιτούμενο ποσό δαπάνης με πληρωμές μέσω καρτών ή μέσω e-banking, το «ακάλυπτο» ποσό θα φορολογείται με 22%.

Οι δηλώσεις θα υποβληθούν εντός του δευτέρου τριμήνου του τρέχοντος έτους μέσω Taxisnet στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

neaselida.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Μονεμβασιά γιορτάζει την 203η επέτειο απελευθέρωσής της

Η ιστορική πόλη της Μονεμβασίας, αλλά και σύσσωμος ο...

Παραίτηση Μπάιντεν από την κούρσα για τις εκλογές των ΗΠΑ – Στηρίζει την Κάμαλα Χάρις

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι στηρίζει...

“Χαμός” στο Ναύπλιο στην υποδοχή των ευρωπαϊκών κυπέλλων του Ολυμπιακού (vid)

Το ταξίδι των τροπαίων του Ολυμπιακού , του Conference...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο