Βήμα-βήμα η ρύθμιση των 120 δόσεων σε Εφορία, Ταμεία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα παραθυράκια της νέας ρύθμισης των 120 δόσεων για χρέη σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία θα αναζητήσουν 600.000 οφειλέτες του Δημοσίου που χρωστούν περίπου 90 δισ. ευρώ προκειμένου να αποφύγουν πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, να πάρουν φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα και να πετύχουν κούρεμα στα υπέρογκα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις του παρελθόντος, πληρώνοντας ό,τι μπορούν – τουλάχιστον από 50 ευρώ τον μήνα.

Εδώ και λίγες μέρες άνοιξε τις πύλες της η ηλεκτρονική πλατφόρμα που εδώ και ενάμιση χρόνο περίμεναν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι για να υποβάλουν αιτήσεις. Το «κοστούμι» όμως είναι στενό και δεν θα χωράει σε όλους. Υπολογίζεται ότι περίπου 150.000 επιχειρήσεις και 250.000 επαγγελματίες -και σίγουρα λιγότεροι από τους 600.000 που χρωστούν συνολικά περίπου 90 δισ. σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία- θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τελικά τα εμπόδια, να καταθέσουν την αίτηση και να φτάσουν στην… πηγή για να ξεδιψάσουν.

Κοινή πλατφόρμα

Η πλατφόρμα για να καταθέσουν αιτήσεις όσοι χρωστούν σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία θα είναι κοινή. Αλλες αιτήσεις θα εξετάζει η ΑΑΔΕ και άλλες το ΚΕΑΟ, ανάλογα με το πού χρωστά ο οφειλέτης. Οι αιτήσεις θα γίνονται αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά, χωρίς άσκοπες μετακινήσεις στις εφορίες. Ωστόσο, όσοι μπουν στη διαδικασία θα χρειαστεί αρκετό χρόνο για να συγκεντρώσουν όλα τα δικαιολογητικά που θα καθορίσουν αν θα καταφέρουν να ενταχθούν στη ρύθμιση και τι διακανονισμό θα πετύχουν.

Τα κλειδιά της ρύθμισης

Το νέο μοντέλο ρυθμίσεων προς την Εφορία είναι παρόμοιο με εκείνο για τα Ταμεία, με τη διαφορά ότι το κούρεμα των οφειλών μπορεί να φτάσει και στο 95% των τόκων και προστίμων (όχι όμως στη βασική οφειλή). Η ρύθμιση αφορά ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και νομικά πρόσωπα που δεν εντάσσονται στον εξωδικαστικό συμβιβασμό γιατί δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί κ.λπ.). Δεν αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους. Η διαδικασία καλύπτει όσους έχουν χρέη έως 50.000 ευρώ αποκλειστικά και μόνο προς το Δημόσιο ή, εναλλακτικά, συνολικά χρέη έως 50.000 προς διάφορους, εκ των οποίων τουλάχιστον το 85% προς το Δημόσιο και μόνο. Προϋπόθεση είναι να κριθούν «βιώσιμοι», δηλαδή να μπορούν να πληρώνουν μέχρι το τέλος τις δόσεις τους, χωρίς να δημιουργούν νέα χρέη. Πρακτικά εφαρμόζεται μοντέλο ρύθμισης τριών ταχυτήτων σε Εφορία και Ταμεία, ανάλογα με το ύψος της οφειλής. Βασική οφειλή έως 3.000 ευρώ δεν κουρεύεται και οι μηνιαίες δόσεις φτάνουν μέχρι τις 36 το πολύ. Αυτό αφορά τους 8 στους 10 οφειλέτες του Δημοσίου. Οι κανόνες αλλάζουν για οφειλές από 3.000 έως 20.000 ευρώ και από 20.000 έως 50.000 ευρώ, όπου θα προσφέρονται διαγραφή προσαυξήσεων και έως 120 δόσεις. Σε κάθε περίπτωση, η ελάχιστη δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 50 ευρώ τον μήνα.

Μόνο «βιώσιμοι»

Στη ρύθμιση δεν μπορούν να μπουν όσοι έχουν υποστεί καταστροφή. Πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν μεν εισοδήματα ώστε να μπορούν να πληρώνουν τις δόσεις (αντιθέτως αποκλείονται αν τα χρέη τους ξεπερνάνε το 8πλάσιο των ετήσιων καθαρών εσόδων τους), αλλά όχι και τόσα πολλά γιατί κινδυνεύουν, αντί να πάρουν τη ρύθμιση, το Δημόσιο να τους πιέσει να ρευστοποιήσουν περιουσιακά στοιχεία για να το εξοφλήσουν άμεσα. Γι’ αυτό αποκλείονται αυτομάτως όσοι θεωρηθούν ότι έχουν περιουσία 25πλάσια από τα χρέη τους. Ακόμα κι αν καταφέρει πάντως να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση, το Δημόσιο μπορεί να κάνει συμψηφισμούς και να εγγράφει υποθήκες για τη διασφάλιση της είσπραξης της οφειλής. Αν αφήσει απλήρωτες 3 δόσεις συνολικά, ή δηλώσει ανακριβή στοιχεία ή παραλείψει κάποια από τις τρέχουσες υποχρεώσεις του (υποβολές δηλώσεων, πληρωμές φόρων κ.λπ.), τότε χάνει τα οφέλη της ρύθμισης, αναβιώνουν τα χρέη και επανέρχονται οι διώξεις και οι κατασχέσεις.

Τα 5 στάδια της ρύθμισης

Για να φτάσει κανείς στην… πηγή θα πρέπει να περάσει 5 στάδια:

1.Η αίτηση γίνεται ηλεκτρονικά. Θα μπορεί να υποβληθεί μέχρι και τις 31/12/2018. Η ρύθμιση χορηγείται μία φορά και μόνο για κάθε οφειλέτη.

2.Για υποβολή αίτησης απαιτείται να έχει δηλωθεί έναρξη εργασιών στην Εφορία. Το κριτήριο ανοίγει έμμεσα παράθυρο για συμμετοχή και όσων έχουν διακόψει τη δραστηριότητα ή τη λειτουργία τους, αλλά θα θελήσουν να δηλώσουν επανέναρξη για να θεωρηθούν ενεργοί -και υπό προϋποθέσεις στη συνέχεια «βιώσιμοι»- προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση. Ετσι μπορεί να δοκιμάσουν την τύχη τους και κάποιοι που έκλεισαν μέσα στην τριετία 2014-2016, ενδεχομένως αλλάζοντας και τη φορολογική δήλωση για να εμφανίσουν κέρδη. Θα χρεωθούν όμως το τέλος επιτηδεύματος (από 50 ευρώ τον μήνα) μετά την επανέναρξη.

3.Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές προς το Δημόσιο, εφόσον είχαν βεβαιωθεί στην Εφορία μέχρι και 31/12/2016. Δεν αποκλείονται έτσι και οφειλές του 2017, καθώς δεν είναι αναγκαίο να ήταν ήδη ληξιπρόθεσμες το 2016, αλλά απλώς βεβαιωμένες, ακόμα κι αν κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά τις 31/12/2016, ενδεχομένως δηλαδή και μέσα στο 2017. Δεν ρυθμίζονται οφειλές για τις οποίες εκδόθηκε οριστική δικαστική απόφαση ή υπήρξε δικαστικός συμβιβασμός, ούτε ποσά που καταλογίστηκαν λόγω παράβασης κρατικών ενισχύσεων ως ειδικά αφορολόγητα αποθεματικά.

4.Στη συνέχεια ξεκινά ο μαραθώνιος για τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών. Συγκεκριμένα, για να κριθεί αν θα ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση και με τι όρους απαιτούνται:

  • n πλήρη στοιχεία του οφειλέτη και τυχόν συνοφειλετών (υποβάλλουν αίτηση από κοινού με τον οφειλέτη)
  • n πλήρης κατάλογος όλων των πιστωτών του οφειλέτη και των οφειλόμενων ποσών ανά πιστωτή
  • n κατά περίπτωση, πιστοποιητικά από αρμόδια δικαστήρια, όπως το Πρωτοδικείο (περί μη πτώχευσης του οφειλέτη, μη υπαγωγής του σε διαδικασία εξυγίανσης ή ειδικής εκκαθάρισης ή συμφωνίας ρύθμισης ή ειδικής διαχείρισης ή βεβαίωση ότι δεν εκκρεμεί αίτηση για υπαγωγή του σε μία από τις παραπάνω διαδικασίες κ.λπ.) και το Ειρηνοδικείο (ότι δεν έχει εκδοθεί οριστική δικαστική απόφαση ρύθμισης οφειλών ή επικύρωσης δικαστικού συμβιβασμού) ή επικυρωμένο αντίγραφο αν έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση κ.λπ.
  • n αντίγραφο της τελευταίας δήλωσης ΕΝΦΙΑ και εκκαθαριστικά των τελευταίων τεσσάρων ετών, εφόσον έχουν εκδοθεί.
  • n για φυσικά πρόσωπα, αν έχουν ακίνητα και αγροτεμάχια εκτός σχεδίου πόλης, απαιτείται συμπληρωμένο έντυπο υπολογισμού αξίας του οικοπέδου από την οικεία Εφορία.
  • n για οφειλέτες νομικά πρόσωπα, πιστοποιητικό από το ΓΕΜΗ.
  • n αντίγραφο ποινικού μητρώου (για καταδίκες από απάτες κ.λπ.)
  • n για εταιρείες και στην περίπτωση που οι οφειλές προς το Δημόσιο υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ, ζητούνται χρηματοοικονομικές καταστάσεις των τελευταίων πέντε περιόδων ή προσωρινό ισοζύγιο τελευταίου μηνός (εφόσον προβλέπονται), πρόσφατα πιστοποιητικά βαρών όλων των ακινήτων, αναλυτική λίστα ανεξόφλητων υποχρεώσεων για τις οποίες υπάρχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις κ.λπ.

Το Δημόσιο μπορεί να ζητήσει επιπλέον δικαιολογητικά (εκθέσεις εκτιμητών ακινήτων, ασφαλιστήρια συμβόλαια κ.λπ.) ενώ, αν διαπιστωθούν ελλείψεις ή ανακρίβειες, «δύναται» να δοθεί προθεσμία μέχρι δέκα εργάσιμες ημέρες για τη συμπλήρωση ή τη διόρθωσή τους, αλλιώς η αίτηση απορρίπτεται.

5.Η αίτηση εξετάζεται από την ΑΑΔΕ ή το ΚΕΑΟ. Οι υπηρεσίες είσπραξης μπορούν να την εγκρίνουν ή να την απορρίψουν με βάση και τα δικά τους στοιχεία, πέραν όσων δηλώνει ο οφειλέτης. Μπορούν να κάνουν δικές τους μελέτες βιωσιμότητας για κάθε οφειλέτη ή να χρησιμοποιήσουν άλλες που έχουν συντάξει για αυτούς οι τράπεζες κ.λπ. Αν όλα πάνε καλά, σταματάνε οι διώξεις και οι κατασχέσεις. Οι συμψηφισμοί και οι υποθήκες, πάντως, δεν σταματάνε.

Αλλάζει και ο εξωδικαστικός

Παράλληλα με τις ρυθμίσεις χρεών στην Εφορία, η κυβέρνηση εξετάζει ήδη τροποποιήσεις και αλλαγές στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Και αυτό γιατί σε δύο μήνες δεν έχουν υποβληθεί ούτε 500 αιτήσεις. Μέχρι σήμερα έχουν μπει στην ηλεκτρονική εφαρμογή 110.000 οφειλέτες, οι 15.000 ξεκίνησαν να κάνουν αίτηση, οι 2.500 βρίσκονται στο έκτο και τελευταίο βήμα πριν από την υποβολή, ενώ 497 κατέθεσαν αίτηση. Τελικά έχουν εγκριθεί μόλις 15 ρυθμίσεις και από αυτές η συντριπτική πλειονότητα αφορά χρέη στον ΕΦΚΑ, που φαίνεται πιο έτοιμος να κάνει δεκτές τις αιτήσεις σε σχέση με τις τράπεζες και το Δημόσιο. Προκειμένου να διευκολυνθούν να κάνουν αιτήσεις περισσότεροι, εξετάζεται και μείωση των χρεώσεων για τον μεσολαβητή που θα κάνει τα παζάρια για το κούρεμα της οφειλής. Οι αλλαγές δρομολογούνται για μετά το Πάσχα.

Τι πρέπει να ξέρετε για τη ρύθμιση

  •  Από 5 Φεβρουαρίου για χρέη σε Εφορία, Ταμεία
  • Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις σε ΑΑΔΕ και ΚΕΑΟ
  •  Για οφειλές που είχαν γεννηθεί έως 31/12/2016
  • Προϋπόθεση να έχουν κάνει έναρξη εργασιών
  • Εντάσσονται γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί κ.λπ.
  • Δεν εντάσσονται μισθωτοί και συνταξιούχοι

Τα κλειδιά

  • Κούρεμα προσαυξήσεων 85% (έως 95% στην Εφορία)
  • Βασική οφειλή έως 50.000 ευρώ στο Δημόσιο (ή έως 50.000 συνολικά και τουλάχιστον 85% στο Δημόσιο)
  • Προϋπόθεση να κριθούν «βιώσιμοι»
  • Αποκλείονται αυτοί που τα χρέη τους ξεπερνάνε το 8πλάσιο των καθαρών εσόδων ή όσοι έχουν περιουσία 25πλάσια από τα χρέη

Τι ρυθμίσεις δίνει το Δημόσιο

  • Για βασική οφειλή έως 3.000 ευρώ: έως 36 μηνιαίες δόσεις, χωρίς κανένα κούρεμα και 50 ευρώ μηνιαίως κατ’ ελάχιστον
  • Για βασική οφειλή 3.000,01-50.000 ευρώ: έως 120 δόσεις και διαγραφή 85% ή 95% (Ταμεία, Εφορία) στις προσαυξήσεις.

Αποτελέσματα της ρύθμισης

  • Σταματάνε κατασχέσεις και διώξεις
  • Το Δημόσιο κάνει συμψηφισμούς και εγγράφει υποθήκες
  • Χάνεται η ρύθμιση αν μείνουν απλήρωτες τρεις δόσεις ή τρέχουσες υποχρεώσεις (υποβολή δηλώσεων, πληρωμή φόρων)

Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Yπολογισμός κριτηρίου βιωσιμότητας

Οφειλέτης με συνολική οφειλή ύψους 32.250 ευρώ (βασική οφειλή 27.780 και προσαυξήσεις 4.470)

Το 85% από προσαυξήσεις ή τόκους αφαιρείται (4.470 – 3.800 = 670 + 27.780 = οφειλή 28.450 ευρώ)

Είχε καθαρά προ φόρων κέρδη το 2016 1.250 ευρώ (χαμηλά), το 2015 10.800 και το 2014 8.900 ευρώ

Λαμβάνεται υπόψη μ.ό. διετίας 2014-2015 (= 9.850 ευρώ)

«Βιώσιμος» επειδή 28.450 / 9.850 = 2,9 (κάτω από 8)

Υπολογισμός κριτηρίου βιωσιμότητας

Οφειλέτης με συνολική οφειλή 25.000 ευρώ (βασική οφειλή 23.235 + προσαυξήσεις 1.765)

Το 85% από προσαυξήσεις ή τόκους αφαιρείται (1.765 – 1.500 = 265 + 23.235 = οφειλή 23.500 ευρώ)

Είχε το 2016 ζημίες 5.000 ευρώ, προ φόρων κέρδη το 2015 500 και το 2014 1.000 ευρώ (μ.ό. 2014-2015 = 750 ευρώ)

«Μη βιώσιμος» επειδή 23.500/750=31,3 (πάνω από 8)

Υπολογισμός τυποποιημένης πρότασης

Αφαιρείται το 95% από προσαυξήσεις προς το Δημόσιο

Αφαιρείται το 85% από προσαυξήσεις προς τα Ταμεία

Εως 36 έντοκες δόσεις για χρέη μέχρι 3.000 ευρώ ή

Εως 120 έντοκες για Δημόσιο – Ταμεία – τράπεζες

Εως 6 έντοκες δόσεις για τυχόν χρέη σε εργαζομένους

Εως 24 έντοκες δόσεις για οφειλές σε ιδιώτες (ή προαιρετικά 12 άτοκες δόσεις για ολική εξόφληση)

newmoney.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Αμμώνι Κορινθίας

Πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης (23/7) σε δασική...

ASTERAS AKTOR: Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τα μικρά “αστεράκια”!

Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τα μικρά "αστεράκια"! Τα μικρά...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο