Παγιώνεται η φυγή των Ελλήνων στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Περισσότεροι από 710.000 Έλληνες πήραν το δρόμο της ξενιτιάς από το 2010 και μετά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας ενώ σήμερα τέσσερις στους δέκα Έλληνες δηλώνουν ότι  αν είχαν την ευκαιρία θα  αναζητούσαν την τύχη τους έκτος Ελλάδος.

Το φαινόμενο της οικονομικής μετανάστευσης λαμβάνει πλέον χαρακτηριστικά παγίωσης, καθώς το 9% των νοικοκυριών δηλώνει ότι είχε  τη χρονιά που πέρασε ένα τουλάχιστο μέλος  της οικογένειας που μετανάστευσε στο εξωτερικό για να βρει εργασία. Το γεγονός αυτό συνδέεται άμεσα  με μεταβολή των όρων διαβίωσης για πάνω από 400,000 οικογένειες εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.  Την ανησυχητική  αυτή τάση καταγράφει η τελευταία μελέτη της Marc η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων  Ελλάδος . ‘Όπως σημειώνει  η έρευνα το μεταναστευτικό ρεύμα δε φαίνεται να υποχωρεί και ήδη το  40,1% των νοικοκυριών να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μεταναστεύσει στο εξωτερικό, αν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για εύρεση εργασίας.

Στις νεότερες ηλικίες 18-34 ετών,  μάλιστα το ποσοστό  είναι συντριπτικό και ανέρχεται στο 72,3% , στις ηλικίες μεταξύ 35-49 ετών το ποσοστό είναι στο 54,3%, μεταξύ 50-64 ετών 40,5% ενώ ακόμα και στις ηλικίες 65+ οι δυο στους δέκα λένε ότι αν μπορούσαν θα μετανάστευαν. Πάντως  πιο θετικοί στο να αναζητήσουν την τύχη τους έκτος Ελλάδος εμφανίζονται τα πλέον εύπορα και πιο μορφωμένα στρώματα της κοινωνίας, θεωρούν πιο πιθανό το ενδεχόμενο να μεταναστεύσουν. Την ίδια στιγμή το 29,9% των νοικοκυριών, δηλαδή περίπου 1 εκατομμύρια  νοικοκυριά έχουν στην οικογένεια ένα τουλάχιστο άτομο σε ανεργία ενώ το ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας ανέρχεται στο 83,5% του συνολικού αριθμού των ανέργων. Εντυπωσιακά μάλιστα είναι ότι στο σύνολο των άνεργων μελών των νοικοκυριών  το ποσοστό που λαμβάνει επίδομα ανεργίας περιορίζεται μόνο στο 7,3% . Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που οι προσδοκίες των νοικοκυριών για το νέο έτος παραμένουν αρνητικές, με το 63,6%   αναμένει επιδείνωση της οικονομικής του.  

insider.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δημήτρης Πτωχός: «4,5 Εκατ. Ευρώ για τη Βελτίωση της Προσχολικής Εκπαίδευσης στην Πελοπόννησο»

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, εκδόθηκε στο Πρόγραμμα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» 2021 – 2027  πρόσκληση που αφορά τη δημιουργία, επέκταση και εκσυγχρονισμό μονάδων προσχολικής εκπαίδευσης και φροντίδας (βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί) με προϋπολογισμό 4.500.000,00€ και δικαιούχους τους Δήμους της Περιφέρειας. «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου παραμένει προσηλωμένη στην υποστήριξη και ανάπτυξη υποδομών που προάγουν την ποιότητα ζωής

Περιφερειακή Επιτροπή Πελοποννήσου | Σειρά αποφάσεων για εντάξεις έργων

Συνεδρίασε, την Τρίτη 23 Ιουλίου, δια ζώσης και με τηλεδιάσκεψη, η Περιφερειακή Επιτροπή Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Αναπληρωτής Περιφερειάρχη, Χρήστος Λαμπρόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Ένα από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν η κουνοποκτονία, όπου με μειωμένο κόστος, συνεχίζεται χωρίς προβλήματα. Οι ψεκασμοί μάλιστα θα γίνονται σε όλη την διάρκεια του καλοκαιριού.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΕΤΩΝ 46! Ο Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού μέσα από σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό από το πολύτιμο Αρχείο της ΕΡΤ.

Ο Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού στα Λαγκάδια Γορτυνίας, μέσα από σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό από το πολύτιμο Αρχείο της ΕΡΤ!!! Το υλικό προέρχεται από την εκπομπή «Παρασκήνιο» και το αφιέρωμα (26΄) στον 5ο Διαγωνισμό Δημοτικού Τραγουδιού, που πραγματοποιήθηκε στα Λαγκάδια Γορτυνίας, τον Ιούλιο του 1978. Η εκπομπή προβλήθηκε από την ΕΡΤ, στις 16 Αυγούστου 1978. Δημοσιογραφική επιμέλεια: Δημήτρης

Στην Τρίπολη η κηδεία του Νίκου Μαστραντώνη από τον Άγιο Πέτρο

Η κηδεία του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΑΣΤΡΑΝΤΩΝΗ, θα γίνει σήμερα Τετάρτη...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο