Ναι, μπορείς να τα χαλάσεις όλα πριν καν μιλήσεις. Όταν συναντάς κάποιον, σύμφωνα με έρευνες, εκείνος τείνει να σχηματίσει εντύπωση για σένα από το πρώτο δευτερόλεπτο.
Η κακή γλώσσα του σώματος μπορεί να καταστρέψει μια συνέντευξη, μια συνάντηση, μια επικοινωνία με πελάτη ή ακόμα και μια σχέση. Εδώ είναι τα βασικά λάθη που μπορείς να αποφύγεις.
1. Καμπούριασμα
Η κακή στάση σώματος και το καμπούριασμα σε κάνουν να δείχνεις μαζεμένος και να φαίνεσαι μικρότερος από ότι είσαι, είναι ένα σημάδι που δείχνει ότι έχεις έλλειψη αυτοπεποίθησης ή δεν ενδιαφέρεσαι για το ότι σου λέει ο συνομιλητής σου. Γι’ αυτό σήκωσε ψηλά ώμους και λαιμό.
2. Σηκωμένο πιγούνι
Εντάξει να σηκώσεις ψηλά το κεφάλι σου, αλλά μην το παρακάνεις. Στην προσπάθειά σου να δείχνεις ψηλός και με αυτοπεποίθηση μην κάνεις το λάθος να σηκώσεις το πιγούνι σου περισσότερο από όσο χρειάζεται. Έτσι, το μόνο που θα καταφέρεις θα είναι να κάνεις τον συνομιλητή σου να νιώθει ότι αισθάνεσαι ανώτερός του.
3. Αποφυγή οπτικής επαφής
Το να αποφεύγεις να κοιτάξεις στα μάτια τον συνομιλητή σου δείχνει ότι είτε δεν σε ενδιαφέρει η συζήτηση είτε έχεις κάτι να κρύψεις. Βέβαια, η πολλή οπτική επαφή είναι και λίγο τρομακτική. Κράτα ισορροπίες επιδιώκοντας την οπτική επαφή στο μισό του χρόνου της δική σου ομιλίας και στο 70% του συνομιλητή σου.
4. Κακή χειραψία
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το κάνεις λάθος. Πολύ ελαφριά, πολύ σφιχτά, το να προσπαθήσεις να βάλεις το δικό σου χέρι στο πάνω μέρος κ.ά. Ο μόνος τρόπος είναι η εξάσκηση.
5. Νευρικές κινήσεις
Το κάνουμε όλοι όταν νιώθουμε αμήχανα ή είμαστε νευρικοί. Είτε ασχολούμαστε με τα μαλλιά μας, με τα αξεσουάρ μας, με τα νύχια μας ή με ότι άλλο μπορείς να φανταστείς. Λόγω του ότι είναι μια κίνηση που γίνεται ασυναίσθητα δεν είναι κάτι που εύκολα μπορείς να σταματήσεις όταν νιώθεις άγχος. Προσπάθησε όμως όταν πιάνεις τον εαυτό σου να το κάνει να το σταματάς και να δείχνεις ήρεμος αλλιώς η εικόνα που δείχνεις είναι εκείνη του φοβισμένου, του νευρικού, του ανυπόμονου ή εκείνου που ντρέπεται για κάτι.
6. Κρυμμένα χέρια
Είναι μια κοινή συνήθεια να προσπαθούμε να κρύψουμε τα χέρια μας όταν αισθανόμαστε άβολα. Το πιο συνηθισμένο είναι να βάζουμε τα χέρια στις τσέπες ιδίως όταν στεκόμαστε και κάνουμε μια παρουσίαση ή μιλάμε σε κάποιον όρθιοι. Όμως, η τάση του να προσπαθούμε να βάλουμε τα χέρια μας κάπου που οι άλλοι δεν θα μπορέσουν να δουν δείχνει και πάλι ότι έχουμε κάτι να κρύψουμε
7. Σταυρωμένα χέρια
Οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται αυτό το σήμα ως μια αντίσταση σε ότι ακούς ή ως αντιπάθεια για το πρόσωπό τους. Αν θέλεις ο συνομιλητής σου να νιώθει ότι έχεις την προσοχή σου σε όσα έχει να σου πει, ακόμα και αν κρυώνεις, μην σταυρώσεις τα χέρια σου.
8. Γυρτός προς τα πίσω
Άλλο ένα αρνητικό σημάδι είναι το να είσαι γυρτός προς τα πίσω. Είναι ξεκάθαρο σημάδι ότι έχεις βαρεθεί ή είσαι κουρασμένος και αμέσως δίνει σήμα στον συνομιλητή σου να τελειώσει τη συζήτηση. Γι’ αυτό αν θέλεις να κάνεις θετική εντύπωση κάθισε ευθεία και γείρε το σώμα σου ελάχιστα προς τα εμπρός, ώστε να δίνεις το σήμα ότι όλη σου η προσοχή είναι στραμμένη στο συνομιλητή σου.
9. Επαφή
Μην παραβιάζεις τον προσωπικό χώρο του άλλου. Είναι κάτι που διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά υπάρχουν πολλοί που δεν θέλουν να τους αγγίζουν. Κινήσου με ασφάλεια και δώσε στον άλλον το χώρο που χρειάζεται. Οπότε, σε περίπτωση που δεν φλερτάρεις μην έρθεις σε άλλη επαφή πέρα από τη χειραψία.
10. Να κοιτάξεις το ρολόι σου
Απλά μην το κάνεις. Όσο διακριτικά και αν πιστεύεις ότι το έκανες ο άλλος θα το καταλάβει. Αν πρέπει οπωσδήποτε να δεις το ρολόι σου ή το κινητό σου γιατί έχεις κάποιο άλλο ραντεβού ή περιμένεις κάποιο επείγον τηλεφώνημα, μπορείς να ζητήσεις συγγνώμη και να αναφέρεις το λόγο που το κάνεις
11. Μεγάλες χειρονομίες
Σε πολλούς ανθρώπους αρέσει να μιλάνε με τα χέρια τους και είναι πολύ ωραίο γιατί ενισχύει τα λεγόμενά τους. Όμως, και εδώ θέλει μεγάλη προσοχή καθώς το να χρησιμοποιείς έντονες και μεγάλες χειρονομίες όσο μιλάς σε κάνει να δείχνεις επιδεικτικός. Δεν χρειάζεται να είσαι σαν ξύλινο στρατιωτάκι, φυσικά, αλλά μπορείς να κρατήσεις τις χειρονομίες σου αργές, μικρές και ελεγχόμενες.
12.Δάχτυλα σε γροθιά
Μην κλείνεις τα χέρια σου σε γροθιά. Άνοιξε τα δάχτυλά σου, δείξε ότι είσαι δεκτικός σε ότι ακούς . Με το να κρατάς τα χέρια σου ανοιχτά δείχνεις φιλική διάθεση στο συνομιλητή σου και ότι δεν έχεις κάτι να κρύψεις ή για κάτι να ντρέπεσαι.
spoudase.gr