Τετάρτη, 30 Απριλίου, 2025
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ

Η Τουρκία σχεδίαζε εισβολή στην Ελλάδα από το 2003 – Τα σχέδια για κατάκτηση του Αιγαίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα ανησυχητικό δημοσίευμα ήρθε στο φως, το οποίο αναφέρει ότι η Τουρκία κατήρτισε σχέδια για εισβολή στην Ελλάδα από το 2003, με στόχο την κατάκτηση του Αιγαίου μέσα σε λίγα 24ωρα.

Η τουρκική ιστοσελίδα Νordic Μonitor δημοσίευσε το Power Point που εξέτασε η τουρκική στρατιωτική ηγεσία και σημείωσε ότι πιθανώς το σχέδιο δεν έχει απορριφθεί σήμερα, αλλά επικαιροποιηθεί για να ανταποκρίνεται στις τωρινές απαιτήσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στόχος της Άγκυρας ήταν η κατάκτηση του Αιγαίου. Για να επιτευχθεί αυτό, θα εξαπέλυε επίθεση αντιπερισπασμού στη Θράκη, ώστε να ξεγελάσει τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και να καταστρέψει ένα μεγάλο μέρος τους. Ταυτόχρονα, θα γινόντουσαν επιχειρήσεις για να ελέγξει τα ελληνικά νησιά. Το σχέδιο προέβλεπε η εισβολή να διαρκέσει τρεις με τέσσερις μέρες, επειδή ΕΕ και ΗΠΑ θα αντιδρούσαν, ακόμα και με τα όπλα αν χρειαζόταν.

Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε σε στρατιωτικό σεμινάριο στις 5-7 Μαρτίου 2003, υπό την ηγεσία του στρατηγού Çetin Doğan, τότε διοικητή του 1ου Σώματος Στρατού με έδρα την Κωνσταντινούπολη. Στο σεμινάριο συμμετείχαν πολλοί αξιωματικοί και εκπρόσωποι του τουρκικού Γενικού Επιτελείου.

Όπως αναμεταδίδει το newsbeast.gr,  η ιστοσελίδα της γείτονος έγραψε ότι το σχέδιο αποκαλύφθηκε δημόσια το 2010 κατά τη διάρκεια της δίκης της «Βαριοπούλας», όταν εκατοντάδες Τούρκοι στρατιωτικοί κατηγορήθηκαν για πραξικόπημα κατά του Ερντογάν. Λόγω των κατηγοριών για πραξικόπημα, το σχέδιο «θάφτηκε» και δεν έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις.

Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν αποκηρύχτηκε από τον τουρκικό στρατό, αντιθέτως μπορεί να έχει αναθεωρηθεί, με στόχο να πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή.

Οι δυσκολίες που υπάρχουν σήμερα

Σύμφωνα με το τουρκικό δημοσίευμα, αν διεξάγονταν πόλεμος το 2003 ο τουρκικός στρατός τις πρώτες μέρες θα αντιμετώπιζε μόνο τον ελληνικό. Σήμερα όμως, οι αμερικανικές βάσεις είναι διάσπαρτες σε όλη την ελληνική επικράτεια, ειδικά στα εδάφη που στοχεύει να χτυπήσει ή κατακτήσει η Τουρκία.

Σε περίπτωση που η Άγκυρα ξεκινούσε πόλεμο λοιπόν, θα είχε αυξημένες πιθανότητες να χτυπήσει αμερικανικές δυνάμεις, γεγονός που θα ανάγκαζε τις ΗΠΑ να απαντήσουν. Επίσης, η κυβέρνηση Ερντογάν όχι μόνο δεν επιθυμεί στενότερη συνεργασία με τον αμερικανικό στρατό, αλλά απεμπλοκή. Έτσι, αν κατακτούσε ελληνικά εδάφη με αμερικανικές βάσεις, θα έπρεπε να διώξει τους Αμερικανούς, κάτι που συνεπάγεται περισσότερα προβλήματα για την Τουρκία.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια η αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας βάζει και το Παρίσι στην εξίσωση, το οποίο δεν επιθυμεί να χάσει ένα σημαντικό πελάτη από τα εξοπλιστικά του προγράμματα.

Η Νordic Μonitor σημείωσε πως το τουρκικό σχέδιο πλέον αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα προς την υλοποίησή του, όμως η αλλοιτρωτική ρητορική των Τούρκων αξιωματούχων δείχνει ότι τα σχόλια τους δεν είναι μόνο για εσωτερική κατανάλωση, αλλά αντανακλούν τις θέσεις τους για το μέλλον.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έργα για οδική ασφάλεια και αγροτική παραγωγή στο επίκεντρο της Περιφερειακής Επιτροπής

Σημαντικές αποφάσεις για έργα οδικής ασφάλειας και προστασίας της αγροτικής παραγωγής έλαβε η Περιφερειακή Επιτροπή Πελοποννήσου, η οποία συνεδρίασε την Τρίτη 29 Απριλίου υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη, Χρήστου Λαμπρόπουλου. Ανάμεσα στα θέματα που εγκρίθηκαν, περιλαμβάνονται: -Η έγκριση των τευχών δημοπράτησης και της συγκρότησης επιτροπής διαγωνισμού για το έργο «Συντήρηση του επαρχιακού οδικού δικτύου

Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου το 3ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Κόρινθο

Η Κόρινθος υποδέχεται για τρίτη συνεχή χρονιά το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, έναν θεσμό που έχει εδραιωθεί πλέον στη συνείδηση μαθητών, εκπαιδευτικών και φίλων του πολιτισμού, προβάλλοντας τη διαχρονική αξία του αρχαίου δράματος μέσα από τη ματιά της νέας γενιάς. Το Φεστιβάλ, που τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, φέρει τον τίτλο «Το

Επιδοτούμενες δράσεις Μελισσοκομίας έτους 2025

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου ενημερώνει τους μελισσοκόμους  ότι έχει ξεκινήσει για το έτος 2025 η υποβολή των αιτήσεων για συμμετοχή στις παρακάτω δράσεις: « Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων » (Φ.Ε.Κ.: 3277/Β/17-05-2023) όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας»(Φ.Ε.Κ.: 3273/Β/17-05-2023) όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει «Αναλύσεις μελιού και

Συνελήφθησαν 38 άτομα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σε εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, καθώς και της διαμόρφωσης...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ