Παρασκευή, 18 Απριλίου, 2025
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ

Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης: Ξεπερνώντας το στίγμα και αγκαλιάζοντας τη νέα ζωή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μέχρι το 2025, περισσότερες από ένα δισεκατομμύριο γυναίκες θα βρίσκονται σε περιεμμηνοπαυσιακή ή μετεμμηνοπαυσιακή κατάσταση.

Η Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης που γιορτάζεται στις 18 Οκτωβρίου εστιάζει φέτος στην ορμονική θεραπεία της εμμηνόπαυσης, επισημαίνοντας τη σημασία της παροχής αξιόπιστων και τεκμηριωμένων πληροφοριών στις γυναίκες.

Παρά το γεγονός ότι σε πολλές περιοχές του κόσμου η εμμηνόπαυση και η ορμονική θεραπεία είναι καλά κατανοητές, σε άλλες παραμένουν ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα ή δεν λαμβάνουν την απαραίτητη προσοχή.

Για το λόγο αυτό, η International Menopause Society (IMS) και η Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης (ΕΛΕΤΕΜ), με αφορμή τον εορτασμό, επισημαίνουν την ανάγκη για σωστή ενημέρωση και καθοδήγηση από επαγγελματίες υγείας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι γυναίκες θα κάνουν ενημερωμένες επιλογές σχετικά με την υγεία τους.

Η ορμονική θεραπεία συμπληρώνει τις ορμόνες που το σώμα των γυναικών σταματά να παράγει μετά την εμμηνόπαυση, ιδιαίτερα τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη, που είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση των συμπτωμάτων και την προστασία της υγείας τους.

Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν τη χορήγηση ορμονών μέσω χαπιών, αλοιφών, επιθεμάτων, και κολπικών γέλων, με τη μορφή που είναι καταλληλότερη για την κάθε γυναίκα. Η ορμονική θεραπεία βοηθά στη μείωση εξάψεων, νυχτερινών εφιδρώσεων, κολπικής ξηρότητας, ενώ προστατεύει την υγεία των οστών και της καρδιάς.

Η ορμονική θεραπεία συνήθως δεν συνιστάται για γυναίκες που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση χωρίς ενοχλητικά συμπτώματα ή για εκείνες που έχουν ιστορικό σοβαρών ιατρικών καταστάσεων, όπως καρκίνο του μαστού ή θρομβώσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι σημαντική η εξατομικευμένη συζήτηση με τον γιατρό για τις καλύτερες επιλογές.

Η εμμηνόπαυση επηρεάζει όλο και περισσότερες γυναίκες παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025, περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο γυναίκες θα βρίσκονται σε περιεμμηνοπαυσιακή ή μετεμμηνοπαυσιακή κατάσταση.

Σύμφωνα με την ΕΛΕΤΕΜ, είναι σημαντικό οι γυναίκες να ενημερώνονται σωστά για τις δυνατότητες που προσφέρει η ορμονική θεραπεία, αναγνωρίζοντας τα οφέλη αλλά και τους κινδύνους που υπάρχουν σε κάποιες περιπτώσεις. Η Πρόεδρος της ΕΛΕΤΕΜ, κα Αθανασία Παππά, σημειώνει:

«Η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσικό στάδιο στη ζωή κάθε γυναίκας, αλλά τα συμπτώματα της δεν πρέπει να παραβλέπονται. Η εξατομικευμένη προσέγγιση στη θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των γυναικών που αντιμετωπίζουν σοβαρά συμπτώματα. Είναι σημαντικό να ξεπεραστεί το στίγμα που συχνά συνοδεύει την εμμηνόπαυση».

Παράλληλα, η Ταμίας και Υπεύθυνη Επικοινωνίας της ΕΛΕΤΕΜ, κα Καίτη Αντωνοπούλου, προσθέτει: «Οραματιζόμαστε ότι όλες οι γυναίκες θα έχουν εύκολη πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες και υγειονομική περίθαλψη, ώστε να κάνουν ενημερωμένες επιλογές στη διαχείριση της εμμηνόπαυσης. Η προσπάθειά μας εστιάζει στην εκπαίδευση και την ενδυνάμωση των γυναικών για να λάβουν τις αποφάσεις που ταιριάζουν στις προσωπικές τους ανάγκες».

«Η Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης είναι μια ευκαιρία να ενθαρρύνουμε όλες τις γυναίκες να μιλήσουν ανοιχτά για την εμμηνόπαυση και να αναζητήσουν τη φροντίδα που χρειάζονται για να βελτιώσουν την υγεία τους, χωρίς στίγμα και παρανοήσεις» καταλήγει η κα Παππά.

Σχετικά με την Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης (ΕΛΕΤΕΜ)

Η ΕΛΕΤΕΜ είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που προάγει την ενημέρωση γύρω από τα θέματα της εμμηνόπαυσης. Μέσω δράσεων ευαισθητοποίησης, η ΕΛΕΤΕΜ επιδιώκει να παρέχει επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση και υποστήριξη σε γυναίκες που βιώνουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΤΕΧΑΝ: Τέσσερις (4) Μεγάλοι Εκπαιδευτικοί Διαγωνισμοί Ανακύκλωσης σε όλη την Ελλάδα!

Η ΤΕΧΑΝ Α.Β.Ε.Ε., πρωτοπόρος στον τομέα της κυκλικής οικονομίας...

Εγκρίθηκε η Στρατηγική ΟΧΕ των Δήμων Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, Σικυωνίων και Νεμέας –Δημήτρης Πτωχός: «Νέο αναπτυξιακό εργαλείο ύψους 20,2 εκ

Η Στρατηγική Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) των Δήμων Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, Σικυωνίων και Νεμέας εγκρίθηκε, με συνολικό προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 20.200.000 €, ανοίγοντας τον δρόμο για σημαντικές παρεμβάσεις στην περιοχή. Η χρηματοδότηση εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Πελοπόννησος» 2021–2027, με 17.200.000 € από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και 3.000.000 € από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ (ΕΚΤ+). Η

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΧΑΡ. ΚΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Αγαπητές συμπολίτισσες και αγαπητοί συμπολίτες, Η λαμπρότερη γιορτή της Χριστιανοσύνης, το Άγιο Πάσχα, ανατέλλει ξανά για να μεταδώσει το αιώνιο μήνυμα της νίκης της ζωής επί του θανάτου, της αγάπης που ξεπερνά κάθε ανθρώπινο όριο και της ελπίδας που παραμένει άσβεστη ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές. Η Μεγάλη Εβδομάδα μάς οδηγεί μέσα από το

ΔΗΜΟΦΙΛΗ