Θεόδωρος Βερούτης: «Ζωντανό κομμάτι της ιστορίας και της παράδοσής μας ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγόριανης»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης παρευρέθηκε την Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024 στην Αγόριανη, στην επιστημονική ημερίδα με θέμα «100 χρόνια από την θεμελίωση του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγόριανης του Δήμου Σπάρτης (1924-2024) – Ιχνηλατώντας τη Νεότερη Ιστορία της Κοινότητας Αγόριανης  και του Βορείου Ταϋγέτου, από τους Βαλκανικούς πολέμους (1912-1913) έως και το 1980».

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Αγόριανης, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Αγόριανης.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης,  ανέφερε :

«Με ιδιαίτερη χαρά, απευθύνω θερμό χαιρετισμό στην επιστημονική ημερίδα με θέμα «100 χρόνια από την θεμελίωση του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγόριανης Δ.Ε. Πελλάνας», μια εκδήλωση που σκοπός της είναι να τιμήσουμε και να εορτάσουμε την εκατονταετηρίδα από την ίδρυση ενός από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία της περιοχής μας, αλλά και να αντλήσουμε μέσα από την διαχρονική εξέλιξη του Ναού, πολύτιμα στοιχεία της ιστορίας του τόπου μας και των ανθρώπων του.

Ο Ιερός Ναός της Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγόριανης, δεν είναι απλώς ένα κτίσμα, αλλά ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας και της παράδοσής μας. Αποτελεί σημείο αναφοράς για τη θρησκευτική και πολιτιστική ζωή της Αγόριανης, που επί έναν αιώνα προσφέρει πνευματική καθοδήγηση και στήριξη στους κατοίκους της περιοχής.

Η θεμελίωση του ναού ξεκίνησε το 1924, σε μια εποχή που η Ελλάδα ανάρρωνε από τις δυσκολίες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της Μικρασιατικής Καταστροφής. Παρά τις δύσκολες όμως συνθήκες, οι κάτοικοι της Αγόριανης  κατάφεραν να δημιουργήσουν αυτόν τον μεγαλοπρεπή θρησκευτικό χώρο λατρείας με ένα οικοδόμημα, που παραπέμπει σε Ναό αστικής και όχι αγροτικής περιοχής, θέλοντας να τιμήσουν με αυτόν τον τρόπο την Παναγία και να δημιουργήσουν ένα εμβληματικό τοπόσημο θρησκευτικής λατρείας και πνευματικής ανάτασης.

Ο μόχθος που κατέβαλλαν οι κάτοικοι της περιοχής, για την ανέγερση του Ναού, αντανακλά την αφοσίωσή τους στην χριστιανική πίστη και την ελληνική παράδοση αλλά και την βεβαιότητα της δημιουργίας ενός χώρου που προορίζεται να σφραγίσει στο μέλλον, όλα τα  σημαντικά θρησκευτικά, ιστορικά και πολιτιστικά γεγονότα της περιοχής.

Θερμά συγχαρητήρια στον Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο της Αγόριανης, που σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας της Αγόριανης, αναδεικνύουν με αυτόν τον τρόπο της ιστορία του τόπου μας.

Ως Περιφέρεια Πελοποννήσου θα υποστηρίζουμε πάντα τέτοιες πρωτοβουλίες, που προάγουν τον πολιτισμό και την παράδοσή μας, αλλά επίσης, μας επιτρέπουν να αντλήσουμε διδάγματα και πολύτιμες γνώσεις για την εξέλιξη του τόπου μας.


Discover more from Πελοποννησιακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πολύ υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς στις ΠΕ Αργολίδας και Κορινθίας την Πέμπτη 15 Αυγούστου

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, τον οποίο εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας για την Πέμπτη 15 Αυγούστου προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στους Νομούς Αργολίδας και Κορινθίας. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες και στους επαγγελματίες να είναι ιδιαίτερα

Απαγόρευση στην κατανάλωση ύδατος σε πολλές κοινότητες του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας

Σε συνέχεια πλήθους πρόσφατων ανακοινώσεων σχετικά με την ανεπάρκεια...

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΒΡΕΦΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2024-2025

Loading... Taking too long? Reload document | Open in new tab Download [1.32 MB] The post ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΒΡΕΦΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2024-2025 appeared first on korinthos.gr.

Ένα νέο, μεγάλο parking στα Λουτρά Ωραίας Ελένης για όλους!

Το πρόβλημα της στάθμευσης είναι μεγάλο, υπαρκτό και σοβαρό. Και είναι υποχρέωσή μας να το αντιμετωπίζουμε, όσο πιο άμεσα μπορούμε, ειδικά τώρα στην καρδιά του καλοκαιριού, που ο Δήμος μας πλημμυρίζει απο κόσμο. Κάτοικοι, παραθεριστές και απλοί επισκέπτες έρχονται εδώ για να περάσουν λίγες ημέρες, ή λίγες ώρες. Η αντιδημαρχία Έργων ανέλαβε πριν απο μερικές

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο