ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 5ο Θερινό Σχολείο για την Πολιτιστική Κληρονομιά του Αγροτικού Χώρου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με την τελετή απονομής διπλωμάτων στους συμμετέχοντες ολοκληρώθηκε και φέτος με επιτυχία το 5ο Θερινό Σχολείο για την Πολιτιστική Κληρονομιά του Αγροτικού Χώρου με ειδική θεματική: «Διαφυλάσσοντας την  Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Καλές Πρακτικές για σύγχρονες προκλήσεις»,
το οποίο διοργανώθηκε για πέμπτη χρονιά, στη Δημητσάνα από τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Συνεδριακό Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας, από κοινού με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Δήμο Γορτυνίας, το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης (Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς), την Κοιν.Σ.Επ. Μαίναλον και άλλους τοπικούς φορείς και πολίτες, από 21έως 28 Ιουλίου.

Ως τόπος διοργάνωσης του 5ου Θερινού Σχολείου, η Δημητσάνα, όπως ανέφερε στην πρόσκληση του το Υπουργείο Πολιτισμού, συγκεντρώνει τα εξής χαρακτηριστικά:

α) Πρόκειται για τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, στο οποίο αποτυπώνεται η συνέχεια της κατοίκησης από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα (αρχαία Τεύθις, αρχαία Γόρτυνα, βυζαντινές εκκλησιές, νεότερα μοναστηριακά σύνολα αποκατεστημένα από το ΥΠΠΟ, μοναδικά δείγματα νεότερης λαϊκής και λόγιας αρχιτεκτονικής, παραδοσιακοί οικισμοί, έντονα αποτυπωμένη στον χώρο αγροτική ταυτότητα).

β) Στην περιοχή δραστηριοποιούνται με τρόπο ιδιαίτερα επιτυχημένο πολιτιστικοί φορείς, όπως το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, το Λαογραφικό Μουσείο Στεμνίτσας, το Ιστορικό Αρχείο Γορτυνίας και η Βιβλιοθήκη Δημητσάνας, το Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας, η Κίνηση Πολιτών «Άνθη της Πέτρας» κ.ά.

γ) Στη Δημητσάνα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για τη δημιουργία του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Δημητσάνας, το οποίο πρόκειται να στεγασθεί στο Αρχοντικό Αντωνόπουλου. Την ευθύνη σχεδιασμού του έργου, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2021-2027», έχει η ΔΙΝΕΠΟΚ. Η μουσειολογική μελέτη, η οποία έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Μουσείων του ΥΠΠΟ, βασίζεται σε μια ανανεωμένη προσέγγιση τόσο της λαογραφίας και της μουσειολογίας, όσο και του ρόλου που μπορούν να αναλάβουν τα λαογραφικά μουσεία στις τοπικές κοινωνίες του αγροτικού χώρου.

δ) Οι περιοχές της Αρκαδίας συνδέονται μεταξύ τους με το πρώτο διεθνώς πιστοποιημένο ελληνικό περιπατητικό μονοπάτι (Menalon Trail). Έτσι, η ευρύτερη περιοχή της Δημητσάνας αποτελεί ιδανικό πεδίο για την πρακτική εκπαίδευση των συμμετεχόντων/-ουσών στην ερμηνεία τοπίου και πολιτιστικής κληρονομιάς. Ως εκ τούτου, η Δημητσάνα προσφέρει πολλά παραδείγματα για τις δυνατότητες αλλά και τα προβλήματα που σχετίζονται με την ανάδειξη μιας ορεινής αγροτικής περιοχής σε πολιτισμικό αγαθό (προστασία του οικισμού, πολιτιστικός τουρισμός).

Το πρόγραμμα περιλάμβανε καθημερινές συνεδρίες και εργαστήρια, πεζοπορία στο φαράγγι του Λούσιου και πλαισιώθηκε από ποικίλες εκδηλώσεις των οποίων στόχος ήταν αφενός η ανάδειξη της σημασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς σε ένα ευρύτερο κοινό που κατοικεί στην περιοχή ή την επισκέπτεται κατά τους θερινούς μήνες και αφετέρου η ενεργός συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στη διοργάνωση του Θερινού Σχολείου και στον διάλογο που προέκυψε για την πολιτιστική κληρονομιά του αγροτικού χώρου.

Οι 23 σπουδαστές/-τριες, κυρίως μεταπτυχιακοί φοιτητές/-τριες στους κλάδους της κοινωνικής ανθρωπολογίας, εθνολογίας, λαογραφίας, πολιτισμικών σπουδών, πολιτιστικής διαχείρισης και υποψήφιοι/-ες διδάκτορες συναφών επιστημονικών πεδίων, εκπαιδευτικοί, καθώς και στελέχη θεσμών που διαχειρίζονται την πολιτιστική κληρονομιά (π.χ. μέλη πολιτιστικών συλλόγων, ΚΟΙΝ.ΣΕΠ κ.ά.) παρακολούθησαν εισηγήσεις από τους:

α) Εκ μέρους του ΥΠΠΟ:

-Σταυρούλα-Βίλλυ Φωτοπούλου, Διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΥΠ.ΠΟ.
-Γιάννης Ν. Δρίνης, Λαογράφος, Προϊστάμενος Τμήματος Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων, Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΥΠ.ΠΟ.

-Ειρήνη Γιοβάνοβιτς, MSc Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων, Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

-Όλια Πεπεράκη, Αρχαιολόγος, Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

-Έλενα Μπαζίνη, Κοινωνική Ανθρωπολόγος – Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

-Μαρία Σερέτη, Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

-Χριστιάνα Βρανιστάι, Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

-Γιάννης Τσούκας, Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

-Σοφία Μπασιούκα, Τοπογράφος Μηχανικός Δρ. – Τμήμα Μουσείων Νεότερου Πολιτισμού, Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ΥΠ.ΠΟ.

β) καθώς και των ακόλουθων εισηγητών:

-Αλέξης Κατσαρός, Εκτελεστικός Διευθυντής Μεσογειακού Ινστιτούτου για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA)

-Δημήτρης Ρουσουνέλος, Συγγραφέας-γευσιθήρας, συνεργάτης του περιοδικού Γαστρονόμος

-Δέσποινα Νάζου, Κοινωνική Ανθρωπολόγος, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Πανεπιστήμιο Κρήτης

-Παναγιώτης Θεοδωράκης, Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «Διαδρομές στη Μάρπησσα»

-Όλγα Καραγιάννη, Συντονίστρια δράσεων του Ερευνητικού Κέντρου Άνδρου «Andros Routes»

-Βέρα Δηλάρη, Εθνική Συντονίστρια του Δικτύου Συνδεδεμένων Σχολείων της UNESCΟ-ASPnet στην Ελλάδα, Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.

-Κατερίνα Χριστοδούλου, Εκπαιδευτικός στο Ράλλειο Γενικό Λύκειο Θηλέων Πειραιά – στέλεχος στο Γραφείο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Προγραμμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, διεθνής εμπειρογνώμονας της UNESCO για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά στη σχολική εκπαίδευση

-Δημήτρης Μυστακίδης, Μουσικός – Μέλος Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού, Τμήμα Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

-Κώστας Δαμιανίδης, Αρχιτέκτονας Δρ., Μελετητής της ιστορίας της ξυλοναυπηγικής

-Ανδρέας Παπασαλούρος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Σχολή Θετικών Επιστημών, Τμήμα Μαθηματικών

-Νίκος Μπαριάμης, Υπεύθυνος Λαογραφικής Ομάδας Λακωνίας

-Ανδρομάχη Οικονόμου, Διευθύντρια Ερευνών Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών

-Γιάννης Γεωργίου, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Senior Android Developer

-Αλίκη Γκανά, Αλέξανδρος Λαμπρίδης, «Κυρατζήδες» του Πολυφωνικού Καραβανιού.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γλεντήσουν μαζί με τους σπουδαστές του 6ου Εργαστηρίου της Παραδοσιακής Τέχνης της Πέτρας, το οποίο υλοποιήθηκε παράλληλα στα γειτονικά Λαγκάδια από το Σωματείο «Άνθη της Πέτρας», στο μοραΐτικο γλέντι που διοργανώθηκε από τον Δήμο Γορτυνίας, καθώς και τους Δημητσανίτες και τις Δημητσανίτισσες, με τη σημαντική – όπως κάθε χρονιά – συμβολή της κας Αγγελικής Μπίρη, Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Δημητσάνας.

Την Κυριακή το πρωί στο Συνεδριακό Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας πραγματοποιήθηκε η απονομή διπλωμάτων.

Η Διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομίας του Υπουργείου Πολιτισμού κα Σταυρούλα Φωτοπούλου εξέφρασε ευχαριστίες προς το Δήμο Γορτυνίας και τον Δήμαρχο Ευστάθιο Κούλη για την υποστήριξη που προσφέρει στη διοργάνωση και υλοποίηση του Θερινού Σχολείου από το 2018 μέχρι σήμερα. «Πιστεύουμε ότι οι συνεργασίες αυτού του είδους, μεταξύ κεντρικής διοίκησης, τοπικής αυτοδιοίκησης, ακαδημαϊκής κοινότητας και κοινωνίας των πολιτών προάγουν την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του αγροτικού χώρου και συμβάλλουν στην ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης και διαχείρισης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στη βάση των αρχών της αειφορίας και της βιωσιμότητας», ανέφερε η κα Φωτοπούλου.

Οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες δήλωσαν ικανοποιημένοι και χαρούμενοι για τα αποτελέσματα του Θερινού Σχολείου ανανεώνοντας το ραντεβού τους για το επόμενο έτος.

Εκ του Δήμου Γορτυνίας

ΑΠΟΝΟΜΗ-ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ-ΘΕΡΙΝΟ-ΣΧΟΛΕΙΟΛήψη

Discover more from Πελοποννησιακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πολύ υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς στους νομούς Αργολίδας, Κορινθίας και Λακωνίας την Τετάρτη 31 Ιουλίου

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, τον οποίο εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας για την Τετάρτη 31 Ιουλίου προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στους Νομούς Αργολίδας, Kορινθίας και Λακωνίας. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες και στους επαγγελματίες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί

Διαγωνισμός για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης για την εκτέλεση της προμήθειας ΔΡΑΣΕΙΣ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ – Υποέργο 1 της Πράξης «Δράσεις Ψηφιακού...

Loading... Taking too long? Reload document | Open in new tab Download [162.00 B] Loading... Taking too long? Reload document | Open in new tab Download [162.00 B] Loading... Taking too long? Reload document | Open in new tab Download [162.00 B] Loading... Taking too long? Reload document | Open in new tab Download [162.00

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 6ο Εργαστήριο Παραδοσιακής Τέχνης της Πέτρας στα Λαγκάδια Γορτυνίας

Η τελετή λήξης με την απονομή διπλωμάτων και τον απολογισμό του επιτυχημένου 6ου Εργαστήριου της παραδοσιακής τέχνης της πέτρας που διοργάνωσε το Σωματείο «Άνθη της Πέτρας» και άλλοι φορείς με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Γορτυνίας στα Λαγκάδια Γορτυνίας, το κυριότερο μαστοροχώρι της Πελοποννήσου, από 21έως 28 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε σε κλίμα χαράς και συγκίνησης

Πρόσκληση σε έκτακτη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής στις 31-07-2024

Loading... Taking too long? Reload document | Open in new tab Download [162.00 B] The post Πρόσκληση σε έκτακτη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής στις 31-07-2024 appeared first on .

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο