Συμβουλές για να αντιμετωπίσεις την κατάθλιψη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αν θες να αφήσεις την κατάθλιψη για πάντα πίσω σου, ανώδυνα και χωρίς φάρμακα, εδώ είναι μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να την αντιμετωπίσεις.

  • Ανάπτυξε καινούργια ενδιαφέροντα: Μία από τις πιο διαδεδομένες αιτίες για την κατάθλιψη είναι η έλλειψη αρκετών ενδιαφερόντων και δραστηριοτήτων. Όταν έχεις ένα μικρό αριθμό ενδιαφερόντων και δραστηριοτήτων στην καθημερινή σου ζωή, τείνουν να γίνονται ρουτίνα και συχνά τα βαριέσαι. Τα ενδιαφέροντα και οι δραστηριότητες είναι πολύ σημαντικά για την ψυχική σου υγεία και συμβάλλουν στην αυτοεκτίμηση και την ευτυχία σου. Σου δίνουν ικανοποίηση, σε βοηθούν να αισθάνεσαι καλά για τον εαυτό σου και απομακρύνουν τη σκέψη σου από προβλήματα, αρνητικές σκέψεις και δυσάρεστα συναισθήματα. Η ανάπτυξη ενδιαφερόντων και δραστηριοτήτων μπορεί συχνά να θεραπεύσει την κατάθλιψη ή την θλίψη, τον εθισμό, τον έντονο θυμό, το άγχος, την υπερβολική ανησυχία ή την ενοχή, ειδικά αν ασχολείσαι με αυτές τις δραστηριότητες όποτε διακατέχεσαι από τα αρνητικά συναισθήματα.
  • Διατήρησε θετική σκέψη: Οι συνήθειες αρνητικής σκέψης διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην κατάθλιψη. Έρευνες δείχνουν ότι οι καταθλιπτικοί άνθρωποι τείνουν να ελαχιστοποιούν τα επιτεύγματα, τα ταλέντα και τις ικανότητές τους. Και οι ευτυχισμένοι άνθρωποι, όπως ακριβώς και τα καταθλιπτικά άτομα, έχουν το δικό τους μερίδιο από απογοητεύσεις, απορρίψεις, αρνητικά συναισθήματα, πόνο, και μεγάλες λύπες. Η διαφορά είναι ότι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι διατηρούν θετική στάση και με χάρη αποδέχονται την θλίψη και τον πόνο σαν φυσιολογικές εμπειρίες της ζωής καθώς κάνουν ό,τι μπορούν για τα λύσουν προβλήματά τους. Αυτό επίσης καθιστά τους ευτυχισμένους ανθρώπους πιο ευχάριστους στην συναναστροφή τους και έτσι βελτιώνει την κοινωνική τους ζωή. Μέρος της ευτυχίας είναι η θαρραλέα επιλογή του να αγαπάς τη ζωή ενώ αντιμετωπίζεις τον πόνο.
  • Λύσε τα προσωπικά σου προβλήματα: Λύσε τα προσωπικά σου προβλήματα με μικρά βήματα για να αποφύγεις το πελάγωμα. Αφού αναλύσεις τα σύνθετα προβλήματα σε στόχους, συγκεντρώσου κάθε φορά σε ένα ή δύο απλά θέματα που μπορείς εύκολα να λύσεις. Για να παρακινηθείς, αντάμειψε τον εαυτό σου όταν πιάσει τους στόχους και χρησιμοποίησε τους φίλους σου, την οικογένειά σου και άλλες ομάδες υποστήριξης. Ρώτα τον εαυτό σου ποιες είναι οι αρνητικές ή αγχωτικές καταστάσεις στη ζωή σου και τι μπορείς να κάνεις για να τις λύσεις; Μην τις αποφεύγεις ή παραιτείσαι από την αντιμετώπισή τους. Σκέψου πιθανές λύσεις και ζήτα την συμβουλή ανθρώπων που εμπιστεύεσαι. Μερικοί καταθλιπτικοί άνθρωποι απορρίπτουν όλες τις πιθανές λύσεις για την επίλυση των δύσκολων καταστάσεων ως απαράδεκτες, δυσάρεστες ή ανεφάρμοστες. Μην αφήνεις τις αρνητικές σκέψεις να μπλοκάρουν την επίλυση των προβλημάτων σου. Κράτα το μυαλό σου ανοικτό σε όλες τις πιθανές λύσεις.
  • Ανάπτυξε θετική κοινωνική ζωή: Συγκεντρώσου στο να κάνεις τις κοινωνικές σου σχέσεις πιο θετικές δείχνοντας ζεστασιά και ενδιαφέρον προς τους άλλους ανθρώπους, αναπτύσσοντας και ανταλλάσοντας ενδιαφέροντα και δραστηριότητες με αυτούς, κλπ. Ζήτα από τους φίλους και τα αγαπημένα σου πρόσωπα να μη δίνουν σημασία στις καταθλιπτικές συμπεριφορές σου και να κόβουν με τακτ τις τηλεφωνικές συνομιλίες μαζί σου όταν αρχίζεις τα παράπονα και τις συζητήσεις για αυτολύπηση, κλπ. Ζήτα τους να ξοδεύουν περισσότερο χρόνο μαζί σου και να δείχνουν περισσότερη ζεστασιά και ενδιαφέρον όταν ενεργείς με πιο φυσιολογικό και θετικό τρόπο. Ζήτα τους επίσης να μη δείχνουν ότι σε λυπούνται ή ότι αισθάνονται ενοχή για τα προβλήματά σου, επειδή αλλιώς τροφοδοτούν την κατάθλιψή σου. Αυτό μας οδηγεί στην επόμενη συμβουλή.
  • Κόψε την αρνητική συμπεριφορά: Όταν διαμαρτύρεσαι, κλαις, ή εκφράζεις τη λύπη σου συζητώντας τα προβλήματά σου, οι φίλοι και τα αγαπημένα σου πρόσωπα μάλλον ανταποκρίνονται με συμπάθεια και φροντίδα. Δυστυχώς όμως, αυτές οι αντιδράσεις αγάπης σε επιβραβεύουν και σε οδηγούν στο να εξακολουθείς τις συμπεριφορές κατάθλιψης. Κάποιοι φίλοι ή μέλη της οικογένειάς σου μπορεί ακόμα και να αναλαμβάνουν να κάνουν κάποιες δουλειές σου ενώ μένεις στο κρεβάτι ή όταν ζητάς βοήθεια. Και πάλι, αυτό επιβραβεύει την παθητική ή εξαρτημένη συμπεριφορά σου. Ίσως και να ανταμείβεις τον εαυτό σου όταν βυθίζεσαι σε αρνητικές σκέψεις ή αυτολύπηση. Πολλά άτομα που υποφέρουν από κατάθλιψη τρώνε πολύ, ξοδεύουν υπερβολικά, κάνουν κατάχρηση ναρκωτικών ή αλκοόλ, ή κάνουν παρορμητικό σεξ για να αισθάνονται καλύτερα. Απέφυγε αυτές και άλλες τυχόν ανταμοιβές για την καταθλιπτική σου συμπεριφορά.

topgreekgyms.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιών (18/7/2024)

ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Την 18/07/2024 ο κίνδυνος πυρκαγιών θα είναι πολύ υψηλός (κατηγορία κινδύνου 4) . Α] Ενημερώνουμε τους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και τους κατοίκους της περιοχής εν γένει, για την αποφυγή ενεργειών πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια (χρήση πυρός για καύση χόρτων και κλαδιών, χρήση εργαλείων που δημιουργούν σ

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 4) για αύριο Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024, στη Γορτυνία

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), μεταξύ άλλων, για τη Γορτυνία. Οι υπηρεσίες του Δήμου Γορτυνίας, παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών. Σημειώνεται ότι η Γενική

Φωτιά στο Σοφικό Κορινθίας: Στο νοσοκομείο με ελαφρά εγκαύματα ένας εποχικός πυροσβέστης

Συναγερμός έχει σημάνει στην πυροσβεστική λόγω μεγάλης πυργαγιάς που...

Καρεκλιές σε πανήγυρι στην Αργολίδα – Σύρραξη νεαρών με τραυματισμούς (vid)

Μια παρεξήγηση ηταν ικανή να μετατρέψει το γλέντι σε...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο