ΔΕΘ: Η Κίνα κάνει την Έκθεση της Θεσσαλονίκης ξανά Διεθνή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όσοι είχαν επισκεφθεί την Έκθεση Θεσσαλονίκης έως και τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας θυμούνται την δυναμική που είχε ο Διεθνής χαρακτήρας της. Κτήρια – περίπτερα και εκατοντάδες εταιρείες να μοιράζουν τα πολύχρωμα προσπέκτους στους επισκέπτες που γέμιζαν τις σακούλες τους με αναμνηστικά και δοκίμαζαν ντόνατς στο περίπτερο της Αμερικής και λουκάνικα Φρανκφούρτης και μαύρη μπύρα στο γερμανικό.

Την τελευταία δεκαετία ο διεθνής αυτός χαρακτήρας έχει χαθεί σε μεγάλο βαθμό. Το περίπτερο των ΗΠΑ που αποτελούσε  και  τον σημαντικότερο πόλος έλξης των περισσότερων επισκεπτών, καθώς εκεί θα συναντούσαν όλα τα τελευταία τεχνολογικά επιτεύγματα, σταμάτησε να υφίσταται από το 2008. Κύριος λόγος οι χώρες πλέον δεν συμμετείχαν σε αυτή την γενική έκθεση ήταν η ανάπτυξη από την HELEXPO των κλαδικών όπου οι εκθέτες θα μπορούσαν να έρθουν σε ένα πιο επαγγελματικό περιβάλλον με τους πιθανούς συνεργάτες τους. Παράλληλα η ανάπτυξη άλλων καναλιών επικοινωνίας και ενημέρωσης, με βασικότερα από αυτά το ίντερνετ οδήγησε τις χώρες να μην έχουν ως προτεραιότητα τους την συμμετοχή σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

Παρόλα αυτά η ΔΕΘ διατήρησε τον θεσμό της τιμώμενης χώρας και έστω και με κάποιες δυσκολίες τα διακρατικά επιμελητήρια κατάφερναν να συγκεντρώσουν ένα μικρό αριθμό περιπτέρων. Φέτος όμως σε αυτόν τον τομέα γίνεται η μεγάλη ανατροπή και μία χώρα έρχεται να θυμίσει τις παλιές καλές εποχές της Διεθνούς με Δέλτα Κεφαλαίο Έκθεσης της Θεσσαλονίκης.

Μπορεί η συμμετοχή του Ορέστη Τσανγκ ως κεντρικού παρουσιαστή της Έκθεσης να έκανε – με τον πιο επιτυχημένο τρόπο – γνωστή την φετινή τιμώμενη χώρα όμως η δυναμική παρουσία της Κίνας θα γίνει αισθητή με το που  θα ανοίξουν οι πύλες της 82ης ΔΕΘ στις 9 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες περισσότεροι από 200 εκθέτες και επιχειρήσεις από την Χώρα του Μεταξιού θα βρεθούν στην συμπρωτεύουσα επιδιώκοντας συμφωνίες με Έλληνες επιχειρηματίες. Ο δήμαρχος Μπουτάρης έχει φροντίσει να μετατρέψει εκείνες τις ημέρες το κέντρο της Θεσσαλονίκης σε μία μικρή China Town καθώς οι κεντρικοί δρόμοι της θα είναι στολισμένοι με κινέζικα φαναράκια και δράκους.

Οι Κινέζοι Γίγαντες

Με ουσιαστική παρουσία σε περισσότερα από 6000 τετραγωνικά μέτρα, στο μεγαλύτερο περίπτερο (13) του ΔΕΚΘ, συμμετέχουν αμιγώς κινέζικες επιχειρήσεις και οργανισμοί που εκπροσωπούν σημαντικούς κλάδους της κινεζικής οικονομίας, με μεγάλο ενδιαφέρον για τις ελληνικές εταιρείες.

Η διοίκηση της HELEXPO είχε ήδη το δυνατό επιχειρηματικό όνομα που θα έκανε αίσθηση από τις αρχές του καλοκαιριού. Στα γραφεία της είχαν βρεθεί για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες οι εδώ επικεφαλής της China Development Bank (CDB), άγνωστη στους περισσότερους από εμάς αποτελεί ένα  από τα κορυφαία πιστωτικά ιδρύματα στον τομέα της παγκοσμίως. Αρκεί να αναφέρουμε ότι αποτελεί την μεγαλύτερη κινεζική τράπεζα στο πεδίο των  χρηματοδοτήσεων ξένων επενδύσεων, μακροπρόθεσμου δανεισμού και έκδοσης ομολόγων. Στόχος της παρουσίας της στην ΔΕΘ είναι να παρουσιάσει το χαρτοφυλάκιο της και να διερευνήσει τις προοπτικές χρηματοδότησης έργων στην χώρα μας.

Πέρα από την CDB κινεζικές εταιρείες που αναπτύσσουν έντονη παγκόσμια δραστηριότητα και θα έχουν παρουσία στην φετινή ΔΕΘ είναι: η China Cosco Shipping Corporation, η Shehua Group Corporation Limited, η Huawei Technologies Co. Ltd, η Zhongxing Telecommunication Equipment Corporation, η State Grid Corporation of China και η Air China. Η τελευταία έχει έναν ακόμη λόγω να κάνει αισθητή την παρουσία της στην Έκθεση καθώς από τις 30 Σεπτεμβρίου ξεκινάει τις απευθείας πτήσεις μεταξύ Αθήνας και Πεκίνου.

Στοκ κλάδο της τεχνολογίας ξεχωρίζει επίσης η τηλεπικοινωνιακή ZTE, ενώ θα συμμετέχουν και 23 εταιρείες υψηλής τεχνολογίας από την περιοχή της Σαγκάης. Για την ανάπτυξη των διμερών επαφών έχει διαμορφωθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα https://thessalonikifair-2017.b2match.io/, στην οποία εγγράφονται οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετέχουν στις διμερείς συναντήσεις, αναρτώντας το προφίλ τους και τον τύπο συνεργασίας που επιθυμούν, αιτούμενοι συναντήσεις με άλλους συμμετέχοντες.

news247.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φωτιά στο Σοφικό Κορινθίας: Στο νοσοκομείο με ελαφρά εγκαύματα ένας εποχικός πυροσβέστης

Συναγερμός έχει σημάνει στην πυροσβεστική λόγω μεγάλης πυργαγιάς που...

Καρεκλιές σε πανήγυρι στην Αργολίδα – Σύρραξη νεαρών με τραυματισμούς (vid)

Μια παρεξήγηση ηταν ικανή να μετατρέψει το γλέντι σε...

Πτώμα άνδρα εντοπίστηκε στην Αργολίδα

Νεκρός και σε προχωρημένη σήψη εντοπίστηκε ένας άνδρας σε...

Διακοπή υδροδότησης στην Κοινότητα Ξηροπηγάδου

Ενημερώνουμε τους κατοίκους της Κοινότητας Ξηροπηγάδου, καθώς και των...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο