Eντός του μήνα αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα αφορά τη ρύθμιση οφειλών προς τα πρώην ασφαλιστικά ταμεία σε έως και 120 δόσεις, ενώ στο τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να «τρέξει» το πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για τη μετατροπή όσων απασχολούνται με «μπλοκάκι» σε μισθωτούς εργαζόμενους.
Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου, η ευνοϊκή ρύθμιση χρεών έως και σε 120 δόσεις, με «κούρεμα» τόκων και προσαυξήσεων από 35% έως 85%, είναι έτοιμη και βασίζεται στη φιλοσοφία του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Η ρύθμιση θα αφορά μόνο ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν έως το τέλος του 2016. Η εξόφλησή τους μπορεί να γίνει σε έως 120 δόσεις (ανάλογα με το ύψος του ποσού), ενώ θα λαμβάνονται υπόψη το εισόδημα και η περιουσία του κάθε οφειλέτη.
Αξίζει να σημειωθεί πως όσο λιγότερες είναι οι δόσεις της ρύθμισης, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το «κούρεμα» των οφειλών από τόκους και πρόστιμα, ενώ ως ελάχιστη καταβολή ορίζεται το ποσό των 50 ευρώ.
Με εφάπαξ καταβολή της οφειλής, θα γίνεται ολική διαγραφή των προσαυξήσεων και των προστίμων. Με εξόφληση της οφειλής σε 60 δόσεις, οι προσαυξήσεις θα μειώνονται κατά 75%, ενώ με εξόφληση της οφειλής σε 120 δόσεις, οι προσαυξήσεις θα μειώνονται κατά 35%.
Πρόγραμμα
Στο μεταξύ, το υπουργείο έχει καταλήξει στον τρόπο που θα μπορεί να επιδοτηθεί μια επιχείρηση μέχρι του ποσού των 350 ευρώ ανά εργαζόμενο, για 12 μήνες, ώστε να έχει το κίνητρο για να παρέχει σύμβαση μισθωτής απασχόλησης, σε εργαζόμενους που δουλεύουν με «μπλοκάκι».
Η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών σε όσους εργοδότες επιλέξουν να μετατρέψουν τον απασχολούμενο σε αυτούς με μπλοκάκι σε μισθωτό, προϋποθέτει την εγγραφή στην σχετική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ. Υπενθυμίζεται πως στην επιδότηση συμπεριλαμβάνεται και η εργοδοτική εισφορά των δώρων και του επιδόματος αδείας.
Δίνεται έτσι το κίνητρο για να μετατραπεί η ψευδώς δηλωμένη αυτοαπασχόληση σε αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή μισθωτή εργασία. Επίσης θα προβλέπεται η υποχρέωση διατήρησης του συνόλου του προσωπικού και η διατήρηση των «νέων» εργαζομένων με την ίδια σχέση εργασίας (εξαρτημένη εργασία) και μετά τη λήξη της επιδότησης.
insider.gr