Στην κατάμεστη αίθουσα της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο Απανταχού Πρασινιωτών Γορτυνίας «Ο Άγιος Κωνσταντίνος – Αναγέννηση» η παρουσίαση του βιβλίου του Θεόδωρου Τσιακίλου Ταξίδι στο Πράσινο Αρκαδίας. Όσα άκουσα, έμαθα και θυμάμαι την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου.
Ο Θεόδωρος Τσιακίλος μετανάστης στη Μελβούρνη της Αυστραλίας από το 1985 συγκέντρωσε με μεγάλη προσοχή ιστορικά, εθνολογικά, λαογραφικά αλλά και γλωσσικά στοιχεία και καταγράφει ένα οδοιπορικό στο πανέμορφο αρκαδικό χωριό του χθες και του σήμερα αποτυπώνοντας την ιστορία του τόπου αλλά και φροντίζοντας για τη διάσωση στον χρόνο της μνήμης ενός κόσμου που σβήνει.
Με αφετηρία τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία για την ιστορία του χωριού την εποχή της Τουρκοκρατίας, καταγράφει διοικητικά, δημογραφικά, εθνολογικά και λαογραφικά στοιχεία, αποτυπώνει τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής και απαριθμεί και περιγράφει τα ποτάμια, τις πηγές, τα ρέματα, τη βλάστηση, τα γεφύρια και τα σπήλαια. Μας ξεναγεί μέσα στο χωριό, στις πλατείες, τις εκκλησίες και τα ξωκλήσια, στα καταστήματα και στα σχολεία, στην πέτρινη βρύση και στα νεκροταφεία, αλλά και στην αρχιτεκτονική και τη διαρρύθμιση των σπιτιών, στη σκευή και στα ρούχα.
Καταγράφει επαγγέλματα που μπορούσες να συναντήσεις στο χωριό, προσπάθειες συνεταιρισμών, παραθέτει στοιχεία για τους τσοπάνηδες, τη θέση της γυναίκας και τον θεσμό του γάμου. Δίνει πληροφορίες για όλες τις σημαντικές γεωργικές εργασίες, τα προϊόντα που παράγονταν και διασώζει πρακτικές χαμένες μέσα στον χρόνο.
Μας γνωρίζει τους ανθρώπους του Πρασίνου, οικογένειες και ονόματα, παρατσούκλια και σόγια, μας ξεναγεί στις γιορτές και στα πανηγύρια του χωριού, αλλά καταγράφει και τις αθλητικές επιδόσεις του χωριανών. Φυσικά δεν θα μπορούσε να παραλείψει το κεφάλαιο για τη μετανάστευση που άδειασε λίγο λίγο το χωριό.
Όλα τα παραπάνω μπλεγμένα με αφηγήσεις και ιστορίες, με ανεκδοτολογικό υλικό και μαρτυρίες που κάνουν ακόμη πιο γλαφυρή και ζωντανή την ανάγνωσή του.
Στο βιβλίο ανθολογούνται επίσης ποιήματα του μαθητή της Γ γυμνασίου Γαλανογιάννη (κατά κόσμον Γιάννη Κατσιμαλή) κατά το σχολικό έτος 1938-39 αλλά και το ημερολόγιο του Κώστα Τσιακίλου, γραμμένο όταν εκείνος ήταν μαθητής της Πέμπτης δημοτικού το 1965.
Το βιβλίο συμπληρώνουν δύο πολύ σημαντικά παραρτήματα: ένα φωτογραφικό λεύκωμα και ένα λεξικό που καταγράφει λέξεις – τούρκικες, ενετικές, σλαβικές, αρβανίτικες – και εκφράσεις της περιοχής.
Ο συγγραφέας σημειώνει: «Η συγγραφή ιστορίας είναι και δύσκολη και σχετικά υποκειμενική εργασία για κάποιον σαν εμένα που πρώτη φορά επιχειρώ κάτι τέτοιο. Όμως η αναδρομή στα περασμένα, η αναζήτηση και καταγραφή γεγονότων, ηθών και εθίμων, συνηθειών και παραδόσεων, που παρουσιάζουν τη ζωή ενός χωριού, μέσα από σκόρπιες πληροφορίες, ομολογίες και γραφές, κατά το δυνατόν τεκμηριωμένες και διασταυρωμένες, είναι κάτι που αγαπώ πολύ. Με γεμίζει με αισιοδοξία αλλά και ελπίδα το να αποτελέσει το βιβλίο βοήθημα για κάποιον νεότερο Ιστορικό στο μέλλον. Στόχος αυτής της συγγραφικής απόπειρας είναι, διαβάζοντας πρωταρχικά, να γυρίσουμε πίσω στο χρόνο και να γνωρίσουμε την ιστορία του χωριού μας, σκηνές από την καθημερινότητά του, την καταγωγή μας, αλλά και να αναστήσουμε και να διατηρήσουμε μνήμες μιας εποχής που πέρασε και δεν ξαναγυρνά. Αποτελεί μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το παρελθόν με το παρόν με λιγοστό υλικό από προφορικές και γραπτές μαρτυρίες για τα παλαιότερα χρόνια αλλά άφθονο για τα πιο πρόσφατα. Γιατί ο χρόνος καθώς περνά φέρνει λήθη, σβήνει από το νου αναμνήσεις, γεγονότα, γνώσεις, ανθρώπους, οικογένειες, χωριά, πόλεις, έθνη.»
Στην εκδήλωση, χαιρετισμούς απηύθυναν η Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Πρασινιωτών Γορτυνίας «Ο Άγιος Κωνσταντίνος – Αναγέννηση» Νάντια Χριστοπούλου-Γεννάδη, ο βουλευτής Αρκαδίας Γεώργιος Παπαηλιού, ο Πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Παναγιώτης Μπένος, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Πετρούπολης Γιώργος Τσιακίλος και ο Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Γορτυνίας Καλλίμαχος Πυρπυρής.
Για το βιβλίο μίλησαν η Δρ. Ειρήνη Μουντράκη, υπεύθυνη δραματολογίου του Εθνικού Θεάτρου με καταγωγή από το Πράσινο Γορτυνίας και η νομικός και δημοσιογράφος Ιωάννα Μάνδρου, φίλη και συμμαθήτρια του συγγραφέα. Επίσης, ο τέως Πρόεδρος του Συλλόγου και φίλος του συγγραφέα Γιώργος Σκαλτσάς, ο αδελφός του Φώτης Τσιακίλος και οι φίλοι του και συγχωριανοί του Γιάννης Μπαρμπάκος και Τάκης Ζαφειρόπουλος.
Ο συγγραφέας μίλησε στο κλείσιμο της εκδήλωσης μέσω τηλεφώνου.
Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Αντιγόνη Καράλη ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν οι ηθοποιοί Κατερίνα Αλεξάκη και Μανώλης Ιωνάς. Η Κατερίνα Αλεξάκη μελοποίησε στίχους από το ποίημα μαθητή γυμνασίου όπως διασώζεται στο βιβλίο και το τραγούδησε η ίδια με τη συμμετοχή των παρευρισκόμενων σε μία πολύ συγκινητική στιγμή.
Ανάμεσα στους προσκεκλημένους που παρευρέθηκαν ήταν ο βουλευτής Αρκαδίας Γεώργιος Παπαηλιού, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γορτυνίας Νεκτάριος Μπαρούτσας, ο Πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Παναγιώτης Μπένος, ο αντιδήμαρχος παιδείας δήμου Πετρούπολης Γιώργος Τσιακίλος, ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Πρασίνου Θανάσης Μετσιόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Γορτυνίας Καλλίμαχος Πυρπυρής, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πρασινιωτών Τριπόλεως, Δημήτριος Νικολόπουλος και ο εκδότης της Εφημερίδας «Γορτυνία» Κωνσταντίνος Καλύβας. Στην εκδήλωση παρέστη και ο Γορτύνιος δημοσιογράφος- αθλητικογράφος, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος.
Το βιβλίο διατίθεται από το Σύλλογο Πρασινιωτών της Αθήνας «Ο Άγιος Κωνσταντίνος – Αναγέννηση» στο γραφείο του, Πατησίων 14, στοά Φέξη (6ος όροφος) κάθε Τετάρτη και ώρες: 10:00 π.μ. έως 2 μ.μ. και στα τηλ. 6947-108692 (Νάντια Χριστοπούλου – Γεννάδη) και 6909-665015 (Αθηνά Μπαρμπάκου – Γαβριήλ). Όλα τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για κοινωφελή έργα στο Πράσινο.