S.O.S εκπέμπει η Έπαυλη του Ηρώδου Αττικού – Η ερώτηση στον Υπουργό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Βουλευτής Αρκαδίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) κατέθεσε σήμερα ερώτηση σχετικά με τη διάσωση της ρωμαϊκής έπαυλης του Ηρώδου Αττικού στο Δήμο Β. Κυνουρίας Αρκαδίας και τη συνέχιση των ανασκαφών.

Η ερώτηση απευθύνεται στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λυδία Κονιόρδου και στον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ.Δ.Παπαδημητρίου.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, η ρωμαϊκή έπαυλη του Ηρώδου Αττικού, που βρίσκεται κοντά στη Μονή Λουκούς στο Δήμο Β. Κυνουρίας της Π.Ε. Αρκαδίας, κινδυνεύει άμεσα, εάν δεν συνεχιστούν οι εργασίες συντήρησης, αποκατάστασης, αλλά και οι ανασκαφές που διακόπηκαν πριν από οκτώ χρόνια. Το μνημείο χρονολογείται από τον 2ο αιώνα μ.Χ., αποτελείται από ένα τεράστιο συγκρότημα έκτασης άνω των 20.000 τ.μ. και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα ρωμαϊκά μνημεία στον κόσμο, λόγω και των πολυάριθμων και εξαιρετικών ευρημάτων που ήρθαν στο φως από τις ανασκαφές.

Με βάση τις δηλώσεις της κας Άννας Καραπαναγιώτου, Προϊσταμένης της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, για να σωθεί το μνημείο πρέπει να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020, να συγκροτηθεί διεπιστημονική επιτροπή, αλλά και να κλείσουν διαχειριστικές εκκρεμότητες από το παρελθόν. Για όλα αυτά, απαιτείται βέβαια και πολιτική βούληση. Η επανάληψη των εργασιών το τελευταίο διάστημα, με την απομάκρυνση ικριωμάτων και εργοταξιακών υπολειμμάτων που είχαν ξεμείνει από το 2008 είναι μία αρχή, που όμως δεν επαρκεί.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
Ποιος είναι ο σχεδιασμός για τη διάσωση και τη συνέχιση των εργασιών αποκατάστασης και ανασκαφής στη ρωμαϊκή έπαυλη Ηρώδου του Αττικού στο Δήμο Β. Κυνουρίας Αρκαδίας; Υπάρχει πρόβλεψη για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ 2014-2020;

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ανακαλύψτε τα Πελοποννησιακά Κρασιά | Η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε Διεθνή Καμπάνια Προώθησης

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ξεκινά μια συναρπαστική καμπάνια για την προώθηση των κρασιών Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) σε κορυφαίες Διεθνείς αγορές, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς. Αυτή η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Οίνου και του Ειδικού Μέτρου Στήριξης «Προώθηση Οίνων σε Τρίτες Χώρες».   Η Καμπάνια Μας Περιλαμβάνει: Εντυπωσιακές Διαφημίσεις: Ξεχωριστές

Μάτι: Έξι χρόνια από τη φονική φωτιά με τα 104 θύματα

Έξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, 23 Ιουλίου, από τη φονική...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο