• 09 Δεκ

  ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΕΛΕΝΗΣ Π.

  ΤΡΙΠΟΛΗ | 28ης Οκτωβρίου 14

  08:30 - 08:30 (Επ.), τηλ.: 2710238588

 • 09 Δεκ

  ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ Κ. - ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ Σ.

  ΚΟΡΙΝΘΟΣ | Κολιάτσου 35

  08:00 - 14:00 & 17:30 - 08:00 (Επ.), τηλ.: 2741028033

 • 09 Δεκ

  ΔΡΟΓΕΣ - ΜΕΛΛΟΥ Ο. - ΠΑΠΑΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ Δ.

  ΝΑΥΠΛΙΟ | Τσολακοπούλου 2

  08:00 - 08:00 (Επόμ.), τηλ.: 2752022622

 • 09 Δεκ

  ΒΑΒΑΡΟΥΤΣΟΣ Γ. - ΒΑΒΑΡΟΥΤΣΟΣ Ι.

  ΣΠΑΡΤΗ | Λυκούργου 107Α

  08:00 - 08:00 (Επ.), τηλ.: 2731024060

 • 09 Δεκ

  ΤΣΙΛΙΓΚΙΡΗ ΑΠ. ΑΓΓΕΛΙΚΗ

  ΚΟΡΙΝΘΟΣ | Εξαμίλια -  Πλ. Αγίου Δημητρίου

  08:00 - 08:00 (Επόμ.), τηλ.: 2741036008

 • 09 Δεκ

  ΔΕΜΠΕΓΙΩΤΗΣ ΕΤΕΟΚΛΗΣ

  ΚΑΛΑΜΑΤΑ | Αθηνών 102

  08:00 - 08:00 (Επόμ.), τηλ.: 2721023386

Σύνδεσμος Παραγωγών Φυτικών Προϊόντων, Κηραλοιφών, Αρωματικών και Καλλυντικών

  Δήλωση της Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου Ανάπτυξης και Συνεργασίας των Δήμων Σπάρτης και Ευρώτα και Αντιδημάρχου Οικονομικών κας. Γεωργίας Δεδεδήμου: Την Δευτέρα 18/10/21, το ΔΣ του Δικτύου Ανάπτυξης και Συνεργασίας των Δήμων Σπάρτης και Ευρώτα, ομόφωνα υπερψήφισε τη δημιουργία των παρακάτω 4 συνδέσμων που ταυτόχρονα και παράλληλα θα αποτελούν και ”υπηρεσίες” των Δήμων Σπάρτης και Ευρώτα και του Αναπτυξιακού Δικτύου για την ανάπτυξη της περιοχής μας:
 • Τον Σύνδεσμο Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων των Δήμων Σπάρτης και Ευρώτα
 • Τον Σύνδεσμο Παραγωγών Φυτικών Προϊόντων, Κηραλοιφών, Αρωματικών και Καλλυντικών των Δήμων Σπάρτης και Ευρώτα (με τη συμμετοχή όλων όσων απασχολούνται με την παραγωγή παραδοσιακών φυτικών προϊόντων, αρωματικών και καλλυντικών, από τα φοβερά φυτά και βότανα του Πάρνωνα και του Ταϋγέτου)
 • Τον Σύνδεσμο  Τουριστικών Επιχειρήσεων των Δήμων Σπάρτης και Ευρώτα
 • Τον Σύνδεσμο Φίλων της Τεχνολογίας 

 Σύμφωνα με τη δήλωση της κας. Δεδεδήμου, όσον αφορά τον Σύνδεσμο Παραγωγών Φυτικών Προϊόντων, Κηραλοιφών, Αρωματικών και Καλλυντικών:

 Η Δημοτική Αρχή Σπάρτης και η Δημοτική Αρχή Ευρώτα, θεωρούν ότι ο Αγροτικός Τομέας της οικονομίας της περιοχής μας, και ο χώρος των παραγωγών προϊόντων από βότανα, θα είναι βασικοί μοχλοί ανάπτυξης τα επόμενα έτη.

 Γι΄ αυτό η Δημοτική Αρχή Σπάρτης και η Δημοτική Αρχή Ευρώτα επιθυμούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην τόνωση και ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και της παραγωγής τροφίμων στη περιοχή μας, ώστε να βελτιωθούν τα εισοδήματα και να δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας. 

 «Με τις παρακάτω δράσεις και ενέργειες, συνέχισε» η κα. Δεδεδήμου, «θεωρούμε, και με τον Αντιδήμαρχο Αγροτικής Αναπτυξης, κ. Χρήστο Κανακάκο, πως θα δώσουμε νέα ώθηση στην αγροτική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής μας  (δίνοντας παράλληλα και το παράδειγμα σε άλλους Δήμους να υιοθετήσουν το στρατηγικό μας σχεδιασμό).»

 Αναλυτικά ο σχεδιασμός μας έχει ως εξής:

 Δημιουργούμε το δίκτυο των παραγωγών Δίκτυο Παραγωγών Φυτικών Προϊόντων, Κηραλοιφών, Αρωματικών και Καλλυντικών των Δήμων Σπάρτης και Ευρώτα (με τη συμμετοχή όλων όσων απασχολούνται με την παραγωγή παραδοσιακών φυτικών προϊόντων, αρωματικών και καλλυντικών, από τα φοβερά φυτά και βότανα του Πάρνωνα και του Ταϋγέτου) με στόχο να συνδράμουμε τους παραγωγούς τέτοιων προϊόντων στις περιοχές μας σε θέματα όπως:

 • η προώθηση των εξαγωγών, 
 • η βελτίωση των συστημάτων προβολής, μάρκετινγκ, επικοινωνίας και πληροφορικής και διάθεσης των προϊόντων μας στις διεθνείς αγορές με τη βοήθεια των νέων ηλεκτρονικών μέσων
 • η βελτίωση των συστημάτων προμηθειών εφοδίων
 • η επίτευξη εκπτώσεων για την αγορά εφοδίων, κλπ.
 • η αξιοποίηση των διαπιστευμένων οργανισμών πιστοποίησης για το πώς οι παραγωγοί μπορούν να πιστοποιηθούν ως παραγωγοί  βιολογικών προϊόντων, καθώς και για τις βέλτιστες πρακτικές που μπορούν να τους οδηγήσουν στο να γίνουν ‘βιοπαραγωγοί’.
 • η συνεχής εκπαίδευση και παροχή συμβουλών για τη βελτίωση της ποιότητας και της παραγωγικότητας από τους καλύτερους ειδικούς.
 • η αξιοποίηση διαπιστευμένων οργανισμών πιστοποίησης για τη δημιουργία Προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ): SPARTAN, όπου είναι εφικτό.
 • η δημιουργία Κέντρου Αγροτικής Καινοτομίας στη Σπάρτη
 • η στενή συνεργασία με Διεθνή Ερευνητικά Κέντρα όπως το Wageningen University, το Universitat Politecnica De Valencia, Yale, Rutgers, κ.α.,
 • η βελτίωση της ποιότητας και της παραγωγικότητας με εκπαίδευση και συμβουλές από τους καλύτερους ειδικούς του τομέα,
 • η ενημέρωση για την αξιοποίηση Προγραμμάτων τύπου ΕΣΠΑ, 
 • η ανάδειξη και βελτίωση του Made in Sparta / RealSparta Product «brand name» & «brandrecognition», για να υποδηλώνουμε πως όταν κάποιος αγοράζει κάποιο από αυτά τα προϊόντα, «αγοράζει» ένα κομμάτι της μακραίωνης ιστορίας της Σπάρτης.
 • η πιο ενεργητική παρουσία στις Διεθνείς Εκθέσεις, με σοβαρό διαφημιστικό υλικό και δυναμική παρουσίαση, κλπ.
 • η δημιουργία Ομάδων Παραγωγών και η προώθηση των συνεργασιών που να αξιοποιούν τα σχετικά κρατικά κίνητρα 
 • η παροχή συμβουλών από ειδικούς για τη δυνατότητα ανάπτυξης περισσότερων νέων αγροτικών / φυτικών προϊόντων που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες καταναλωτικές τάσεις.
 • η διευκόλυνση της δικτύωσης με άλλους παραγωγούς, εμπόρους, εξαγωγείς, επενδυτές, κλπ. 
 • η συμβολή στην ενεργοποίηση της τεράστιας δύναμης των Ομογενών.
 • η αξιοποίηση του Τουριστικού Περιπτέρου στο κέντρο της Σπάρτης, για την προώθηση των αγροτικών / καλλυντικών μας προϊόντων
 • η αξιοποίηση των Εκδηλώσεων για τα 2500 Χρόνια και γενικότερα του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για την πόλη της Σπάρτης και την διεθνούς φήμης ιστορία της(όσο ενδιαφέρον καταφέρουμε μόνοι μας να προκαλέσουμε), για την αύξηση της αναγνωσιμότητας των προϊόντων του Δήμου μας!
 • η αξιοποίηση όλων των τοπικών γιορτών στη περιοχή μας:

 Η Γιορτή της Ελιάς και του Λαδιού στη Σελλασία

 Η Γιορτή του Κάστανου στην Άρνα

 Η Γιορτή του Τσίπουρου στο Γεωργίτσι

 Η Γιορτή της Πιταρούδας στα Χρύσαφα

 Η Γιορτή της Μπουκουβάλας στο Καστόρι

 Η σχεδιαζόμενη Γιορτή του Κρασιού στους Γοράνους

 Το Πανηγύρι του Μυστρά

 Η Έκθεση Λακωνικών Προϊόντων στο Μετρό στο Σύνταγμα

 Η διοργάνωση της SPARTAGROTICA = Διεθνούς Έκθεση Σπαρτιατικών Προϊόντων

 • αξιοποίηση άλλων αξιόλογων πρωτοβουλιών, όπως η lolivers.org, και άλλων που θα δημιουργηθούν σαν αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας!
 • η ανάδειξη καινοτόμων πρωτοβουλιών όπως της Southern Lights.orgτης Σάϊλας Ντάρμου

 http://thesouthernlights.org/εισαγωγή-στα-βρώσιμα-δάση-και-στην-περ2/?lang=el «Περμακουλτούρα με τη δημιουργία ‘βρώσιμου’ δάσους μαθαίνοντας τα βασικά της προετοιμασίας του εδάφους, της φύτευσης λαχανικών, της αποθήκευσης σπόρων και της διάδοσης των φυτών και όλα τα βασικά ενός βρώσιμου δάσους!» 

 1. Θα συνδράμουμε τη συμμετοχή των γυναικών στον τομέα αυτό και την ανάδειξη της γυναικείας αγροτικής επιχειρηματικότητας.

 Ήδη στις 02/07/21, υπογράψαμε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης το Μνημόνιο Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του Δήμου Σπάρτης, του ICC  - The International Chamber of Commerce Greece (Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου Ελλάδας) και του ICC WOMEN HELLAS (δηλ. του Τομέα Γυναικών του ICC Ελλάδας)!  

 1. Σχεδιάζουμε με το ICC Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο Ελλάδας, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και το New York College, στα πλαίσια του Sparta Economic Forum, ένα webinar με θέματα:

 Regenerative organic products from Greek herbs & honey και

 Έξυπνη Γεωργία - και πώς αυτή θα στηρίξει πράσινες κυκλικές οικονομίες, στοχεύοντας στην καλή διατροφή, χρησιμοποιώντας εξαιρετικά βιοδραστικά οργανικά υλικά και καινοτόμες πρακτικές, για τη δημιουργία αναγεννητικών βιολογικών προϊόντων από ελληνικά βότανα και μέλι με υψηλή θρεπτική αξία και εκπληκτική γεύση»!!! 

 1. Θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε και λειτουργήσουμε παντοπωλείο / εκθεσιακό χώρο Σπαρτιατικών προϊόντων που θα διαθέτει όλα τα αγροτικά και βιοτεχνικά προϊόντα της περιοχής μας αλλά και τα Σπαρτιατικής παραγωγής καλλυντικά και βοτανικά προϊόντα, όλων των παραγωγών! (Το παντοπωλείο θα πρέπει να θυμίζει κάτι από τα παντοπωλεία του 1960!) 
 1. Θα καταγράψουμε σε ένα μητρώο όλες τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με την παραγωγή φυτικών προϊόντων 
 1. Θα καταγράψουμε σε ένα απλοποιημένο και περιεκτικό ενημερωτικό e-φυλλάδιο όλα τα σχετικά προϊόντα και καλλυντικά που παράγονται στη Λακωνία, στην Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα 
 1. Θα καταγράψουμε ξεχωριστά και αυτά τα προϊόντα που παράγονται από γυναίκες παραγωγούς. 

Σε αυτά θα αναφέρονται και οι διάφορες προστατευτικές για την υγεία ιδιότητες των κύριων συστατικών τους, όπως αυτές καταγράφονται στις ειδικές διεθνείς επιστημονικές μελέτες (ως ένα επιπλέον εργαλείο προώθησής τους),  

 1. Θα συμβάλλουμε στη διεξαγωγή ημερίδων για τους μόνιμους κατοίκους και τους επισκέπτες, με σκοπό τη προβολή των τοπικών προϊόντων. 
 1. Θα συμβάλλουμε στη διοργάνωση επισκέψεων στα εργαστήρια και τις παραγωγικές μονάδες! 
 1. Η προβολή (και κατανάλωση) αυτών των προϊόντων της Λακωνικής γης θα βοηθηθεί και από την αύξηση του αριθμού των επισκεπτών στη περιοχή μας: αυτό θα το πετύχουμε με το Πρόγραμμα Τουριστικής Ανάπτυξης που ήδη έχουμε συντάξει, με διαφημιστική εκστρατεία στον κατάλληλο χρόνο, και με το πλήθος των αθλητικών, πολιτιστικών, καλλιτεχνικών και γεωπολιτικών εκδηλώσεων που έχουμε σχεδιάσει. 
 1. Προετοιμάζουμε τη SPARTAGROTICA - του μεγάλου Αγροτικού Συμποσίου για την ανάδειξη των προϊόντων της Λακωνικής γης -με έμφαση στις εξελίξεις για τις νέες καλλιέργειες, τους σπόρους, τα εφόδια, τη βιομηχανοποίηση της αγροτικής παραγωγής, τα νέα υδροπονικά και αρδευτικά συστήματα, τα τρακτέρ και τα παρελκόμενα, τις εξελίξεις στα λιπάσματα, τις ασφαλίσεις, τις ασθένειες, αλλά και τη Γυναικεία Αγροτική Επιχειρηματικότητα! 

Αυτά σε συνεργασία με το ICC The International Chamber of Commerce Ελλάδας (Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο Ελλάδας).

Φυσικά, η επιτυχία του θα εξαρτηθεί και από την κινητοποίηση και πολλών συμπολιτών μας σε εθελοντική βάση! 

 1. Προσβλέπουμε σε στενή συνεργασία με: 

➢ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

➢ το Εμπορικό Επιμελητήριο Λακωνίας, 

➢ τον Εμπορικό Σύλλογο Σπάρτης,

➢ το International Chamber of Commerce / ΔιεθνέςΕμπορικό Επιμελητήριο Ελλάδας,

➢ το Yale University School of Public Health / Olive Initiative

➢ τα Πανεπιστήμια Wageningen University και Universitat Politecnica De Valencia,

➢ το Πανεπιστήμιο Rutgers {The Stavros Niarchos Foundation (SNF) το οποίο «has gifted a landmark grant of $27,477,000 to support a major initiative that aims to help revitalize one of Greece’s most critical sectors – agriculture – by training and developing a new generation of farmers and inspiring agriculture and food entrepreneurs. —

➢ το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Τμήμα Γεωπονίας Καλαμάτας

➢ τη Γεωπονική Αθηνών, 

➢ τη Γεωπονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, 

➢ το New York College και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα

➢ τον ΟΓΑ (Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων), 

➢ τον ΟΠΕΚΕΠΕ (= ο Ελληνικός Οργανισμός πληρωμών των κοινοτικών ενισχύσεων που εποπτεύεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης),

➢ τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό Δήμητρα και το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, 

➢ τον Σύνδεσμο Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.)

➢ το EBRD - The European Bank for Reconstruction and Development

➢ τις Ενώσεις αποφοίτων ξένων Πανεπιστημίων και

➢ άλλα Κολλέγια και Πανεπιστήμια

 

 Αυτονόητη είναι η συνεχής στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου, όλους τους Αντιδημάρχους, το Δημοτικό Συμβούλιο και όλες τις Επιτροπές του!

Θα ακολουθήσουν Ανακοινώσεις και Δελτία Τύπου και για τα υπόλοιπα Δίκτυα.

 

 

 Η Γενική Συντονίστρια της Πρωτοβουλίας               Ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης

                  Ελένη Τσουλόγιαννη                                     Χρήστος Κανακάκος

 

Η Πρόεδρος του ΔΣ του Δικτύου Συνεργασίας

Γεωργία Δεδεδήμου  

 


 

logofootermedia