Αν ξεκινήσουμε γυμναστική, θα αρχίσουμε να παρατηρούμε τις αλλαγές στο σώμα μας σχεδόν αμέσως. Ναι, τα αποτελέσματα στην μυϊκή μας μάζα θα χρειαστούν αρκετό καιρό, αλλά η δουλειά θα γίνεται, και θα είναι εμφανής όλο και περισσότερο, μέρα με την μέρα. Και, προφανώς, αν διακόψουμε την ενασχόλησή μας με την γυμναστική, θα αρχίσουμε να παρατηρούμε τα αντίθετα. Ποια είναι όμως αυτά;
Ας ρίξουμε μια ματιά σε όλους τους λόγους που… δεν πρέπει να κόψουμε την άσκηση.
Αυξάνεται η αρτηριακή πίεση
Η αρτηριακή μας πίεση είναι αυξημένη τις ημέρες που δεν γυμναζόμαστε, σε σχέση με τις μέρες που έχουμε γυμναστεί. Τα αιμοφόρα αγγεία προσαρμόζονται στην πιο αργή κυκλοφορία του αίματος που προκαλεί η καθιστική ζωή μέσα σε δύο μόλις εβδομάδες, με αποτέλεσμα αυτό να αυξάνει ακόμα περισσότερο την πίεση. Λίγη γυμναστική, και αυτό μπορεί να αρχίσει να αντιστρέφεται αμέσως.
Αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Σε φυσιολογικές συνθήκες, το σάκχαρο του αίματος αυξάνεται με το φαγητό, και έπειτα πέφτει σταδιακά όσο οι μύες μας το απορροφούν για να παράγουν ενέργεια. Μετά από πέντε ημέρες χωρίς γυμναστική, όμως, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα παραμένουν υψηλά μετά το φαγητό. Όσο παραμένουμε στον φαύλο κύκλο της καθιστικής ζωής, τα νούμερα αυξάνονται αργά, και το ίδιο και ο κίνδυνος διαβήτη.
Κουραζόμαστε πιο εύκολα
Μέσα σε δύο εβδομάδες χωρίς γυμναστική, οι πνεύμονές μας μπορούν να αξιοποιήσουν λιγότερο οξυγόνο, μέχρι και 20%. Αυτό σημαίνει πως είναι πολύ πιο εύκολο να νιώθουμε κουρασμένοι με οποιαδήποτε δραστηριότητα, όπως το να ανεβαίνουμε σκάλες.
Ο εγκέφαλός μας υποφέρει
Μετά από δύο εβδομάδες χωρίς γυμναστική, και ο εγκέφαλός μας (συνεπώς και η διάθεσή μας) θα είναι μέσα στην κούραση, το στρες και τα… νεύρα. Αυτό συμβαίνει επειδή η γυμναστική βοηθάει σε τεράστιο βαθμό στην ρύθμιση της συμπεριφοράς, όπως και στο πόσο καλά ο οργανισμός μας διαχειρίζεται το στρες.
iatronet.gr